Stručni savjeti o sigurnoj vožnji djece u automobilu

0
2529

Povodom početka nove školske godine te podizanja svijesti o sigurnosti naših najmlađih snimili smo edukativni video o sigurnosnim auto sjedalicama za sve roditelje i one koji će to uskoro postati!

U novom webinaru razgovaramo o sigurnosti djece i važnosti autosjedalica te njihovoj ispravnoj montaži u automobilu. S nama je i gospodin, također otac – Fran Štampalija, kirurg iz Dječje bolnice Klaićeva.

OVDJE POGLEDAJTE VIDEO I SAZNAJTE ŠTO JE REKAO KIRURG

Ono što smo se prvo zapitali je koliko nas zapravo koristi autosjedalicu za svoju djecu i još važnije dali to činimo ispravno. Nažalost,  svjedoci smo da brojni roditelji svoju djecu prevoze bez odgovarajuće autosjedalice ili je autosjedalica neadekvatna za djetetovu dob. Veliki dio roditelja nema pravilno instaliranu autosjedalicu. Pokazati ćemo vam kako ispravno instalirati autosjedalicu i kako pravilno vezati dijete tijekom vožnje.

Pripremili smo vam demontraciju na top modelima iz naše Magic ponude koji su ujedno i pobjednici zadnjeg ADAC testiranja autosjedalica. Inače, ADAC je nezavisna i najveća je automobilska organizacija u Europi. ADAC testira najnovije dječje autosjedalice na tržištu 2 puta godišnje. Rezultati se objavljuju na kraju svibnja i na kraju listopada. Ovi rezultati su jedno od važnijih mjerila današnjih roditelja. Ono što je važno napomenuti je da zapravo sve sjedalice moraju zadovoljiti veliki standard sigurnosti da bi se uopće pojavile na tržištu.

Autosjedalice za djecu mogu se podijeliti u nekoliko skupina, ovisno o težini/visini djeteta i uzrastu za koje je namijenjeno. Stoga razlikujemo Grupu 0+, Grupu 1 te Grupu 2 i 3 – od rođenja do otprilike 12 godina starosti. Uz to, spomenimo još da je za najveću sigurnost važno znati kad je dijete preraslo autosjedalicu, odnosno u kojem periodu treba prijeći na veću grupu. To najbolje vidimo kad  tjeme glave dostigne točku naslona autosjedalice koja se nalazi 2 cm ispod vrha naslona. Ako je glava previsoko u autosjedalici okrenutoj prema natrag, postoji mogućnost da se tijelo pri sudaru podigne uz naslon stolice toliko da se vrat djeteta slomi udarajući u naslon. Roditelje često zabrinjava kada beba skvrči nožice, jer dosežu sjedalo automobila. To nije znak da je beba prerasla sjedalicu!

Što se tiče zakona u Hrvatskoj, sa zadnjom promjenom iz 2014. nema više dobnog ograničenja. Do tad se prije navršene 12e godine starosti djeca nisu smjela voziti na prednjem sjedištu, a sad to smiju čim pređu 150 cm visine, bez obzira na starost. Tako se djeca visoka od 135 do 150 cm mogu voziti na stražnjem sjedalu bez autosjedalice ili postolja, ako su pravilno vezana pojasom. Djeca do 135 cm i dalje se moraju voziti u posebnoj sigurnosnoj sjedalici ili na postolju. Do izmjene Zakona bilo je izričito određeno da se djeca do pet godina moraju voziti u posebnoj sigurnosnoj sjedalici, a nakon pete godine mogla su i na postolju. Sad te obveze nema.

Mi preporučamo što dulju vožnju u autosjedalici i zato su proizvođači iz naše ponude prilagodili autosjedalice do 150 cm visine djeteta.

Ono što ne smijemo zaboraviti je da autosjedalice spašavaju živote i djeca bi se trebala u njima voziti što je dulje moguće.

To nam pokazuje i europski standard sigurnosti koji se zove i-Size, a prema njemu se preporuča upravo što dulja vožnja djeteta u suprotnom smjeru. Istraživanja potvrđuju da su bebe u automobilu sigurnije u smjeru suprotnom od smjera vožnje do dobi od najmanje 15 mjeseci. Bebina glava je do tada teža i vrat ne može izdržati snagu prosječnog frontalnog udara, a nakon 15 mjeseci vrat se razvije dovoljno da se odupre takvoj snazi. Za malu djecu, koja putuju u smjeru suprotnom od smjera vožnje, povećava se sigurnost u slučaju nesreće.

Mi, u Magic baby trgovinama rado savjetujemo roditelje pri odabiru odgovarajuće autosjedalice😊

OSTVARITE POPUST NA AUTOSJEDALICU PO IZBORU

Webinari za roditelje i one koji će to tek postati – stručni savjeti

Magic Baby Vam ovoga puta poklanja 10 kupona u vrijednosti od 20% popusta na auto sjedalicu po izboru* koji možete iskoristiti u svim našim prodavaonicama.

Kako bi sudjelovali u nagradnoj igri sve što morate je posherati Facebook objavu te zapratiti Magic Baby i  Kokolo kutak  Facebook stranice! 😉 Igramo se do 29.9.2020. nakon čega ćemo 10 dobitnika izvući nasumično te objaviti u komentarima objava 30.9.2020.!

Kuponi će od primitka vrijediti do kraja listopada, stoga primite malene za ručicu i ravno u Magic Baby gdje će vam naše stručno osoblje pomoći izabrati najbolju auto sjedalicu za vaše dijete!

*popust ne vrijedi za brandove Stokke i Bugaboo. Popusti se ne zbrajaju s drugim pogodnostima.

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.