Spavanje djece s roditeljima: da ili ne?

0
5741

Spavanje s bebom danas je jedna od onih stvari oko kojih se roditelji dvoume. Postoje brojni razlozi koji potiču spavanje s bebom, ali i oni koji to ne odobravaju.

Spavanje roditelja s bebom dobro je jer bebe od njih tako preuzimaju zdrave obrasce ritma disanja. Većina ljudi misli kako spavanje s bebom sprječava razvoj njezine samostalnosti, no istraživanja su pokazala kako su takva djeca kasnije puno samostalnija od ostale djece te imaju više samopouzdanja.

Ako grlite dijete tijekom dana, a noću takvo ponašanje tretirate kao neprihvatljivo, kontradiktorni ste te ćete samo zbuniti dijete što se kasnije može odraziti u djetetovom ponašanju. Nadalje, ako bebe spavaju s roditeljima, manje vremena provode u stanju dubokog sna tijekom kojeg je povećan rizik od apneje. Bebe koje se ostavi da spavaju same tijekom noći često znaju plakati te imaju povišenu razinu hormona stresa. Učestala stimulacija spomenutog hormona može uzrokovati fizičke promjene mozga, a dijete može biti podložnije bolestima od kojih će se teže oporaviti. Ako bebe spavaju same, znaju biti nemirne, uplašene i uplakane.

Prije se savjetovalo roditeljima da je najbolje ostaviti bebu samu u sobi da plače desetak minuta, a tek onda doći k njoj i verbalno ju umiriti. Ovaj je navod sam po sebi zastrašujuć te se ne temelji ni na jednoj znanstvenoj tezi. Iako će se dijete umiriti, prestati plakati te će se samostalno uspavati, ovakvo tretiranje djece imat će velikog odraza na njihov kasniji život: samostalnost djeteta od malih nogu u velikom će broju slučajeva rezultirati isključivanjem roditelja iz života djeteta.

Roditelji često znaju preseliti bebu u zasebnu sobu te reagirati samo uz baby alarm, no to ne podrazumijeva zadovoljenje potreba bebe tijekom noći. Još je jedan razlog zbog kojeg roditelji ne žele spavati s bebom, a odnosi se na nedostatak vlastitog sna. No, provedena znanstvena istraživanja pokazala su kako spavanje s bebama osigurava bolji i duži san i jednih i drugih.

Postoje i argumenti koji pokazuju da spavanje s bebom nije sigurno. Ako beba dijeli krevet s roditeljima, povećava se sindrom iznenadne dojenačke smrti. Krevet roditelja nije tako udoban i mekan kao bebin krevetić te može uzrokovati iritacije koje će onemogućiti bebin san. Osim lošeg kreveta i posteljine, jače disanje, hrkanje, dim duhana i sl. predstavlja izrazito nepogodno okruženje za disanje za bebu. Ne preporučuje se spavanje s bebom ako je beba prerano rođena ili ako je imala malu porođajnu težinu, ako pušite i sl.

U slučaju ako želite da beba spava s vama svakako vodite računa o tome da osigurate lagane i tanke pokrivače te da ne koristite jorgane. Tijekom noći često provjeravajte je li glava bebe otkrivena kako joj pokrivači ne bi naškodili. Za zajedničko spavanje obucite bebu u laganiju odjeću te nikad je ne ostavljajte samu u krevetu.

Uz navedene argumente za i protiv spavanja s bebom, nadamo se kako smo vam pomogli riješiti se nedoumica. No svakako preporučujemo da vaša beba spava u vašoj sobi, ali da ne dijeli krevet s vama. Vlastiti krevetić osigurat će joj ugodnu temperaturu, a rizik od iznenadne dojenačke smrti će se smanjiti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.