Borite se s bolnim grudima i ispucalim bradavicama? Najbolji prirodni savjeti kako se riješiti ovih pojava kod dojenja!

0
2552
rješite se bolnih i ispucalih bradavica

Svaki pogled na vaše bolne, ispucale bradavice, tjera vas sve bliže na razmišljanje o prestanku dojenja? I dok je odluka o prestanku ili nastavku dojenja ipak stvar koja se na kraju najviše tiče majke, treba imati na umu da su prednosti dojenja nepobitne. Naime, majčino mlijeko ima jedinstven sastav te u sebi sadrži brojne obrambene tvari koje štite vašu bebu od bolesti, a nakon poroda pozitivno utječe i na vaše zdravlje. Već smo pisali na ovu temu pa se slobodno podsjetite ovdje.

U međuvremenu, donosimo vam najbolje prirodne savjete kako se riješiti bolnih grudi i ispucalih bradavica. Ovo su upravo dva glavna razloga zbog kojih majke prestaju dojiti.

Bol u dojkama

Bol u dojkama rezultat je zastoja mlijeka, odnosno začepljenja mliječnih kanalića, a popraćena je osjećajem težine u dojci, kao da se u unutra nalazi tvrda gruda, dok je koža dojke topla i crvena. Bitno je istaknuti da zastoj mlijeka ne prati povišena temperatura, no ako dođe do mastitisa (upale dojke s visokom temperaturom) čiji simptomi traju dulje od 24 sata, trebalo bi potražiti savjet liječnika i prema potrebi početi tretman antibioticima.

Neke će majke zastoj mlijeka zadesiti već nakon par mjeseci, dok će druge na njega naići u kasnijim mjesecima dojenja. Logično, postavlja se pitanje zašto dolazi do začepljenja mliječnih kanalića. To je uglavnom zbog: a) lošeg položaja djeteta na prsima b) nedovoljnog pražnjenja mlijeka i c) stresa kojem je majka izložena.

Kako se boriti protiv ovog problema, pitate se? Što se tiče stresa, tu nema previše diskusije. Kao i u trudnoći, majka i dijete, ne bi smjeli biti izloženi istom, odnosno moraju biti u što opuštenijoj atmosferi kroz čitav period dojenja. No, zato im treba i potpora okoline koja će tu odigrati ključnu ulogu. Nadalje, možda vam se ovo neće svidjeti, ali upravo je dojenje najbolji način da se mlijeko izvuče iz kanalića, a što se tiče položaja djeteta na prsima, prema potrebi  dijete treba okrenuti tako da je djetetova brada okrenuta prema tvrdom, začepljenom dijelu dojke. Također, što se tiče položaja djeteta, ako vam se čini da dijete ne siše dobro, prekinite podtlak između djetetovih usana i vaše dojke tako što ćete staviti vaš prst u kut djetetovih usana i lagano izvući bradavicu. Nakon toga, pokušajte ponovo ispravno namjestiti dijete na dojku te ponavljajte ovaj postupak dok ne postignete ispravan položaj. Ispravan položaj je izrazito bitan jer ako se i vi i beba naviknete na lošu tehniku dojenja, stvorit ćete naviku koju je teško ispraviti. Nemojte se brinuti niti ako se dijete malo uznemiri, a i vi isto, samo se smirite  nastavite dalje. S vremenom će dijete naučiti ispravno prihvatiti dojku.

Ono što bi također moglo dovesti do zastoja, a na što treba pripaziti je sljedeće:

 • Udarac u dojku
 • Naglo odvikavanje od dojke
 • Dohrana adaptiranim mlijekom
 • Prevelika uporaba dude varalice jer beba njome zadovoljava refleks sisanja
 • Sve što ograničava slobodan tok mlijeka: tu prvenstveno spadaju uska odjeća, pogotovo grudnjaci, teške torbe na jedno rame i nosiljke za bebe, ali i način spavanja tijekom kojeg je dojka pritisnuta

U svakom slučaju, najvažnije je nastaviti što više dojiti na onoj dojci koja ima zastoj mlijeka, ali ne zanemariti i onu drugu kako se ne bi prepunila. Ako majka nije u mogućnosti dojiti, u slučajevima u kojima je odvojena od bebe, treba se izdajati jer mlijeko svakako mora van. Ne zaboravite piti puno tekućine, a bolnoj dojci pomoći će i masaža.

Ispucale bradavice

Još u trudnoći bradavice postaju mekše, a tijekom dojenja, kako zbog dojenja, tako i zbog hormonalnih promjena koje se tada ženama događaju u tijelu,  postaju još osjetljivije pa je lako moguće da se stvore sitne i bolne pukotine. Čest uzrok ovog problema je bebino nepravilno hvatanje bradavice kod dojenja, a ako k tom uzmemo u obzir da žena nekad treba dojiti i 10 puta dnevno, očito je da se radi o velikoj količini neugode. Kratkotrajna bol i neugoda su inače normalna stvar, pogotovo za žene koje su svjetlije puti i osjetljivije kože, za one čija djeca sišu žustro te za one koje su prvi put majke pa im bradavice tek trebaju očvrsnuti.  No ako kratkotrajno peckanje i bol preraste u ispucale bradavice koje krvare, bitno je nešto učiniti.

Kada govorimo o pravilnom hvatanju bradavice, bitno je da beba u usta stavi cijelu bradavicu i što veći dio areole te da su joj  usta širom otvorena, tako da je bradavica smještena duboko u ustima, a bebine usne izvijene prema van, dok joj je jezik ispod bradavice i iznad zubnog mesa.

Što se tiče higijene, ne perite bradavice sapunom jer on isušuje kožu, a ne stavljate ni dezodorans blizu njih. Najbolje bi bilo da ih perete čistom vodom. Bilo bi dobro i da ih svaki dan izložite zraku, i po mogućnosti blagom suncu, te nakon dojenja namažete s nekoliko kapi svog mlijeka koje ima antibakterijska svojstva, a koje treba pustiti da se osuši. Nećete pogriješiti niti ako se poslužite nevenom mašću, a pomoći će vam i utrljavanje kantariona ili čajevca koje prethodno treba razrijediti u maslinovu ulju.  Što se tiče eteričnih ulja koja možete upotrebljavati to su: bušin, niauli, paprena metvica, smilje, sjeme mrkve, širokolisna lavanda. Možete koristiti i hipoalergeni modificirani lanolin, no kako ga je u Hrvatskoj teško naći. možete se poslužiti i Purelanom od Medele. Ipak, što god stavljali, prethodno provjerite jesu li svi sastojci koje taj konkretni proizvod posjeduje, sigurni za vašu bebu. I konačno, kao u slučaju zastoja mlijeka, iznimno je bitno da pazite na položaj bebe tokom dojenja.

Također možete učiniti i sljedeće:

 • neposredno prije dojenja toplim oblozima ili tuširanjem u toploj vodi potaknuti refleks za otpuštanje mlijeka.
 • prije dojenja bradavicu natrljati ledom ili nakratko držati vlažnu krpu napunjenu ledom  na njoj
 • između hranjena bradavice namačite u toploj čistoj vodi
 • bradavice za vrijeme hranjenja možete zaštiti silikonskim šeširićima, nastavcima oblikovanim poput bradavice koji se stavljaju preko iste te smanjuju bol i nelagodu pri hranjenju. No, vodite računa da beba dobiva dovoljno mlijeka jer će u ovom slučaju morati jače vuči
 • kako bi se bradavice oporavile probajte par dana mlijeko izdajati ručno ili pumpicom
 • ako ranice ne pokazuju znakove zacjeljenja posavjetujte se s liječnikom, možda je došlo do infekcije

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.