Babinje

0
6038

Babinje odnosno puerperij naziva se vrijeme od šest tjedana nakon porođaja kada se događa povlačenje promjena na tijelu koje su nastale tijekom trudnoće.

To je razdoblje u kojem će se maternica i rodnica postupno smanjiti na veličinu prije trudnoće. Uspostavit će se laktacija, odnosno proces stvaranja i izlučivanja mlijeka iz majčinih grudi. Nije neobično da u tom vremenu dođe do pada hormona koji često mogu uzrokovati nagle promjene raspoloženja kod majke. Osim toga, moguće je i blago stanje anemije zbog eventualnog većeg gubitka krvi tijekom porođaja.

Raznovrsna i kvalitetna prehrana te dovoljan unos tekućine zajedničkim djelovanjem mogu ublažiti ovo stanje. Od velikog značaja za uspješan oporavak od porođaja je i vrijeme za odmor i opuštanje.

No, nije babinje samo niz genitalnih i ekstragenitalnih promjena, već ovdje postoji i puno vedrija strana priče, a to je upoznavanje bebe s ostalim članovima obitelji. Ne preporučujemo vam da odmah i to već sutradan dopustite upoznavanje širih članova obitelji s vašom bebom, jer imunološki sustav vašeg mališana još uvijek nije dovoljno razvijen, stoga postoji mogućnost za kojekakve zaraze.

Pitate se, dakle, kada je najbolje vrijeme za to? U nastavku teksta dat ćemo vam nekoliko smjernica pomoću kojih ćete vrlo lako doći do saznanja kada je pravi trenutak za to.

  • Zvuči veoma banalno, no napravite plan posjetitelja: kao što neke žene imaju određeni plan kakav porođaj žele, isto tako planiranje primjenjuju i na posjetitelje. Ponekad je lakše svima obznaniti vaša očekivanja i želje prije nego što stigne beba, tako da, svima kojima želite, možete javiti nekoliko desetaka dana prije poroda kako se osjećate, kad želite primiti prvu posjetu i slično. Dati ljudima (posjetiteljima) na znanje vaše želje i prioritete sasvim je u redu i nemojte misliti da činite pogrešnu stvar. Ne samo da ćete na ovaj način izbjeći iznenadne posjete željenih i neželjenih pojedinaca već ćete omogućiti sebi istinsko i najslobodnije uživanje u vremenu s vašim malim puzavcem.

  • Recite im kako se stvarno osjećate: bez obzira na to jeste imali teži ili lakši porođaj, obavijestite šire članove obitelji o tome kako se osjećate. Bilo da ste previše iscrpljeni od porođaja ili više prevladava opuštenije i smirenije raspoloženje, vjerujemo da vam je potrebno nekoliko sati pa čak i dana ne samo da se kvalitetno odmorite već da budete nasamo s vašom bebom. Budite tvrdi, ali nježni u komunikaciji s drugima te će većina ljudi poštovati vaše želje.

  • Životni trenutci ponekad su brzi i prolazni: uživajte u svakom trenutku s vašem mališanom. I sami ste vjerojatno puno puta čuli kad netko kaže Kako su samo brzo narasla ta djeca! I zaista. Vrijeme ponekad tako brzo prolazi, a da to ni ne shvatite odmah. Dani koji slijede nakon dolaska bebe na svijet jedinstveni su i dragocjeni, stoga im se priklonite u potpunosti. Pokušajte ne brinuti o tome što drugi misle ili očekuju od vas. Ne dopustite da vaš veliki dan postane svačiji dan. Idite za onim što vas i vašeg supružnika čini sretnim. Kada dođe vrijeme za posjetitelje, napravite plan posjeta kako ne biste imali punu kuću ljudi.

No ne zaboravite, vi i vaše dijete trebate biti na prvom mjestu. Uživajte u zajedničkim neprocjenjivim trenutcima, a za sve ostalo ima vremena.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.