Vani je zima, a vaša beba je mala: koliko hladno vrijeme je prehladno i kako obući bebu zimi?

0
5767
malo dijete na zimi

Premda je ova zima izrazito blaga, a temperature se preko dana nisu spuštale ispod nule, svejedno se postavlja pitanje kako zaštiti svoju bebu od niskih temperatura koje će sigurno potrajati još neko vrijeme. Ovo se pitanje posebno nameće kada s djetetom planirate provesti vrijeme vani, na svježem zraku. Dapače, bilo bi zdravo jednom dnevno izaći na svjež zrak, no uzmite sljedeće u obzir:

Prvenstveno trebamo istaknuti da temperature ispod nule nikako nisu za vašu bebu. Ako ju baš morate iznijeti van, primjerice do auta, učinite to, ali se ne zadržavate vani. Isto vrijedi i za oštar vjetar, ali i za zimske radosti u snijegu, s kojima ćete morati pričekati dok dijete ne naraste. Naime, novorođenčad i bebe nemaju sposobnost reguliranja tjelesne temperature pa izloženost niskoj temperaturi može trajati samo nekoliko minuta. Koliko hladno vrijeme je prehladno i koliko možete biti vani s bebom?

Na pitanje koliko hladno vrijeme je prehladno za bebu, dovoljno je odgovoriti ovom jednostavnom jednadžbom: što je temperatura viša, šetnja može biti duža, odnosno može trajati i po sat, a možda čak i dva, s obzirom na raspoloženje kako vas, tako i vaše bebe, a što je niža, to bi šetnja trebala biti kraća. U svakom slučaju treba vam biti ugodno, i vama i vašoj bebi, a čak i ako joj se malo zarumene obrazi, to nije razlog za brigu. No, promatrajte ponašanje svoje bebe. Ako počne drhtati, a ruke i lice su joj crveni i hladni, odmah krenite doma.

Ako vam slučajno na pamet padaju trgovački centri kao povoljnija, odnosno toplija opcija za šetnju, razmislite opet. Oni nikako nisu dobra ideja ni ljeti, a kamoli zimi. Ljeti su iznimno klimatizirani, a zimi pak pregrijani, dok u njima općenito vladaju neprirodni uvjeti te nisu ni predviđeni za šetnju djece. Preglasna glazba, umjetna svjetla i mnoštvo ljudi ne djeluju umirujuće na dijete, dok prostori puni ljudi, i to pogotovo zimi kada vladaju epidemije gripe, općenito niti su dobri za izgradnju prijeko potrebnog imuniteta vaše bebe na kojem bi se intenzivno trebalo raditi do treće godine. Ako vam je pak dosadno šetati samoj, uvijek možete zamoliti prijateljicu da vam se pridruži, pogotovo ako ima bebu slične dobi.

Što obući bebi kada idete van u šetnju?

Kada idete van posebnu pažnju posvetite tome što ćete obući svojoj bebi, na pitanje koliko odjeće je potrebno mojoj bebi kada idemo van po zimi, također se može dati jednostavna jednadžba: ako je vama ugodno, onda vašoj bebi sigurno treba još jedan sloj. Dakle ako je vama ok biti samo u zimskoj jakni, vašoj će bebi trebati još jedan sloj poput zimskog odijelca punjenog perjem ili imitacijom perja, a umjesto odijelca poslužit će i dekica. U svakom slučaju, uvijek joj obucite sloj više nego sebi te ju oblačite slojevito. Neka prvi sloj bude nešto poput bodyja i tajica, dok bi drugi trebale biti hlače i majica dugih rukava. Tek onda dolazi jakna te naravno ostali modni dodaci: kapica, tople čizmice i rukavice, bez kojih se ne može jer je bitno zaštiti glavu i pogotovo uši te noge jer tako vaša beba najlakše gubi toplinu. Pritom imajte na umu da ako je beba mlađa od šest mjeseci, trebati će joj više zaštite u obliku odjeće jer njena tjelesna površina, u odnosu na težinu veća te ne može drhtati kako bi stvorila toplinu.

Što se tiče ostalih savjeta, dok nosite bebu ne prislanjajte ju na svoju zimsku jaknu koja je grube teksture, a kako bi zadržali toplinu tijela vaše bebe te joj osigurali udobnost, nosiljke su uvijek odličan izbor. S druge strane kolica trebaju imati pravilnu zaštitu, a ako nemaju, osim navedene robice obavezno pokrijte bebu dekicom preko prsa.

I jedan stvarno bitan savjet – ako imate malo stariju bebu, odnosno dijete koje stavljate u autosjedalicu, skinute mu/joj zimsku jaknu jer one stvaraju mnoštvo materijala između djeteta i pojasa za sigurnost pa on u tom slučaju neće biti dovoljno čvrst. Bolje je da dijete stavite u sjedalicu i onda ga/ju pokrijete dekicom tako da dekica prekriva donji dio tijela, a kada se auto dovoljno ugrije možete maknuti dekicu kako bi djetetu bilo što ugodnije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.