Najsigurniji položaj spavanja novorođenčeta

0
12031

Super! Napokon ste uspavali novorođenče! Iako ćete imati par minuta za sebe i za svoje potrebe, prirodno je da mnoge majke konstantno provjeravaju bebu kako bi se uvjerile da je sve u redu.

 

Vjerovali ili ne, nisu svi položaji spavanja idealni za novorođenče. U nastavku teksta donosimo pregled onih najsigurnijih, kako biste se upoznali s eventualnim prednostima i nedostatcima.

  1. Spavanje na leđima: spavanje na leđima najsigurniji je položaj za spavanje za novorođenče. Zdrave bebe rođene rsz_a050407-cosypad-bebe-dessusu predviđenom terminu trebalo bi postavljati da spavaju na leđima. Ne samo kad je u pitanju spavanje preko noći već i kraći popodnevni odmori. Spavanje na leđima smanjuje rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti jer su u ovom položaju dišni putevi bebe konstantno otvoreni i slobodni. Američka pedijatrijska akademija upravo je iz tog razloga navela da je spavanje na leđima najidealnije i najpreporučljivije za bebe.
  2. Spavanje na trbuhu: postoji nekoliko teorija koje odvlače roditelje od toga da njihova beba spava na trbuhu, a odnose se na sljedeće:_MG_1833
  • Čeljust djeteta ograničava odnosno smanjuje protok dišnih puteve te sprječava kvalitetan udisaj.
  • Pretjerana blizina djetetovih usta i plahte također može onemogućiti disanje.
  • Ako dijete spava okrenuto na trbuh i to na vrlo mekanom madracu, također bi se mogao onemogućiti prolaz zraka.
  • Udisanje eventualnih mikroba prisutnih u madracu.

cosymat3_955_689_1_Ipak, postoje određene situacije tijekom kojih je, zbog određenih medicinskih stanja, preporučeno postavljati bebu upravo na stomak kad ide spavati. Jedna od tih situacija odnosi se na slučajeve kad je novorođenče bolesno. Mnogi liječnici vjeruju u to da je opasnost tijekom povraćanja mnogo veća, ako dijete leži na leđima, umjesto na stomaku. Ipak, bez obzira na to što je beba bolesna, ona će okrenuti glavu u stranu ako ju potjera povraćati.

  1. Spavanje na boku: prilično je nesigurno ostavljati novorođenče da spava po strani, jer vrlo lako mogu se okrenuti na stomak, čime se povećava rizik ranije navedenog sindroma.

Prije postavljanja bebe na spavanje preporučujemo vam da:

–              Izbjegavate „labavu“ i nedovoljno zategnutu posteljinu te da koristite čvrste umjesto mekanih madraca i to one koji u potpunosti odgovaraju veličini dječjeg krevetića. Premali madrac morsz_a050215-lovenest_original_white-bebe_2že uzrokovati zapinjanje bebine glave u međuprostor između kreveta. Stručnjaci navode da izbjegavate jastuke, tzv. odbojnike, plišane životinje i sve ostalo što bi moglo doći u doticaj s bebinom glavom i licem. Ništa što bi moglo pokriti bebinu glavu (usta i nos) nije preporučljivo da se nalazi u krevetu u kojem spava.

P34-A050408-Cosymorpho smokey-Lifestyle 1–              Ne pokrivajte glavu novorođenčeta: izbjegavajte korištenje pokrivača za pokrivanje glave; bebe ionako trebaju biti pokrivene samo do prsa i to sa slobodnim rukama izvan pokrivača kako bi se izbjeglo eventualno podizanje i prebacivanje pokrivača preko glave.

–              Ne oblačite novorođenčetu predebelu pidžamicu: dojenčad treba biti lagano odjevena za odlazak na počinak. Izbjegavajte preklapanje i umatanje djeteta te svakako provjerite je li beba vruća na dodir.

–              Ugodno okruženje: vodite računa o tome da osigurate svom mališanu dobro okruženje za spavanje. Redovno prozračujte sobu i ne grijte je previše. Temperatura zraka od oko 20%°C idealna je za novorođenče.

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.