Sve ste pokušali, a vaša beba ne prestaje plakati: Evo kako ju smiriti, ali i prepoznati različite tipove plača

0
2305
mama drži bebu u naručju

Prvenstveno treba znati da novorođenče od desetog dana života plače na najmanje tri različita načina koja izražavaju tri primarna osjećaja: glad, bol i dosadu, odnosno neugodnost ili jednostavno osamljenost. Pritom imajte na umu da i glad osjeća kao bol te da plač nije puko izazivanje pozornosti i pokušaj dominacije.

Dapače, čim dijete otkrije da osim plačem i na drugi način može privući pozornost te postići svoj cilj, pogotovo kako se približava trećem tromjesečju, manje će plakati. Isto tako, nakon četvrtog mjeseca počet će nijansirati svoj plač, odnosno jasno ćete vidjeti razliku u tonu i obliku plača jer tada već plačem počinje izražavati osjećaje.

Što se tiče trajanja plača, dvosatno pa i četverosatno plakanje u granicama je normale, no pitanje koji si postavljate u trenucima kada plač uporno ne prestaje je sigurno što učiniti, pogotovo ako ste pokušali baš sve od dude, hranjenja, davanja čaja, ljuljanja, tepanja…Nekad su recepti vrlo jednostavni. Primjerice, još su naše bake znale reći: daj mu/joj samo žličicu vode. I zaista, zaboravljamo da koliko god djetetu dajemo mlijeko i čaj, dakle tekuće tvari, dijete je nekad jednostavno jako žedno i samo mu treba malo vode. Možda mu je prevruće pa je nervozno, možda mu je hladno, a možda mu je odjeća neudobna i izrazito uska pa ga u tvom slučaju trebati presvući u nešto udobnije, ali i temeljito provjeriti pelene.

Ako je djetetu pretoplo ono će dahtati, a glavica i kosica će mu se oznojiti te će mu lice biti crveno. Čak i ako mu je temperatura povišena, ne mora značiti da je bolesno, nego da mu samo trebate maknuti krevetić od izvora topline. Ako je djetetu pak hladno, to ćete prepoznati po tome što mu je koža hladna, ali i po činjenici da drhti. Pritom, imajte na umu da su nožice i ručice novorođenčeta uvijek hladni pa mu toplinu provjerite iza vrata i na prsima. Često se pothlađivanje dogodi iza kupanja, pogotovo ako temperatura u prostoriji naglo padne. Vrlo često je samo osamljeno pa su tako neka istraživanja dokazala da u primitivnim plemenima koja još danas postoje u nepreglednim dijelovima zemaljske kugle, djeca manje plaču jer su stalno prislonjena na majčina prsa, a majka ih nosi baš svugdje sa sobom pa i kada obavlja dnevne dužnosti. Često u takvim plemenima, svi članovi obitelji spavaju zajedno, s jedne strane kako bi očuvali toplinu, s druge bliskost.

Što se tiče hranjena, ako ste dijete nedavno nahranili, pokušajte opet jer novorođenče ima malu zapreminu želuca i može preuzeti male količine mlijeka pa je možda opet gladno. Nadalje, mogući razlog su grčevi koji se javljaju u 50% posto dojenčadi, a plač uzrokovan ovom čestom tegobom beba, prepoznat ćete jer je visokog tonaliteta, isprekidan je stankama u kojima dijete kao da zaustavlja dah, a nastavlja se jecanjem koje je iznimno uznemirujuće. U isto vrijeme djetetu su usta otvorena, jezik savijen, a ruke i noge okrenute prema gore. U tom slučaju bebu stavite potrbuške na vašu podlakticu tako da joj obraz bude naslonjen na udubinu vašeg lakta. Uzrok boli mogu biti i ozbiljniji problem poput ukliještene preponske kile u muške i ženske dojenčadi, a u dječaka može biti riječ o torziji testisa. No, u tom slučaju primijetiti ćete i neke druge simptome poput povraćanja pa ćete se u skladu s tim posavjetovati s liječnikom.

Konačno, nakon gladi i boli, treći glavni razlog je jednostavno dosada i želja za pažnjom. Možda će plač u tom slučaju početi gugukanjem pa onda gunđanjem i na kraju plačem koji u biti ne sliči pravom plaču, nego više namjerno izazvanom, dok će biti popraćen dubljim glasovima i žalosnim jecajima. Osim već spomenutog stavljanja na prsa,  nekad je dovoljno da beba čuje tihu glazbu na radiju pa čak i zvukove perilice za suđe ili odjeću. Kao i nas, ti zvukovi podsjećaju ju na dom. No, pazite i na to da dijete ne izlažete prevelikom izvoru aktivnosti tijekom dana – ako ste taj dan bili i u šetnji i intenzivno se igrali, pogotovo prije spavanja, dijete od umora neće moći zaspati. Naime, i mi, kada doživimo previše stvari tijekom dana, jednostavno ne možemo zaspati jer nam tolike misli i doživljaji kolaju glavom. Stoga u svemu umjereno i samo osluškujte potrebe svog malog bića.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.