Prestajete dojiti? Razmislite opet! 6 razloga zašto ne biste trebali prestati dojiti prerano!

0
7092
majka doji

Prečesto zaboravljamo da dojenje nije samo puko hranjenje bebe. Dapače ono je, sasvim slobodno možemo reći – lijek, iznimno bitan ne samo za fizički, nego i psihički razvoj djeteta. Danas na tu temu postoje brojni dijametralno suprotni stavovi pa čak i 

kontroverze, no jedno je neupitno – majčino mlijeko najbolja je hrana za bebu. Nema te formule proizvedene u laboratoriju koja je tako prilagođena potrebama djeteta i njegovim razvojnim fazama, kao što je to majčino mlijeko.

Upravo zato se majkama preporučuje da doje što dulje. Za razliku od uobičajenih šest mjeseci ili manje, Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da bi dojenje trebalo trajati do druge ili treće godine, a neka istraživanja ističu i da je sasvim u redu ako dojenje potraje i do četvrte ili pete godine, odnosno sve dok beba osjeća potrebu za majčinim mlijekom. Osim što ćete tako svojoj bebi ojačati imunitet, povezat ćete se s njom emotivno te joj pružiti osjećaj mira.

No, koje su još prednosti dojenja, odnosno majčinog mlijeka, ne samo za vašu bebu, nego i za vas, saželi smo vam u ovih 6 najbitnijih točaka:

1. Borac protiv bolesti

Majčino mlijeko u velikoj mjeri ojačava imunitet bebe, što znači da ćete dojenjem spriječiti čitav niz infekcija, upala, alergija, astme pa čak i kožnih oboljenja kod svog djeteta.

Važan partner u ovoj borbi za imunitet je gusta žućkasta tekućina – kolostrum. Ona se izlučuje prvih par dana nakon poroda, a izuzetno je bogata proteinima, vitaminima A i E, karotenom, mliječnim šećerom, ali i imunoglobulinima, leukocitima i antitijelima, saveznicima u borbi protiv virusa i bakterija.

No, osim tog prvog mlijeka, čitav period dojenja nije ništa manje bitan. Dapače, istraživanja pokazuju da dojenje poboljšava rad mozga te štiti dijete od dijabetesa, Chronove bolesti pa čak i nekih oblika raka.

2. Sprječava pretilost kod djeteta, vama pomaže pri mršavljenju

Istraživanja su dokazala pozitivan učinak dojenja na smanjenje prekomjerne tjelesne mase i pretilosti u djece, a i vama će pomoći u reguliranju težine i gubitku suvišnih kilograma koje ste nakupili u trudnoći. Naime, tijelo troši više kalorija ako proizvodi mlijeko. Konkretno, dojilji dnevno treba dodatnih 500 kilokalorija za stvaranje mlijeka.

Stoga si ne morate ograničavati unos kalorija tijekom dojenja, pogotovo zato što želite da vaš organizam, odnosno mlijeko dobije sve potrebne nutrijente. Radije mudro birajte hranu, a kažu i da dojenje utječe na očuvanje mladenačkog izgleda i zdravlja žene.

3. Besplatno je

S jedne strane imate svoje mlijeko – besplatno, uvijek na raspolaganju, maksimalno sterilno i optimalne temperature, s druge strane imate kupovno, odnosno adaptirano mlijeko koje osim što ne posjeduje navedene prednosti, košta. Kada tome ubrojimo i cijenu bočica na godišnjoj razini, ali i češće posjete doktorima, koji su također produkt korištenja nemajčinog mlijeka, matematika je jasna – vaše mlijeko ne samo da je jeftinije, nego je i potpuno besplatno.

4. Olakšat će vam upoznavanje s vašom bebom te vas oboje relaksirati

Dobiti u ruke novorođenče, bez obzira na to koliko god ono bilo vaše, je ravno upoznavanju bilo kojeg drugog živog bića kojeg ste vidjeli prvi put u životu. Kao i u svakom odnosu, treba proći neko vrijeme da se upoznate s tom drugom osobom, a dojenje je savršen način upoznavanja sa svojom bebom.

Osim što ste na taj način u direktnom fizičkom kontaktu, vaše tijelo usput izlučuje oksitocin – hormon bliskosti, isti onaj hormone koji se otpušta kada vodimo ljubav. No, pod utjecajem hormona ne nastaje samo osjećaj bliskosti, već i relaksacije pa se i vi, ali i vaša beba osjećate smirenije. To će vam pomoći da lakše zaspite, a i sami dobro znate da vam je kvalitetan san u ovoj fazi iznimno potreban.

5. Dojenje potiče neurorazvoj, ali i emotivni razvoj kod djeteta

prestati dojiti

Dojenje ima pozitivan učinak na kognitivni razvoj koji traje i u odrasloj dobi, a jedinstveno iskustvo koje nastaje između djeteta i majke tijekom tog čina, iznimno će povoljno djelovati na emocionalni razvoj kod djeteta. Naime, ako dijete osjeti da je majka tu kada ju treba, osjećat će se voljenim, i to ne samo tada, u trenutku kada je novorođeno, nego i kada odraste.

S druge strane ako dijete traži sisu, a ne dobiju ju, odnosno osjeća da majka nije tu kada ju treba, osjećat će se nevoljenim. Ovo je iznimno bitno jer taj prvi odnos koje će dijete ostvariti, utjecat će na sve njegove/njezine daljnje odnose u životu. U skladu s rečenim, smatra se da su dojena djeca sretnija, inteligentnija i sigurnija u sebe.

6. Pruža brži opravak nakon porođaja i više mjeseci bez menstruacije

Oksitocin kojeg smo spominjali, potpomaže i kontrakcije maternice što omogućava ne samo da se ona brže vrati na svoju veličinu prije trudnoće, nego i njeno skupljanje smanjuje poslijeporođajno krvarenje. Također ako dojite, moguće je da vam se menstruacija vrati tek za 6 do 9 mjeseci nakon porođaja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.