Sigurnost bebe u kući/stanu

0
5291

Djeca vole otkrivati i istraživati nova područja. Sve ih zanima i skoro svaka stvar u vašem domu za njih je isključivo igračka. A znate i sami da nije tako. Sigurnost bebe u kući uvijek je na prvom mjestu. Stoga je potrebno stvoriti sigurno okruženje u kojem su mogućnosti od ozljeda svedene na minimum. To ćete vrlo lako moći uraditi ako prostor u kojem boravite prilagodite navikama djece te ako ga osigurate uz pomoć sigurnosnih pomagala

Zaštitite oštre rubove: kad dijete počne hodati, obavezno zaštitite sve oštre površine koje ga mogu ozlijediti. To se posebno odnosi na rubove stolova, rubove od kreveta, stalka za tv i sl. Neka djeca mogu shvatiti opasnost koju predstavljaju oštri rubovi, no uvijek se može dogoditi da zapnu za tepih ili igračku te da se ozlijede na oštar rub namještaja.

Zaštitite električne utičnice: postavite zaštitu na sve električne utičnice koje imate u kući, a koje dijete na bilo koji način može dohvatiti. Odlučite se za onu vrstu zaštite koju odrasla osoba može jednostavno maknuti pri svakom korištenju, ali da dijete kroz nju ne može progurati svoje prstiće ili neki predmet te da je ne može skinuti.

Stoperi za vrata: djeca si često znaju tijekom igre ili čak u svakodnevnoj situaciji zaglaviti prst ili ruku u okvir od vrata. Zato vam preporučujemo da nabavite stopere za vrata. I to one koji su izrađeni od tvrde spužve ili od gume kako se pod pritiskom vrata ne bi raspali u dijelove koje bi dijete moglo progutati.

Zaštita stepenica ili drugih prostora: na tržištu postoje sigurnosne ogradice koje se mogu koristiti u različite svrhe. Osigurajte djetetov prostor za igru dok se morate javiti na telefonski poziv ili onemogućite prilaz stepenicama koje vode u podrum ili na kat jednostavnim pričvršćivanjem ogradice koja je izrađena baš za tu namjenu.

Safety1st_lifestyle_ChildLivingRoom

Osigurajte brave: prostore u koje ne želite da vaše dijete ulazi možete ili cijelo vrijeme držati zaključanima, što je bez veze ili zaštititi vrata navlakom za kvake. Sigurna vrata su ona vrata koja dijete ne može samostalno otvoriti. Postavite, stoga, na određene kvake u vašem domu posebnu navlaku koju roditelji jednostavno i u svakom trenutku mogu zaobići, a u isto su vrijeme dovoljno čvrsta da je dijete neće moći slomiti u slučaju da pokuša otvarati vrata.

Zaštita od opeklina: izvori topline nalaze se posvuda u kući; vruća voda iz slavine, vrata pećnice, glačalo za rublje i sl. Prilikom otvaranja vrata pećnice budite oprezni kada je dijete u blizini jer ga vrući zrak može opeći. Banalan, ali važan savjet odnosi se i na posuđe tijekom kuhanja i korištenja štednjaka: nikad ne okrećite ručku posude tako da bude dostupna, već ju okrenite prema unutra i postavite ju na sredinu štednjaka umjesto na rub. Uklonite kojekakve električne kabele ili ih dodatno osigurajte kako im beba ne bi mogla prići te nikad ne ostavljajte uključeno glačalo bez nadzora.

Ostavljanje bez nadzora: nikad ne ostavljajte bebu bez nadzora pa samo i na nekoliko sekundi. Iznenadit će vas koliko su brza i okretna ta mala bića. Neka su vam uvijek na oku i u sigurnom prostoru kako bi se što opuštenije mogla igrati, a vi bezbrižno uživati u svakom trenutku s njima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.