Priče za laku noć

0
4172

Priče su neizostavan dio djetinjstva, osobito kada ih roditelji pričaju djeci navečer kad ih ušuškavaju pred spavanje.

Osim što smiruje, opušta vaše dijete i priprema ga za spavanje, pričanje priča potiče razvoj mašte, obogaćuje rječnik, razvija samostalno razmišljanje, pamćenje te potiče komunikaciju.

U nekim su slučajevima priče za laku noć utjecale i na napredak u razvoju govora djeteta. Dok roditelj djetetu čita priču stvara se određena bliskost između njega i djeteta. Pričanje priča na neki način još više povezuje dijete s roditeljem te ih čini bližima. Osim toga, kroz priče dijete prepoznaje tuđe, ali i vlastite emocije, a čitanjem od najranije dobi zasigurno se utječe na stvaranje ljubavi prema učenju čitanja te prema knjizi.

Ljudi su izmislili nebrojeno mnogo priča za laku noć. Kada ste tek počeli s ritualom pričanja priča za laku noć svom djetetu, ono ne traži odmah određene pričice, već mu je najbitnije da se vi smjestite pokraj njega kako bi mogao uživati slušajući vaš glas. TL_pričeNakon što je dijete čulo nekoliko priča, zasigurno će vas u jednom trenu zatražiti da mu opet pročitate onu priču o vilenjacima. Naravno da ćete mu ispuniti želju, jer najvažnije je čitati ono što vaše dijete voli i u čemu uživa.

Kada dijete malo poraste povedite ga sa sobom u knjižnicu te neka samo odabere priče koje želi da mu čitate. Na raspolaganju vam stoji jako puno interaktivnih slikovnica koje djeca ne samo da mogu listati i gledati slike već i pipati ili poslušati neku melodiju u sklopu priče.

Neka vam čitanje priča za laku noć postane dio svakodnevice i naravno zabava vama i vašem mališanu. Ljubav prema čitanju započinje u ranom djetinjstvu; djeca u toj dobi zavole riječi jer se pomoću njih može načiniti nešto novo što dosad još nisu čuli. Upoznajte vaše dijete s knjigom te mu je predstavite kao nešto uzbudljivo i zabavno. Bez obzira na to što djeca imaju slabiju koncentraciju na jednu stvar, svaka pa čak i kratka interakcija s pričama i knjigama potiče ljubav prema čitanju.

Nikad nemojte preskočiti priču za laku noć kao kaznu; ona mora biti nedodirljiva. Neka djeca više vole kad im roditelji čitaju priču, dok druga više uživaju u pričanju priča. Provjerite oba načina te se odlučite za ono čemu se vaše dijete više raduje. Naravno da ćete s vremenom malo promijeniti ritual, ali najvažnije je da je dijete zadovoljno jer je čulo nešto novo i uzbudljivo.

Ako želite pričati priče za laku noć, to ne moraju biti složene i kompleksne radnje s puno obrata, jer dijete ionako ne može dugo održavati pažnju na to što pričate. Najbolje se držati jednostavne priče s problemom, rješenjem problema i eventualnom porukom. Dijete će zasigurno shvatiti više.

Obrazovne i poučne priče odličan su vid zabave, ali i pokušaj učenja kroz igru odnosno čitanje. Pričanjem priča možete ukazati djetetu na važnost dijeljenja igračaka s mlađim bratom ili sestrom, na pristojno ponašanje i sl. Kroz priču dijete će zasigurno lakše shvatiti da je zabavnije uživati u društvu i dijeliti svoje igračke, nego da ste mu to pokušavali običnim načinom dati do znanja.

Priče za laku noć najzabavniji su dio djetinjstva, stoga večeras prije spavanja pripremite omiljenu priču vašeg mališana i zajedno uplovite u čarobni svijet u kojem je sve moguće.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.