Ojačajte imunitet svoje bebe u ovih 5 jednostavnih koraka

0
9788
imunitet bebe

Imunitet je najjednostavnije rečeno otpornost organizma, sposobnost obrane od bolesti. Bebe se rađaju s imunitetom naslijeđenim od majke, a svoj razvijaju nakon nekoliko mjeseci. Vrlo jednostavno, zar ne? No, problem nastaje kad se taj naslijeđeni imunitet istroši, a njihov još ne sazre, što se najčešće događa između osmog i desetog mjeseca života. Upravo u tom periodu, djeca su najosjetljivija te u skladu s time i prilično nezaštićena od bolesti.

No, djeca su zapravo najčešće bolesna do treće godine života pa na imunitetu djeteta treba raditi i daleko nakon što prođe taj kritični osmi ili deveti mjesec života. Tek u dobi od 10 do 12 godina, dijete doseže razinu imuniteta odrasle osobe. Što onda činiti kako bi vaša beba imala jači imunitet i othrvala se respiratornim problemima i ostalim zimskim bolestima? Slijedite ovih 5 jednostavnih koraka.

Poradite prvo na svom imunitetu

S obzirom na to da se dijete rodi s imunitetom naslijeđenim od majke, suvišno je uopće govoriti kako bi tijekom čitave trudnoće trebali prvenstveno raditi na svom imunitetu. Već i sami dobro znate da su osnova jakog imuniteta hrana bogata nutrijentima i tjelesna aktivnost na svježem zraku, s  tim da ovo potonje naravno ovisi o vrsti trudnoće. Ako imate težu trudnoću, svakako se nećete upuštati u  bilo kakav tip tjelovježbe, no ako ne osjećate nikakve ozbiljnije tegobe, imajte na umu da se i obična šetnja računa pod tjelovježbu.

Što se tiče hrane, obilje povrća, voća, mliječnih proizvoda i ribe bit će vam glavni saveznik u ojačavanju imuniteta, a svakako izbjegavajte i stres, koliko god je to moguće. Ako govorimo o konkretnom voću ili povrću koje čini čuda za imunitet, jedni će se kunuti u božanstvenu moć kurkume, drugi u đumbir, a treći u limun. No, odaberite ono što vama odgovara i ne radite pogreške koju rade mnoge mame – ne prejedajte se, odnosno ne jedite kad ne osjećate glad i pogotovo ne junk food, pod onom starom izlikom: sada jedem za dvoje jer ni previše hrane nije dobro za vašu bebu.

Dojite što duže

Već tijekom trudnoće majka svom plodu krvlju prenosi zaštitna tjelešca koja ga štite od infekcija. No, to nije jedini oblik zaštite koji direktno prelazi s majke na dijete. Naime, kao i u životinjskom svijetu, prvim dojenjem majka svom djetetu prenosi tzv. prvo cjepivo. Prvo je mlijeko bogato antitijelima pa se lako da zaključiti da riječ o najboljem izvoru zaštite od bolesti. S ovim će se složiti i istraživači koji su pružili znanstvene dokaze o tome kako su dojena djeca otpornija na infekcije te upale pluća i uha. No, znanstvenici i doktori jednako tako upućuju na to da bi se trebalo dojiti što duže.

Dobrobiti dojenja za vašu su bebu neupitne, s obzirom na to da majčino mlijeko pruža savršen omjer vode i hranjivih tvari koje beba treba. Iako većina mama doji u prosjeku samo prvih šest mjeseci života, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje dojenje do druge godine djetetova života, a osjećaju li dijete i majka potrebu, i dulje.

Dok dojite jedite namirnice koje jačaju imunitet

Kako bi mu ojačali imunitet, kada vam dijete malo poraste, servirajte mu namirnice bogate vitaminom C  i karotenoidima, važnim nutrijentima za jačanje imuniteta. Naći ćete ih u mrkvi, narančama, grejpu i jagodama, a ne štedite niti na zelenom lisnatom povrću poput brokule i cvjetače.

Dok dojite, vi jedite navedene namirnice jer osim što dijete tako dobiti sve potrebne vitamine, preko mlijeka može osjetiti i razne okuse, a to je trik koji će vam dobro doći kasnije. Naime, ako se dijete već tijekom razdoblja dojenja upozna s okusom primjerice brokule i cvjetače, vjerojatnije je da će to povrće prihvatiti i kada krene s krutom hranom.

Izbjegavajte zatvorene prostore

U ovo zimsko vrijeme izbjegavajte zatvorene prostore u kojima boravi više ljudi, pogotovo ako su neki od njih bolesni. Tu ne spadaju samo prostori za odrasle, nego i oni za mališane. Kako je imunitet djeteta do treće godine na nižoj razini od starijeg djeteta, kao što smo naveli u uvodu,  preporuka je pedijatara da se djeca ne uključuju u neki od kolektiva, odnosno u jaslice prije navršene treće godine života.

Dakako, to ovisi o mogućnostima čuvanja djeteta koje su vam na raspolaganju i sasvim nam je jasno da si to ne mogu priuštiti sve mame, no ako možete, ovo je također jedan od načina na koji možete spriječiti infekcije i ostala bolesna stanja. Ako pak idete van s djetetom, birajte doba dana kada je toplije i bez vjetra.

Nemojte bez razloga tražiti antibiotik

Kada im se dijete razboli, većini je roditelja na pameti prvo antibiotik, a neka su istraživanja pokazala da mnogi pedijatri upravo pod pritiskom roditelja propisuju ove lijekove.

Antibiotici vam  nisu nikakav saveznik jer oni liječe bolesti uzrokovane bakterijama, a većima dječjih bolesti je uzrokovana virusima, stoga ne tražite da  se vašem djetetu propiše antibiotik za svaku prehladu i grlobolju. Krajnji je rezultat taj da bakterije postaju otporne na antibiotike pa s vremenom postaje mnogo teže izliječiti primjerice upalu uha jer bakterija više ne reagira na standardnu terapiju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.