6 pojava na bebinom tijelu koje odmah uplaše mame, a ne bi trebale

0
7925
beba leži

Dolaskom vaše bebe doma, u glavi vam odmah nastaje tisuću pitanja, ali i briga. Toliko ste zaokupljeni ponašanjem i izgledom svog djetešca da vam svaka i najmanja promjena na njegovom tijelu ili u ponašanju automatski izaziva paniku. No, drage mame, često uopće nema razloga za brigu. Čak i ako vaše prelijepo novorođenče ima malo neobičnu glavicu ili zelenkastu kakicu, ništa nije razlog za paniku jer postoji mnoštvo neobičnih pojava na bebinom tijelu koje su sasvim normalne i vrlo brzo će proći.

Čudna kakica

Ako kakica vaše bebe počne mijenjati boje, nemojte se začuditi jer stolica novorođenčeta varira kako u boji, tako u konzistenciji. Nekad je krutija, nekad posve tekuća, a nekad poput paste. Isto tako nekad je smeđa, ali nekad i svijetlosmeđa, žuta ili pak zelena. Pritom imajte na umu da dijete mora izbaciti mekonij – spoj tvari koje je progutalo dok je plivalo u maternici. Ima tu svega: sluzi, plodne vode, obične vode, žući, lanugo dlačica, stanica crijevnog epitela i tako dalje. Boja mu je najčešće zelenkasto crna, a ako se razrijedi u plodnoj vodi može se pojaviti u raznim nijansama smeđe, zelene i žute boje. Potpuno izlazi iz dječjeg probavila nekoliko dana nakon poroda kada izmet poprima žućkastu boju zbog probavljenog mlijeka. Isto tako, nemojte se brinuti niti o učestalosti kakanja vaše bebe. Neke bebe će kakati do 15 puta dnevno, a neke tek nekoliko puta tjedno. Dok vaše dijete dobiva na kilaži i nema bolan i otečen trbuh sve je sasvim u redu.

Otečene genitalije

I djevojčice i dječaci mogu se roditi s otečenim genitalijama, no postoje posve racionalna objašnjenja za ovo. Naime, to samo znači da je vaša beba rođena s dodatnom tekućinom u tijelu te da se ista nakupila u ‘privatnim dijelovima’. Tako kod djevojčica oteknu stidne usnice, a kod dječaka testisi. Djelomično su za ovo oticanje ‘krivi’ i mamini hormoni poput estrogena i progesterona koji su se pojačano počeli stvarati u trudnoći. No, ne brinite, oticanje se obično smanji nakon par dana kada beba izgubi višak tekućine. Također treba napomenuti i da je moguće naći tragove krvi u pelenama djevojčica, no niti to nije razlog za strah. Riječ je upravo o spomenutim ‘maminim’ hormonima zbog kojih je djevojčica imala otečene stidne usne koji sada moraju van pa djevojčica kao da ima malu mjesečnicu. Taj period također ne traje dugo, svega nekoliko dana ili tjedana, a krv je tamnije boje.

Kontinuirano štucanje

Iako je nekim istraživačima ovo i dalje misterija, neki stručnjaci tvrde da beba često štuca bez prestanka jer još nije u potpunosti uskladila gutanje i disanje. Znamo da i vama samima štucanje sigurno ide na živce, no dajte svojoj bebi vremena. Ipak joj za razliku od starije djece i odraslih treba više vremena kako bi uskladila nešto naizgled jednostavno kao što su gutanje i disanje, a to je proces koji se uči kao i mnogi ostali procesi koji joj se događaju u toj prvoj bitnoj godini života. Štucanje možete pokušati zaustaviti dojenjem ili bočicom.

Što god učinite beba ne prestaje plakati

Dolazak vaše bebe na svijet je kao upoznavanje nove osobe, nešto poput prijateljstva ili upoznavanja novog partnera – treba vam vremena da se upoznate. No, s obzirom na to da beba za razliku od novog prijatelja ili partnera ne može pričati, nego samo plakati, trebat će vam neko vrijeme da spoznate što joj zapravo treba. U prvim danima svaki je plač isti, a kako vrijeme prolazi plač se mijenja te postaje različit. Sve što trebate je ostati pribrani i naučiti komunicirati sa svojim djetetom. S vremenom ćete znati prepoznati plač kao bebin govor. Primjerice kada je plač glasan i neizdrživ kako za vas, tako i za vašu bebu, sigurno je znak neke boli ili neugode. S druge strane treba imati na umu da neke bebe glasno zaurlaju kad su gladne jer žele hranu odmah pa je bitno prepoznati razliku. Nemojte se čuditi niti ako beba zaurla od gladi, a taman ste ju nahranili. Neke bebe su jednostavno veći izjelice, a ne treba zanemariti ni činjenicu da se vaše dijete razvija i jednostavno mu treba mnogo hrane.

Ako pak vaša beba, kako to od milja kažemo ‘cendra’ to je poziv na maženje, a nešto između urlanja i cendranja bi značilo: ‘Mama, gladan/gladna sam.’ Možda zvuči komplicirano, no mame će ionako s jednakom ljubavi pokušati zadovoljiti svaku djetetovu potrebu pa su u ovoj priči samo strpljenje i pažnja glavni faktori.

Prištići na bebinom licu

Kada kažemo ‘bebina koža’, prvo što nam padne na pamet je baršunasto nježna i prekrasna koža bez iti jedne mane. No, istina je često posve drugačija. Sasvim je normalno da vaša beba dobije prištiće na obrazima, nosu i čelu, a mogli biste primijetiti i malene, bijele kvržice na bebinom licu. Ove potonje zovu se milia i mogu se razviti u bilo kojoj dobi, no najčešće su u novorođenčadi. No, ne posežite za skupim preparatima, kao što bi to učinili za sebe. Ove kožne nepravilnosti nestat će same od sebe u roku od nekoliko tjedana, a najdulje što mogu trajati su četiri mjeseca. Ali ne brinite ni tad jer ne ostavljaju ožiljke.

Neobična glava vaše bebe

Ako vam se učini da je glava vaše bebe šiljasta ili bilo kojeg drugog nepravilnog oblika, također nema razloga za paniku. Ako je glava vaše bebe šiljasta to je zato što joj je glavica predugo bila u porođajnom kanalu pa se suzila na vrhu. Što se tiče nekog drugog oblika koji vas zabrinjava, trebate imati na umu da su blaže deformacije glave novorođenčeta posljedica prolaska kroz porođajni kanal, ali i dugog bivanja u nekom položaju u maternici. No, zapamtite i da je glava vaše bebice jako savitljiva te će se zaokružiti s vremenom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.