Rast zubića

0
6666

Rast i izbijanje prvih zubića zasigurno je bolno ne samo za bebe već i za roditelje pogotovo jer roditelji često puta ne znaju odmah prepoznati da je riječ o tome sve dok zubić nije malo izvirio. 

Kako biste, vi roditelji, mogli ublažiti djetetu ove trenutke, važno je najprije prepoznati simptome koji ukazuju na izbijanje zubića.

Nekad simptomi mogu biti jače, a nekad slabije izraženi. No uglavnom se uvijek odnose na:
– iritaciju: beba će češće plakati ili biti razdražljiva ako su njezini desni upaljene zbog činjenice da zubići lagano izbijaju na površinu. Osim toga, bebu ne mora toliko iritirati bol, već može i sami osjećaj prvih zubića na koje dosad nije naviknula. Ovakvo se stanje može, ali i ne mora ponavljati tijekom izbijanja svih zubića.
– slinjenje: povećano slinjenje također može biti uzrok nicanja zubi koji uglavnom rastu između trećeg i osmog mjeseca života. Stoga ako primijetite da vaša beba slini više nego inače, moguće je da je u pitanju rast zubića.
– osip po bradi: učestalo i povećano slinjenje može rezultirati iritacijom brade i nastajanjem osipa. Bebu u tom slučaju obrišite s mekanom pamučnom gazicom kako joj ne biste još više iritirali kožu. Osim toga, nabavite dječju kremicu koja će smanjiti iritaciju i osip.
– povlačenje uha i trljanje obraza: svi znate da bol u zubu za sobom može povući i osjećaj boli u uhu ili grlu. Tako je i kod beba. Svrbež i bol osobito tijekom izbijanja kutnjaka može navesti dijete da si povlači ili trlja uho i obraze jer se bol često zna tako prenositi. Ipak, provjerite kod pedijatra da nije možda riječ o upali uha.
– proljev, simptome prehlade, povišenu temperaturu: izbijanje i rast zubića može utjecati i na psihu bebe zbog čega ona može dobiti proljev čiji se uzrok najčešće povezuje s velikom količinom progutane sline. Osim toga, može se javiti i curenje iz nosa koje se isto tako povezuje i s pravom prehladom.

Kako biste bebi ublažili bol koja se javlja tijekom rasta zubića, možete to učiniti na nekoliko načina:
– bebe u tom vremenu još više grickaju sve što im dođe pod ruku kako bi smanjile neugodu u ustima. Zato im slobodno možete dati igračke za glodanje koje su namijenjene upravo za ovu svrhu. Preporučujemo vam da se odlučite za one koje su ispunjene isključivo vodom, no pripazite na debljinu igrače kako ih beba ne bi mogla pregristi. Hladan mokar ručnik iz zamrzivača koji beba može grickati također će olakšati bolove i stanje nelagode.
– gel za desni: nabavite gel namijenjen za ovu svrhu. On će svojim djelovanjem zasigurno smanjiti bol koju stvaraju zubići tijekom izbijanja na površinu.
– ogrlice za grickanje: postoje različite ogrlice za bebe koje one obožavaju grickati. Poznato je da neke ogrlice imaju smirujuće, analgetsko djelovanje koje će pridonijeti rješavanju ovih situacija.
– masaža desni: još jedan način na koji bebi možete ublažiti bolove je masaža desni čistim prstima. Možda će se beba u početku opirati, no kad shvati da joj godi opustit će se i smiriti.
– grickanje četkice: dopustite bebi da tijekom pranja zubića gricka četkicu. Ako je korištenje četkice iritirajuće, umjesto toga probajte očistiti zubiće pamučnom gazom koja neće dirati upaljene točke.

Ako vaša beba svaki put prilikom izbijanja zubića prolazi istu i nepodnošljivu bol, svakako posjetite pedijatra koji će vas bolje savjetovati.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.