Putujete izvan zemlje s bebom? Evo kako na putovanje u egzotične destinacije

0
2440
putovanje s bebom do egzotičnih destinacija

Vrijeme je godišnjih odmora pa samim time i putovanja. Stoga se, ako imate malu bebu, sasvim logično postavlja pitanje kako izvesti odlazak na more ili čak neku daleku egzotičnu destinaciju. Iako se ne preporučuje kretati na put sa stvarno malom bebicom, pedijatri smatraju da beba može putovati nakon par mjeseci života, konkretno dva ili tri, odnosno kada uspostavi ritam spavanja i hranjenja. Bit će potrebno obaviti i prvu redovitu kontrolu kod pedijatra, kao i sistematski pregled, a ako se zaputite u neke stvarno egzotične destinacije  i vi i beba ćete vjerojatno trebati primiti određena cjepiva.

“Novorođenče i mlado dojenče traži čestu pažnju – hranjenje, prematanje i uspavljivanje, a i rizik od infekcija je velik. Savjetujem da prije putovanja dobro isplanirate sve detalje tako da ritam vašeg djeteta ne poremetite, ili ga poremetite minimalno, jer se u protivnom putovanje lako može pretvoriti u pakao. Djecu, kao i većinu odraslih, ritmičko truckanje uspavljuje, stoga pazite na detalje kao npr.gdje će te praviti pauze”, tvrdi Dr. Matilda Kovač Šižgorić spec.pedijatrica, subspecijalistica pedijatrijske neurologije te dodaje kako je dostupnost zdravstvene skrbi u mjestu odmora svakako bitan preduvjet za putovanje s malim djetetom.

Što se tiče putovanja avionom sasvim male bebe bez problema će se moći voziti ovim prijevoznim sredstvom, jedino što riskirate je da beba počne plakati, a to bi moglo smetati ostale putnike. No, to ionako nije vaš problem, pogotovo ako se ispričate i zamolite za razumijevanje. Informacija koja bi vam mogla korisna u tom slučaju je da bebe od sedam dana do dvije godine starosti ne sjede na svom mjestu, nego u krilu mame ili tate, no svejedno se za njih kupuje posebna karta. Doduše na domaćim linijama bebe putuju besplatno dok u međunarodnom prometu karta za bebu u pravilu iznosi 10% primjenjive tarife za odraslu osobu.

Ono š čime ćete se zapravo jako boriti je dosada jer ruku na srce duga putovanja znaju biti dosadna. Probajte samo otići autom na pola sata izvan grada u kojem živite pa će vas i živahni trogodišnjak/trogodišnjakinja pitati bar pet puta onu popularnu: “E, mama kad ćemo stići?” ili “E, mama jesmo li već stigli?”, a kamoli mala beba. Stoga trebate smisliti neku foru kojom ćete zabaviti dijete kako bi mu/joj bilo manje dosadno. Hoće li to biti neke igračke koje vaše dijete voli, a koje bi mogle biti distrakcija, poput zvečke i grickalice  ili će to biti nešto sasvim drugo, izbor je na vama.

U svakom slučaju razmislite o tome prije kretanja i zapravo sve jako dobro isplanirajte. Dobro osmišljen plan poštedjet će vas muke. Dakle, planirajte baš sve – od toga što ćete ponijeti na putovanje, preko toga kako će izgledati samo putovanje do toga kakvim ćete se aktivnostima baviti kada dođete na željenu lokaciju. I kada kažemo “od toga što ćete ponijeti na putovanje” ne mislimo samo na odjeću i igračke, nego i na dude, bočice, pelene pa čak i pravu malu ljekarnu koja će između ostalog sadržavati toplomjer i nekakav lijek za snižavanje temperature, kao i kremicu protiv alergijskih reakcija. Naravno, ako nešto zaboravite, tamo gdje idete sigurno postoje dućani, ali bolje je za svaki slučaj imati sve kod sebe. Najbolje bi zapravo bilo da napravite popis i onda samo mirno slažete u torbu.

I konačno ako putujete izvan zemlje, ne zaboravite da i beba treba putovnicu. Stoga uzmite u obzir da ćete ovo morati napraviti unaprijed pa si ostavite dovoljno vremena da u miru napravite fotografiju za putovnicu, ali i izradite samu putovnicu. Što reći za kraj, nego sretan put!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.