Prehrana u trudnoći

0
11098

Vrlo je važno posvetiti posebnu pažnju na unosu hranjivih nutrijenata prije samog začeća, ali i u trudnoći.

Iako je trudnoća vrlo kompleksan proces kroz koje prolazi tijelo žene, priroda je uredila da je ono u mogućnosti zadovoljiti sve potrebne tvari za dijete tijekom tog perioda. Trudnicama je potrebna energija jednako kao i drugima, ali osim energije, pomno biranje namirnica omogućit će pravilan razvoj djeteta. U tom kontekstu prehrana treba biti uravnotežena i raznolika. To je nešto što je zapravo važno tijekom cijelog života, ali često posrnemo na tom putu.

Nismo niti svjesni koliko ono što unosimo u organizam djeluje na naš duh, metabolizam, sposobnosti, a u konačnici i zdravlje. Trudnoća svakako očekuje potrebu za hranjivim tvarima, a one se odnose na veći unos vitamina, minerala (magnezij, kalcij, cink, željeza) te folne kiseline i to u točno određenim postotcima.

Izjava jesti za dvoje nije potpuno spretna ako se pri tom ne pazi što se unosi. U suprotnom, to je samo dobro opravdanje za osobno guštanje u prekomjernim količinama hrane. Primjerice, dodatna energija namijenjena djetetu ostvaruje se unosom kvalitetnih ugljikohidrata i masti, ali je on potreban tek od četvrtog mjeseca trudnoće. Kad to toga dođe unos ovih nutrijenata dovoljno je povećati svega za 10%. Ovaj primjer ukazuje na to da ne treba trudnoću koristiti kao izgovor za povećan unos nepotrebnih namirnica. Pojedine porcije trebaju biti umjerene, a preporuka je jesti više manjih obroka u danu tijekom cijelog tog razdoblja.

U prva tri mjeseca trudnoće prehrana trudnice treba biti raznolika. Treba uključivati cjelovite žitarice, bjelančevine, voće, povrće i kvalitetne izvore masti. To je vrlo važno jer je prvo tromjesečje razdoblje kad se razvijaju organi fetusa, pa uz to treba dodatno uzimati folnu kiselinu i posebne vitaminske pripravke za trudnice. U tom periodu nema potrebe povećavati kalorijski unos. Dovoljno je da obroci nisu jako začinjeni odnosno da su blagog okusa i što prirodniji.


Drugo tromjesečje
donosi nešto više užitka u hrani kod trudnica koje su imale problema s mučninama do tada. Za njih hrana sada dobiva okus i miris pa ju radije konzumiraju. Važan je pravilan omjer makro i mikro nutrijenata, a obroci i dalje trebaju biti umjereni i raznovrsni. Ovo je period kada je potrebno povećati kalorijski unos za 300 kcal, a namirnice trebaju uključivati cjelovite žitarice, voće, povrće, nemasno meso te mliječne proizvode.


Posljednja tri mjeseca
trudnoće važno je povećati sljedeće nutrijente – proteine te omega-3 masne kiseline, ali i navedene minerale željezo, kalcij, magnezij i cink. Na taj način osigurava se pravilan razvoj djeteta ipotiče stvaranje majčina mlijeka. Željezo je nutrijent važan za povećanje volumena krvi, a namirnice poput crvenog mesa, jaja i ribe bogate su željezom stoga ih treba uvrstiti u prehranu. Povećanje kalorijskog unosa ostaje jednak kao i u prethodnom tromjesečju.


Što ne treba konzumirati?

Svakako ne treba konzumirati brzu hranu, slastice, slatkiše i šećere kao ni tvorničke grickalice. Nadalje, na tom se popisu nalazi i sirovo ili djelomično obrađeno meso (poput hrenovki, salama, dimljeno meso) ili riba jer mogu sadržavati neke uzročnike oboljenja. Osim toga, ne treba konzumirati smrznutu hranu niti neprerađeno mlijeko i mliječne proizvode. Tu pripadaju meki neobrađeni sirevi. Jaja su dozvoljena samo kad su dobro termički obrađena kak one bi došlo do zaraze salmonelom. Isto vrijedi i za slatke sokove i napitke. Alkohol je zabranjen kao i cigarete, a unos kofeina bi se trebao smanjiti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.