Mirna Medaković: ‘Velika sam pobornica dojenja’

0
2647

Vjerujemo da glumicu i mamu dviju preslatkih blizanki Mirnu Medaković ne treba posebno predstavljati pa ćemo vas samo uputiti na ovaj divni intervju. Posebno nas je oduševilo to koliko iskreno i otvoreno je Mirna s nama svoje iskustvo dojenja, a vjerujemo da ćete i vi u istom pronaći inspiraciju, ali i savjet zlata vrijedan.

Za početak, kako je to biti majka blizanki?

Izazovno. Dvije različite osobe s različitim, ali istim osnovnim potrebama. Učim ih iste stvari, ali na različite načine jer drukčije upijaju.

Kako je bilo biti trudna s blizankama?

Blizanačke trudnoće, pogotovo kada je u pitanju jedna posteljica, a dvoje djece, su uvijek rizičnije od “normalne” trudnoće. Morala sam na ginekološki pregled svaka tri tjedna i bilo je bitno da razlika između mojih cura ne bude veća od 20% jer bi to značilo da se ne razvijaju jednako. Zapravo nisam imala nikakvih problema, ali sam morala biti pod većim nadzorom, tako da sam tri tjedna prije poroda provela  na čuvanju trudnoće na Sv. Duhu gdje sam i rodila.

Kako izgleda jedan tvoj tipičan dan i kako usklađuješ majčinstvo, bivanje suprugom i poslovne obaveze?

Imam genijalnu obitelj koja je uvijek tu za nas. Imam veliku podršku svojih i suprugovih roditelja. I jedni i drugi žive u Zagrebu i uskaču kad god treba. Iskreno, ne znam kako bih bez njihove pomoći.

Pokrenula si blog, na kojem smo usput budi rečeno, pročitali par stvarno genijalnih tekstova. Kako si došla na tu ideju?

Uf.. nisam nastavila pisati.. ostalo je par tekstova i stalno mislim kako ću se “vratiti”, ali nikako se natjerati. Ideju mi je dala prijateljica i da sam bila uporna, možda bih postala i prava blogerica 😉

Na blogu si imala zanimljiv tekst o dojenju. Kako bi opisala svoje iskustvo dojenja i misliš li da je to veliki problem kod  većine mama? Priča li se o njemu dovoljno?

Velika sam pobornica dojenja i znam da ne postoji ništa na ovom svijetu bolje za dijete u prvih  šest mjeseci njegovog života od majčinog mlijeka. Svoje sam cure dojila godinu dana bez obzira na težak početak. Prvih mjesec dana sam se izdajala i hranila ih na špricu i prst, ne na bočicu! (nije komplicirano, objasnila mi je sestra Marijana u Centru za potporu dojenju koje je osnovao grad Zagreb, savjetovalište je besplatno). Dojila sam ih na početku jednu po jednu, kasnije obje u isto vrijeme. Dojila sam na zahtjev gdje god da sam se u tom trenutku sa svojom djecom našla. Meni se čini da se o dojenju puno govori zahvaljujući Rodinoj i Unicefovoj inicijativi, ali žene i dalje barataju nepotpunim informacijama i nažalost, u dosta slučajeva, što radi svoje komocije, što radi nepodrške okoline, vrlo rano od dojenja odustaju.

Na koji tvoj tekst su mame posebno reagirale? Nas je posebno oduševio onaj o životu u zajednici s bakom, djedom, mamom i tatom u svega 60 kvadrata 🙂

To mi je drago, s velikom se radošću sjećam svog djetinjstva. A onda, za vrijeme “divljih dvadesetih” pomisliš da ti nitko ne treba, pa se onda, kad rodiš svoje dijete “opametiš” hahaha. Tek nakon što sam rodila, shvatila da mi je neizmjerno drago da imam obitelj pored sebe, obitelj koja je tu za nas i na koju se možemo osloniti. Da moja djeca, osim tate i mame imaju i djedove i bake, prabake, tetke, strine, strica.. more ljubavi.

Bez kojeg baby proizvoda ne možeš zamisliti život?

Vlažnih maramica.

Koji proizvod iz naše ponude ti je vrh?

Drvene igračke i slagalice!! Cure ih obožavaju.

Jesi li bila jedna od onih žena koje oduvijek sanjaju o majčinstvu ili se to nekako spontano dogodilo?

Nisam sanjala, ali sam znala da želim imati obitelj. Sretna sam da mi se želja ostvarila.

Kako si se nosila s mijenjanjem svog tijela u trudnoći i nakon iste?

Dobro, u trudnoći sam dobila 20 kg i to mi se nekako činilo oke.. nakon trudnoće se nisam znala nositi s velikim grudima, a o ostalim velikim dijelovima tijela nisam razmišljala.  Tek sam se sad, nakon dvije  pol godine od poroda odlučila ozbiljno pozabaviti svojim tijelom i vratiti ga u formu.

U kojem smislu te majčinstvo najviše promijenilo?

Shvatila sam da bih za svoju djecu okrenula kuglu zemaljsku. Sad tek razumijem ljubav i požrtvovnost svoje mame.

Javljaju li se ti mame putem društvenih mreža i vide li u tebi uzor, što te najviše pitaju?

Pitaju svašta, ali ja sam suzdržana u savjetima jer ne volim govoriti ljudima, čiji život ne poznajem, što i kako činiti.

Savjet mamama za kraj?

Sad sam rekla da ne dajem savjete ovako 😉

Puno ljubavi i strpljenja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.