Mama Ivana: ‘Nema potrebe za tim da nosimo lentu za najozbiljniju mamu na svijetu’

0
1249
mama_ivana_naslovna

Mamu Ivanu Vukovčan spazili smo kada nas je označila na fotografiji s našim kolicima, a kako volimo sve svoje mamice i želimo ih bolje upoznati, ali i saznati kakvo je njihovo iskustvo s našim proizvodima, jedino logično bilo je da ju upitamo za intervju. Ivana je s oduševljenjem prihvatila naš poziv te se zdušno bacila na odgovaranje pitanja koja smo joj postavili. Mi smo pak uživali čitati njezine odgovore na pitanja poput: ‘Što za vas znači biti majka i supruga’ i ‘Koja vam je osnova nit vodilja u odgoju djece?’, iako smo do kraja intervjua spontano prešli na ‘ti’, a vjerujemo da ćete i vi pronaći zajednički jezik s ovom mamom nakon što pročitate njezin osvrt na majčinstvo.

Možete li reći malo više o sebi i svom Insta profilu?

Evo za početak ću vam se zahvaliti što ste me ugostili na svom blogu. Moje ime je Ivana, iz Zagreba sam, imam 32 godine, a od tog sam 12 godina u braku sa suprugom Kristijanom. Kažu: ‘Kad Bog ženi daje kompliment, onda joj podari kćer’, a mene je onda stvarno obasuo : Katarina(10), Josipa(6) i Vesna(2).One su moja inspiracija svakog dana, a također su glavne zvijezde mog Instagram profila. Moj Insta profil čuva sve naše spontane i lijepe trenutke, naše svakodnevne životne situacije, a volim i ohrabriti, odnosno potaknuti druge mame, pa objavljujemo i odlaske kod zubara, frizera, naše kućne radionice za Božić, ukrašavanje kolačića…uglavnom  trudim se zabilježiti svaki događaj …

Što za vas znači biti majka i supruga?

Teško je to riječima, ali kao svaka majka, ja ću to definirati na svoj način. Za mene to znači biti oslonac djetetu, dati povjerenje i pružiti ljubav. Ja bih rekla da se to stalno izgrađuje i mijenja, kako djeca rastu i oblik majčinstva mijenja ulogu. Izazov majčinstva je nositi se s odrastanjem djece i shvaćati različitu interakciju svakog životnog razdoblja. Naša uloga je pomoći im kako najbolje znamo da grade samopouzdanje, da razviju osjećaj odgovornosti prema sebi i drugima, empatije, i još mnogo toga…Nastojim ih pripremati za sve uspone i padove, mislim da je zamka majčinstva to što mi djecu želimo poštedjeti svega lošeg…

Supruga? Hm (ovo možete shvatiti kako želite), ali jako volim staviti supruga ispred svoje djece, realno njega sam upoznala prije njih, a s njim i dobila njih tri. Nedavno sam pročitala članak u kojem žena kaže da supruga voli više od svoje djece, čitam komentare zgražanja, a ja oduševljena.

Moju djecu ništa više ne obraduje nego kad vide mene i supruga zagrljene i nasmijane. Naravno ima onih dana kad se ne slažemo, ali takvih dana je jako rijetko i stvarno se trudimo izbjeći ih. Moj suprug je izuzetno opušten, pa se ne borimo sa svađama onoliko koliko vjerojatno to čini prosječni par…

Imate li neki uzor, bilo da govorimo o mamama iz bliske okoline, bilo da govorimo o poznatim mamama? Što vas inspirira kod tih primjera?

Nemam konkretan uzor, ja sam tip koji od svakog ponešto nauči. Volim poslušati savjete, pročitati, pogledati videozapise… čak mi moji bližnji znaju reći kad vide neku moju objavu: ‘Joj to si napravila kao ova ili ona na Instagramu’. Da nekad radim po uzoru drugih, nekad se vodim svojom maštom, ali mislim da nema ništa loše u tome kad jedni od drugih učimo i oponašamo jedni druge. Tako nesvjesno borimo jedni druge…Inspiraciju dobijem i od pozitivnih i od negativnih mama, onda znam što želim i što ne, jer kao što rekoh majčinstvo je izazov bez kraja i nema konkretnu definiciju, i mislim da zato ne mogu navesti konkretnu osobu kao uzor.

Koja vam je osnova nit vodilja u odgoju djece?

Sretna mama, odgaja sretnu i zadovoljnu djecu.

Htjele to mi ili ne, moramo osluškivati i sebe. Svaka žena želi biti žena, urediti se, imati vremena za sebe. Sigurna sam da to ne umanjuje moje majčinstvo i ljubav prema mojoj djeci.  Često znam reći da sam mama koja se voli ‘glupirati’. Mislim da nema potrebe za tim da nosimo lentu za najozbiljniju mamu na svijetu. Zaigrana sam pred svojom djecom, izmišljam svoj tekst na neku poznatu pjesmu i plešem pred svojom zadovoljnom ‘publikom’, ne moram vam ni pisati kako su oduševljene, a lica nasmijana…U vremenu korone i potresa, dok su neki domovi bili ispunjeni stresom, naš dom je bio ispunjen mirom i molitvom. Na taj način smo se suprotstavili strahu kod naše djece i nas samih. Trudim se biti strpljiva čak i u najzahtjevnijim situacijama.  Znam da im se ponekad i ne sviđam, primjerice kada ih discipliniram ili pred njih stavljam izazov da učine tešku, ali ispravnu stvar.

 Koje naše proizvode posjedujete i kakvo je vaše iskustvo s njima?

S obzirom na svoje tri princeze popis ja zaista dugačak. Na njemu su izdajalica, bočice, dude, kompletići za krštenja, posteljina za krevetić, koja je usput budi rečeno iznimno kvalitetna nakon niz godina korištenja, i slično. Neke smo stvari proslijedili i još su uvijek u funkciji. Kolica marke Joie su još uvijek kod nas, njih smo upotpunili s umetkom za kolica iz vaše trgovine, prekrasnog dizajna i još bolje udobnosti. Naša mala princeza uživa u dugim šetnjama, kao što možete vidjeti na mom Instagram profilu, nikud ne idemo bez njih.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.