Jedva čekate da vaša beba prohoda? Evo kada će se to dogoditi i zašto ju ne biste trebali tjerati na hodanje

0
3272
bebini prvi koraci

Kao što ste s nestrpljenjem čekali prve riječi svog mališana, tako sada sigurno jedva čekate prve korake. Bez brige i to će se dogoditi vrlo vrzo jer su bebe između osmog i devetog mjeseca života toliko željne novih iskustava da se mnoga već sama počinju pridržavati za namještaj ili bilo kakav oslonac koji bi im pomogao da se dignu u uspravan položaj. No, kada počnete primjećivati da to bebač radi, dajte mu vremena – nemojte ga tjerati da hoda bez pridržavanja jer je u toj prvoj fazi dovoljno i samo pridržavanje. Ono je naime sastavni dio te prve faze hodanja.

Nemojte tjerati bebu da hoda

To je kao i s prvim riječima. Bebe možda brbljaju između šestog i desetog mjeseca života i ponavljaju iste slogove, poput ma-ma, ba-ba, ta-ta, no zapravo počinju pričati s otprilike 12 do 15 mjeseci. Tako je i s hodanjem, kao što beba počinje s brbljanjem  i to ju polako uvodi u pravi odrasli govor, tako počinje i s pridržavanjem ako govorimo o hodanju. Pustite tu fazu da traje koliko bebi paše jer do 18. mjeseca će svakako prohodati. Ako ne prohoda do tada, onda se možete konzultirati s pedijatrom kako bi vam preporučio što učiniti po tom pitanju.

No, u redu ju je poticati na hodanje

Naravno, u redu je poticati djetetovu znatiželju. To primjerice možete napraviti tako da  mu stavite omiljenu igračku na neko mjesto koje je jedan metar udaljeno od njega ili vi držite igračku u rukama i pozivate ga k sebi. Pritom možete izvodite zanimljive zvukove kako bi ovaj ritual bio što uzbudljiviji, no svakako pripazite na djetetovu sigurnost, što vam ne trebamo posebno napominjati. I sami znate da u svakom domu ima mnogo oštrih bridova stolova, ormara i ostalog namještaja na koje bi se dijete na nesigurnim nogama moglo ozlijediti. Ali tu su naravno zaštite za namještaj, a uvijek ćete ionako biti blizu bebe dok ovo izvodite. Ne zanemarimo i to da bi se bebač mogao povlačiti za stolnjak kako bi se lakše uspeo, ali u tom slučaju jednostavno maknete sve teške stvari sa stola.  

Predfaze hodanja

1. Ustajanje

Sve počinje s puzanjem. Kad bebač usavrši puzanje, slijedi ustajanje i uspostavljanje ravnoteže. No, prije toga mora svladati hvatanje. Kada se osili u hvatanju, i to svega što dotakne, od vaše noge do namještaja, nakon toga slijedi uspostavljanje ravnoteže i održavanje iste! Svaka vaša  pohvala dobro će kako bi ohrabrila dijete, a ako i padne u prvim pokušajima i to je za očekivati. Ipak je za bebača to veliki pothvat. Najbitnije je da nauči prebaciti  težinu s jedne polovice tijela na drugu jer tako će najbolje svladati prve korake.  

2. Hodanje uz pridržavanje

Kada  imaju u prosjeku  12 mjeseci, bebe se polako usuđuju napraviti prve korake. Čine to oprezno i moraju se pridržavati, ali ipak znaju u kojem smjeru trebaju ići i pokušavaju sve dok ne savladaju ovaj izazov. Prvo se vuku postrance po podu pa se pridržavaju,  onda im pokreti  dobivaju više zamaha i u konačnici uspiju  dignuti jednu nožicu i staviti je uz drugu.

3. Samostalnost

Svega dva mjeseca nakon ovoga, točnije s otprilike 14 mjeseci, vaš bebač će se čak moći samostalno ustati. Možda će još uvijek biti nesiguran i trebat ćete mu pružiti ruku tu i tamo,  tek toliko da mu ne bude teško odvojiti se od poda, ali bar će moći stajati uspravno. Nakon toga slijedi faza ‘nogom pred nogu’, kada uči prebacivati težinu, uspostavljati ravnotežu i uzimati zamah. S otprilike 16 mjeseci bebaču više nisu potrebna pomoćna sredstva. Polako će naučiti rasporediti korake i moći usporiti kada treba.

Naravno, sve ovo je izrazito individualno i nemoguće je primijeniti ova ‘pravila’ na svako dijete na svijetu jer su djeca iznimno različita, ali ovako bi to otprilike trebalo izgledati. Zapravo se najviše radi o tome  kad će se koje dijete osjetiti dovoljno sigurnim za hodanje bez ičije pomoći. U svakom slučaju nema potrebe to ubrzavati. Mnogi pedijatri danas tvrde da je roditelji griješe kada dijete stavljaju na noge i pridržavaju za ruke jer su uvjereni da će dijete tako brže prohodati. Na taj način više odmažu  mališanu jer ne samo da usporavaju razvoj djetetova sustava za ravnotežu, nego mu i neverbalnom komunikacijom, koja je u tom razdoblju jako važna, šalju poruku da on to ne može sam i da mu treba pomoć drugoga. Djeca zapravo  sama ustaju jer žele doći na razinu u kojoj se kreću roditelji. Naravno da ćete pomoći bebaču u prvim koracima, baš kao što smo naveli, ali pustite ga da napreduje svojim tempom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.