Dojenje

0
4860

Majčino mlijeko odličan je izvor nutrijenata za bebe. Ima pravu količinu hranjivih tvari, lako se probavlja i većinom je uvijek dostupno. Ipak, kod nekih žena stopa dojenja je niža od 30%; dok neke jednostavno ne mogu dojiti, druge to odbijaju, no nisu svjesne ogromnih prednosti i koristi koje ono ima ne samo za dijete već i za nju kao majku.

Zanimaju vas koje su to prednosti koje su dokazane brojnim znanstvenim istraživanjima? Ostanite uz nas i saznajte u nastavku koji slijedi.

  • Majčino mlijeko predstavlja idealnu prehranu za bebe: većina stručnjaka iz područja zdravstva preporučuje dojenje najmanje prvih šest mjeseci. Ipak, neće biti na odmet ako to vrijeme produljite na jednu godinu, budući da se nakon toga ipak mora uvesti raznolikija hrana.IMG_0135

Majčino mlijeko sadrži sve što dijete treba za prvih nekoliko mjeseci njegova života. Čudno je reći, no i sastav mlijeka se mijenja ovisno o potrebama bebe. Majčino mlijeko je gusto i bogato proteinima; jedino čega nema dovoljno jest vitamin D.

  • Majčino mlijeko sadrži važna protutijela koja pomažu bebi u borbi protiv virusa i bakterija. To se osobito odnosi na kolostrum, odnosno na prvo mlijeko koje se stvara u majčinim grudima.

jastuci-za-dojenjeKolostrum osigurava veliku količinu imunoglobulina kao i nekoliko drugih protutijela. Kad je majka izložena virusima ili bakterijama, počinje proizvoditi protutijela koja se putem majčina mlijeka i dojenja prenose na bebu. Antitijela štite dijete od razbolijevanja formiranjem tzv. zaštitnog sloja u djetetovu nosu, grlu i probavnom sustavu. Iz tog razloga, ako ste bolesni ili imate gripu, možete osigurati i prenijeti vašoj bebi antitijela koja će im pomagati u borbi protiv bolesti.

No bez obzira na sve, higijena je najvažnija te ju redovito prakticirajte kako ne biste zarazili dijete.

  • Dojenje smanjuje rizik od bolesti: dojenje ima pregršt zdravstvenih prednosti koje mogu smanjiti rizik od nastanka mnogih bolesti poput:

o             ergonomicka-univerzalna-podlozka-babymoovInfekcije srednjeg uha: 3 ili više mjeseci dojenja smanjuje rizik od infekcije srednjeg uha za čak 50%.

o             Infekcije dišnog sustava: dojenje isključivo s majčinim mlijekom u trajanju dužem od 4 mjeseca smanjuje rizik nastanka ovih smetnji za čak 70%.

o             Prehlade i infekcije: djeca koja su dojila duže od 6 mjeseci mogu imati i do 60% niži rizik od obolijevanja od ozbiljnih prehlada te infekcija grla ili uha.

o             Crijevne viroze: dojenje je povezano i s manjom mogućnošću nastanka crijevnih viroza kod bebe.

o             Alergijske bolesti: dojenje u trajanju od otprilike 4-5 mjeseci s isključivo majčinim mlijekom smanjuje rizik od astme, alergija i ekcema.

  • Dojenje pozitivno utječe na zdravstveno stanje majke: ukupno vrijeme koje žena provede dojeći, utječe na smanjenje rizika od nastanka bolesti povezanih s jajnicima, grudima i maternicom.dojenje2

Osim toga, istraživanja su pokazala da dojenje pripomaže u zaštiti od metaboličkog sindroma,odnosno stanja koje povećavaju rizik od bolesti srca i krvnih žila.

  • Na kraju, no i ne najmanje važno, dojenje učvršćuje vezu između majke i djeteta. Dojenje je zasigurno jedinstveni osjećaj i doživljaj tijekom kojeg se osjeća najčvršća veza između majke i djeteta.

Ništa vas ne može razdvojiti dok vam to malo biće od nekoliko mjeseci odmara na vašim grudima. Potrudite se, stoga, neka vas taj osjećaj prati što duže.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.