Počeli ste s dohranom svoje bebe i razmišljate o uvođenju domaćih kašica? Evo što joj i kako pripremiti

0
2125
beba jede kašicu

Kada započinju s dohranom svoje bebe mame se obično pitaju s čime započeti, odnosno s kojim namirnicama, ali i je li bolje odabrati kupovne ili homemade kašice. U nedostatku vremena s kojim se sve moderne mame bore, naravno da ćete tu i tamo posegnuti za  kupovnom kašicom, no kada imate vremena nije loše pripremiti svojoj bebi nešto iz vlastite kuhinje. Stoga, sasvim logično slijedi pitanje što joj prvo ponuditi, odnosno je li pravi izbor žitna, voćna ili povratna kašica.

No, izgleda da ne možete pogriješiti. Kako prenosi dr.sc. Mihela Dujmović, nutricionistica zaposlena na mjestu stručnog suradnika za dječju hranu Bebivita i Bebimil kaže sljedeće: “Probavni sustav djeteta u dobi između 4. i 6. mjeseca, jednako je enzimatski zreo za probavljanje voća i povrća, pa je svejedno s čime ćete započeti. Ipak, dojenče će uvijek lakše prihvatiti slatkaste okuse jabuke, kruške, kukuruza, riže, nego trpke, gorke i kisele okuse, pa se preporučuje krenuti s manje slatkim povrtnim namirnicama. Nakon slatke breskve, dijete će se teže naviknuti na trpki okus blitve”.

Možete koristiti i žitarice te svježe proizvode pa čak i meso, no bez obzira na sastojke, jedno je sigurno – priprema domaćih kašica je jeftinija. I ne samo to, na taj način pouzdano znate što vaša beba jede. Na tržnici se tako možete ne samo raspitati o podrijetlu namirnica, nego i odabrati koje namirnice želite koristiti u svojoj homemade kašici. Na ovaj način ćete sa 100%-tnom sigurnošću znati što se nalazi u njoj.

Ljeto je zaista idealno vrijeme za domaće baby pripravke jer su tržnice i supermarketi prepuni sezonskih namirnica pa ćete lako odabrati neku koja odgovara vašoj bebi, a kupljeno voće i povrće možete i zamrznuti pa ga samo izvaditi prije pripreme. Ako zamrzavate voće i povrće imajte na umu da će u zamrzivaču trajati između šest i osam mjesec, dok meso i riba traju jedan do dva mjeseca. Sam postupak također nije prekompliciran, sve što trebate je smiksati namirnice koje ste odabrali i to bez ikakvih dodataka poput soli i šećera pa čak i meda. Bebi, naime ne trebaju baš nikakvi dodaci, odnosno poboljšivači okusa. Što se tiče količine, ni tu se ne trebate previše mučiti jer na početku dohrane beba ne jede toliko mnogo, nego se više upoznaje s novim okusima, a upoznavanje s novim okusima će vam kasnije dobro doći kada dijete već počne biti izbirljivo oko hrane.

Prilikom pripreme kašice jedino na što trebate obratiti pažnju je da operete kako namirnice, tako ruke i pribor. Svježe voće i povrće pripremite ribanjem i ljuštenjem, a uklonite i sjemenke. S mesa pak uklonite kosti, kožu i masnoću te ne koristite ostatke.  Ako radite voćne kašice njih nemojte pustiti da stoje jer se stajanjem na zraku u usitnjenom voću brže mijenja sastav. Neke pak namirnice poput mrkve i riže,  možete skuhati pa ih poslužiti dva dana za redom. Što se tiče teksture hrane, neku hranu ćete kuhati, neku izmiksati, stoga je bitno odabrati aparat koji vam je najpraktičniji. Mi preporučujemo Babymoov Nutribaby kuhalo koje je ujedno i mikser, ali i sterilizator hrane, a zbog velikog kapaciteta od 1500 ml kuhanja i istovremeno 600 ml miksanja, kasnije se može koristi kao kućanski uređaj za cijelu obitelj.

U svakom slučaju dajte mašti na volju, postanite prvoklasna kuharica, igrajte se s namirnicama i isprobavajte što vaša beba voli. Beba će vam biti zahvalna na finim kašicama, a vi ćete imati veću kontrolu nad prehrambenim navikama svog djeteta pa kasnije samim time i manje problema s uvjeravanjem svoje bebe da je recimo špinat uistinu fin.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.