S bebom na more: savjeti koji će vam maksimalno olakšati ljetovanje

0
2109

Znate kako kažu, za uspješno putovanje s malim djetetom vrijede tri osnovna pravila: pun želudac, čista pelena i udobno mjesto za spavanje, a pedijatrica Matilda Kovač Šižgorić k tome savjetuje da se odlučite na kraće destinacije ako imate novorođenčad. Ona isto tako podsjeća da djecu, kao i većinu odraslih ritmičko truckanje uspavljuje pa pripazite gdje ćete praviti pauze. Inače, što se tiče vožnje u autu, na prvom mjestu neka vam bude sigurnost djeteta, ali i ugodno rashlađen prostor. Naravno, nemojte da klima u autu baš puše po bebi a ne morate niti pretjerivati s rashlađivanjem. Bit će sasvim uredu ako je temperatura slična onoj vani.

Također, ako govorimo o putovanju i sigurnosti, u HAK-u kažu da je najbitnije da autosjedalica bude prilagođena uzrastu, a voditelj Odjela za prevenciju i edukaciju pri spomenutoj instituciji Damir Novak tvrdi da bi se djeca do 15 mjeseci trebala voziti suprotno od smjera vožnje jer je tako vratni dio učvršćen te preporučuje da se sjedalica smjesti s desne strane vozaču jer mu je tako u vidnom polju. Dodaje i kako posebnu pozornost treba obratiti na remene koji ne bi smjeli biti labavi.

Ne zaboravite niti na igračke kojima će se beba zabavljati tijekom vožnje. Inače, što se tiče stvari koje ćete ponijeti, najbolje je da napravite popis, kako biste bili sigurni da ništa nećete zaboraviti. Ipak je tu niz predmeta koji će vam trebati: odjeća za bebu, pidžamice, bodyji, cipelice,sandalice, čarapice, šeširići, pelene, pelene za more ili bazen, ručnici, bočice, dude, vlažne maramice, igračke, mini ljekarna, autosjedalica i sve potrebno za istu kako bi putovanje bilo što ugodnije, kolica, putni krevetić, šator, suncobran, kadica, kadica ili bazenčić na napuhavanje…

Odlazak na more svakako podrazumijeva bivanje na suncu pa se treba dobro opremiti i zaštitom protiv ovog korisnog partnera u proizvodnji vitamina D, ali i partnera koji nas često zna iznenaditi svojim učinkom. Pedijatri stoga savjetuju da se sunce izbjegava od 10 do 17 sati te da se pri svakom izlasku van dijete zaštiti šeširićem i suncobranom. Što se tiče krema za sunčanje,  pedijatar Milivoj Jovančević ističe da se u prvih šest mjeseci života ne preporučuju zaštitne kreme, dok se u drugom dijelu dojenačke dobi preporučuju one koje sadrže mineralnu zaštitu. Doduše, ove potonje su guste, teško se razmazuju i peru, ali su vrlo učinkovite jer stvaraju barijeru pa UV zrake uopće ne dolaze do kože. Nakon šest mjeseci mogu se koristiti kreme sa zaštitnim faktorom 50, no pritom treba pripaziti na konzervanse i parabene, a kada nanosite zaštitne proizvode na kožu svoje bebe ne zaboravite niti na usnice, uške i stražnji dio vrata. Doktorica Ivana Manola pak podsjeća da je tu i UV odjeća koja blokira 97 posto zračenja pa je iznimno pogodna za tanku dječju kožu. Kad smo kod krema, zaštitite svoju bebicu i protiv insekata pa rano ujutro i u sumrak pokrijte najizloženije dijelove tijela, a sjetite se i da će, osim sredstava protiv komaraca i ostalih dosadnjakovića, često i hladan oblog ublažiti svrbež.

I konačno što se tiče hrane za bebu, one mame koje doje tu ne trebaju posebno razmišljati, dok pedijatrica Giovana Armano savjetuje kako bi mame koje koriste adaptirano mlijeko trebale provjeriti ima li u mjestu u kojem planiraju ljetovati baš te hrane koju koriste jer nije preporučljivo mijenjati hranu za bebu tako naglo. Na kraju ne zaboravite niti na sebe, ipak je odmor tu i za vas, ali zato, kao što smo napomenuli na početku treba složiti dobar plan jer je dobro isplanirano putovanje već pola odmora.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.