12 začuđujućih i predivnih stvari koje će se dogoditi vama i vašoj bebi u prvoj godini njezinog života

0
6918
prvi rođendan

Prva je godina života uvijek prepuna čuda, no neka od njih bi vam mogla promaknuti pa vam donosimo pregled najbitnijih događaja koji će se dogoditi vašoj bebi u tom periodu. Pritom ne mislimo samo na prve riječi, osmjehe i korake nego na čitav niz reakcija unutar bebinog tijela koje često prođu neprimijećeno. No, svašta će se nešto događati i u vama te s vama pa vam donosimo i neke brojke, odnosno promjene u vašem životu koje će se događati u isto vrijeme.

1. Do dobi od godine dana, beba može razumjeti oko 70 riječi, a njen mozak u stanju je percipirati glazbu i prije nego što može razumjeti riječi. Inače, kada već pričamo o riječima i govoru kao takvom, treba istaknuti da slobodno možete koristiti onaj ‘dječji govor’ kada se obraćate svom djetetu. On će možda svima oko vas zvučati glupo i infantilno, no taj takav tip govora zapravo potiče razvoj bebe. Naime, uporaba jednostavnog jezika, naglašenog zvukovima te izmjenom visokih i niskih tonova, pomaže bebi da lakše nauči riječi. I ne zaboravite, vaša ljubav potiče razvoj djetetovog mozga pa slobodno obasipajte svoju bebu pažnjom na sve moguće načine. Inače, do prvog rođendana mozak vaše bebe dosegnut će 60 posto veličine mozga odraslog čovjeka.

2. Kad smo kod pažnje, istraživanja pokazuju da ćete fotografirati svoju bebu 267 puta samo u prvom tjednu od njezina rođenja.

3. Između šestog i 12. mjeseca od rođenja, boja očiju vaše bebe postat će trajna. Naime, u tom se periodu aktivira pigment melanin u njezinim očima te tako boja očiju postaje trajna.

4. Tijekom prve godine života svoje bebe zaplakat ćete 150 puta, što zbog umora, što zbog sreće, što zbog hormona.

5. Između petog i sedmog tjedna od rođenja, ‘uhvatit’ ćete prvi pravi bebin osmijeh, a kada se počne smijati, beba se nasmije oko čak 300 puta na dan.

6. Do prvog rođendana svoje bebe propustit ćete otprilike 50 kava, zabava i drugih društvenih događanja.

7. Nakon otprilike šest tjedana, vaša će beba moći ostvarivati direktan kontakt oči u oči, od šestog mjeseca pokušavat će vam čitati s usana, dok će vam s devet mjeseci vjerojatno znati mahati.

8. U prvome mjesecu od rođenja potrošit ćete između 248 i 320 pelenaOd toga ćete samo u prvom tjednu iskoristiti 84 pelene. Da, trebat će vam puno pelena. To je najviše zbog činjenice što novorođenče urinira otprilike svakih 20 minuta, no taj se razmak povećava do sat vremena s oko šest mjeseci. Kada se sve zbroji i oduzme potrošit ćete oko 5000 kuna na pelene u prvih godinu dana.

9. U prvome mjesecu života beba naraste do pet centimetara, u prvih šest mjeseci dobije prosječno 3500 grama i oko prvog rođendana ima obično trostruku težinu od porođajne.

10. Polovicu vremena koje prespavaju, bebe provode u REM fazi, povezanoj sa sanjanjem. Kada to usporedimo s odraslim ljudima, oni provedu samo 25 posto sna u toj fazi.

11. Bebe se rađaju s oko 10000 okusnih pupoljaka, no s vremenom ih polovica nestane. To s druge strane ne sprječava 75 posto novorođenčadi u dobi od tjedan dana da raspozna miris mlijeka svoje majke od mlijeka druge žene. Inače, beba može disati i gutati u isto vrijeme sve do dobi od sedam mjeseci.

12. Do kraja prve godine okrenut ćete 715 mašina veša, što znači da ćete se sagnuti najmanje 1430 puta u tom periodu kako biste stavili i izvadili veš iz mašine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.