Prehrana bebe

0
4565

Prehrana bebe ovisi o mjesecima starosti. Zdrava prehrana jedan je od segmenata zaštite zdravlja koji započinje odmah po rođenju i traje cijeli život. Zato je važno osigurati bebi svu potrebnu energiju i prehrambene tvari koje su joj nužne za dobar rast i razvoj.

Tijekom prvih mjeseci bebi je dovoljno majčino mlijeko. U dobi od četiri mjeseca bebi se daje prva kašasta ili kruta hrana, a s navršenih šest mjeseci u bebinu prehranu ubacite voće i meso. No, puno više o svemu u nastavku koji slijedi.

Majčino mlijeko izvor je savršene količine proteina koja je potrebna vašoj bebi. Ima najvišu koncentraciju proteina koja opada s razvojem bebe. Stoga je bebi u dobi do navršenih pet mjeseci ono najvažniji i jedini sastojak prehrane. U izboru mlijeka za prehranu bebe uvijek treba prednost dati upravo majčinom mlijeku. Proteini imaju važnu ulogu u razvoju mišića i mozga. Fizički i psihički razvoj bebe svakako utječe i razvijanje procesa hranjenja; svakim idućim hranjenjem bebe konzumiraju sve više mlijeka, stoga više neće biti potrebe hraniti ih toliko često, a osim toga tijekom noći počet će spavati duže.

U dobi od četiri do šest mjeseci prehrana bebe može uključivati krutu ili kašastu hranu. Za početak preporučuje se riža ili ostale žitarice u kombinaciji s majčinim mlijekom. Slobodno dajte bebi da kuša kašice od voća i povrća kako bi postupno obogatili njezinu prehranu.

S obzirom na to da je dojenje u dobi do prvih šest mjeseci bebina života najbolji način za reguliranje razine proteina, prelaskom s majčinog mlijeka na krutu hranu unos proteina može naglo porasti. Razlog tome je što se uz dopuštenu količinu majčina mlijeka (dvije čaše dnevno) u prehranu bebe dodaju i ostale bjelančevine. Tako da se preporučeni unos proteina do druge godine djetetova života nerijetko premašuje te ga je potrebno ograničiti.

Beba od šest mjeseci starosti trebala bi imati barem dva mliječna obroka. Može se provjeriti koliko točno beba posisa te uočiti je li došlo do eventualnog napretka. U slučaju da beba ne podoji cca 500 ml dnevno, uz majčino mlijeko dajte joj mliječne kašice poput frutolina. Ako imate dovoljno svog mlijeka, naravno da na tome radite kašice. Ostale obroke preporučujemo da rasporedite u još dva ili tri obroka; oko 10 sati neka to bude kašica, za ručak juhica s isjeckanim povrćem te navečer oko 18 sati još jedna voćna ili žitna kašica.

U životu bebe od navršenih šest pa do dvanaest mjeseci njezinu prehranu obogatite usitnjenim voćem i povrćem uz dodatak ispasiranog mesa, mekane tjestenine, svježeg kravljeg sira i slične mekane hrane. Od mesa preporučuje se bijelo meso peradi, a izbjegavajte suhomesnate proizvode, nareske, hrenovke i paštete.nutribaby-babymoov

Od oko sedmog mjeseca bebe su spremne za nova iskustva u prehrani koja se odnose na više nasjeckane hrane, tvrdo kuhana jaja i sira te više hrane koja se jede prstima. Bjelanjak se ne preporučuje za dojenačku dob, a punomasno kravlje mlijeko uvedite tek nakon prve godine života. Bijelu ribu bez kosti ubacite u jelovnik bebe od navršenog osmog mjeseca života.

Važno je napomenuti da u prehranu bebe nije potrebno dodavati nikakve začine budući da imaju više izražena osjetila okusa nego odrasle osobe. Pružite vašoj bebi sve što joj je potrebno za dobar rast i razvoj, a u slučaju nekih nejasnoća svakako se posavjetujte s pedijatrom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.