7 savjeta kako ublažiti mučninu u trudnoći

0
4912

Jutarnje mučnine najčešći su simptom trudnoće. Učestalije su kod prvorotkinja i trudnica koje imaju više plodnu trudnoću.

Mučnina u trudnoći javlja se otprilike u petom tjednu trudnoće, a traje najčešće do 12. tjedna. U nekim slučajevima mogu potrajati čak i do 16. tjedna. Uglavnom se javljaju u jutarnjim satima, ali nisu neobične ni za kasne poslijepodnevne sate.

Ne postoje točni uzroci mučnina, već samo nagađanja i mitovi. Neki kažu da mučnine nastaju zbog emotivnih čimbenika, jer ne doživljavaju sve trudnice povraćanje i mučninu. Drugi kažu da je uzrokuju isključivo hormoni. Visoka razina određenih hormona u krvi poput hormona trudnoće tijekom prva tri mjeseca mogu uzrokovati pretjeranu stimulaciju centra za mučninu i povraćanje u mozgu. Svakih nekoliko dana količina ovog hormona se povećava i do nekoliko puta. Hormoni često mogu uzrokovati brzu potrošnju šećera u krvi, a manjak šećera izaziva osjećaj mučnine, ali i gladi.

Postoje i nagađanja da su mučnine odgovor na zagađenja i otrove. U slučaju da su trudnicu u prošlosti pratile migrene ili želučani problemi, veća je vjerojatnost za javljanje mučnina u trudnoći. Ipak, najčešći uzroci mučnina jesu placenta, fetus i želudac koji se sporije prazni. Neredovita i nezdrava prehrana također mogu utjecati na razvoj i nastanak mučnina tijekom trudnoće, baš poput previše kiselina koja se nakuplja u želucu i neredovite probave.

U nastavku teksta donosimo neke savjete kako si možete pomoći u slučaju da patite od čestih nesnosnih mučnina u trudnoći.

– Izbjegavajte nagle pokrete i rano ustajanje iz kreveta; neka vam na dohvat ruke uvijek budu krekeri, dvopek, integralni keksi i sl. kako biste mogli preduhitriti osjećaj mučnine.

– Ako ste znali s vremena na vrijeme popiti alkoholno piće ili zapaliti cigaretu, sada biste definitivno trebali izbjegavati te navike. Ne samo da štete bebi već i utječu na pogoršavanje mučnine.

– Vodite računa o zdravoj prehrani; izbjegavajte prženu hranu, jer njezin okus, ali i miris prženja, odnosno miris masnoće pogoduje osjećaju mučnine. Nemojte se konstantno pretrpavati hranom, ali ne budite ni gladni. Jedite manje obroke u više navrata tijekom dana. Preporučujemo vam da u normalnim količinama unosite svježe voće, žitarice, mliječne proizvode, kuhano povrće i sl.

– Pijte dovoljno tekućine: u razdoblju trudnoće važno je da si ne dopustite da dehidrirate. Unosite dovoljnu količinu tekućine tijekom cijelog dana. Izbjegavajte konzumiranje tekućine za vrijeme obroka; to će samo povećati osjećaj nadutosti. Iz tog razloga između pojedinih obroka napravite si čaj, juhu, pijte mliječne napitke ili razrijeđene sokove povrća i voća.

– Uzimajte vitamine: ako tijekom trudnoće često povraćate, važno je da vitaminima nadoknadite izgubljeno. Dogovorite se s liječnikom o tome koji su vitamini najbolji za vas s obzirom na vaše stanje. Nikad ih ne pijte na prazan želudac.

– Smanjite stres: nemojte se dovesti u situaciju da se previše iscrpljujete. Nastojte biti što smireniji jer stres može potaknuti mučninu. Izbacite nevažne stvari iz vaše glave i ne zamarajte se njima. Uzmite si dovoljno vremena za dnevni odmor.

– Svježi zrak: ako vam vremenske prilike dopuštaju, provodite vrijeme vani na svježem zraku. Izbjegavajte tople, zadimljene prostorije i redovno prozračujte prostor u kojem boravite.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.