8 neobičnih stvari koje vaša beba radi, a da ni ne znate

0
6520

Plaču, a zapravo ne plaču, kašlju, a zapravo ne kašlju, znaju ustati, ali ne i sjesti… Da, toliko je neobičnih stvari koje bebe rade tijekom prvih mjeseci života. Ove stvari možda će vam se činiti neobičnima, ali imaju na umu da je to sve dio razvoja vašeg djeteta te neodoljiv dokaz da vaša beba postaje socijalno biće. Što još sve vaše zlato radi, a da niste ni svjesni, saznajte u tekstu koji slijedi. 

  1. Bebe zapravo ne plaču

Bebe zapravo nemaju suze, odnosno nisu ih sposobne stvoriti do trećeg tjedna života, a neke čak i do četvrtog mjeseca od rođenja. Ono što nazivamo plakanjem je u biti vrištanje.

  1. Znaju ustati, ali ne i sjesti

Iako se bebe počinju dizati oko devetog mjeseca od rođenja, pravu im zagonetku predstavlja kako sjesti. Stoga ako slučajno vidite svoje dijete kako usred noći stoji u krevetiću i plače, to je vjerojatno zato što se želi spustiti dolje, ali ne zna kako. Nemojte se previše brinuti oko ovoga niti preko dana, odnosno pokušajte svojoj bebici što manje pomagati, kako bi se sama naučila sjesti. Ako malo i zatetura, nema veze. Eventualno joj možete pomoći jastukom, a ‘pad’ će ublažiti i pelene.

  1. Prave se da kašlju

 Ako vam je dijete prehlađeno, naravno da ćete reagirati na njegov ili njen kašalj, no ako se zakašlje pa se vragolasto nasmijete, to je zato što traži pažnju i željeno iščekuje vašu reakciju. Naime, bebe su odlični promatrači pa ako primijete da neki postupci izazivaju vaše reakcije, primjerice da reagirate kada netko zakašlje, i one će učiniti isto.

  1. Ne sjećaju se ničega

Bebe ‘pate’ od takozvane ‘infantilne amnezije’ i ne sjećaju se gotovo ničega što se dogodilo u prve tri godine. Neki istraživači kažu da je to zato što se ključni dijelovi mozga još nisu razvili pa beba jednostavno ne može zadržati sjećanja.

  1. Istražuju svoje tijelo pa čak i one dijelove ‘dolje’

Kao što vaša beba otkriva svoje ruke i noge, tako otkriva i svoje spolne organe, samo što vam ovo prvo ne odvlači pažnju jer je ‘normalno’. No, normalno je i da joj između petog i sedmog mjeseca života ruke krenu prema spolnim organima dok joj primjerice mijenjate pelene. Bez panike, sve je to istraživanje.

  1. Spavaju i kad mislite da ne spavaju

Nakon prethodne rečenice pomislili biste kako bebe spavaju širom otvorenih očiju, no to su više lagano otvorene oči. No, premda lagano otvorene, dokaz su da je vaša beba u REM fazi, fazi u kojoj provede čak 50% vremena dok spava. Ah, da je bar i mamama tako.

  1. Prave se da lete

Riječ je o takozvanom moro refleksu koji se razvija oko trećeg ili četvrtog mjeseca, a nastaje kao odgovor na iznenadni gubitak sigurnosti. Dakle, ako ispuštate dijete ili ako ono u bilo kojoj drugoj situaciji ima osjećaj da pada, bacit će ruke široko na obje strane kao da pokušava letjeti.

  1. Posjeduju snagu dostojnu superheroja

Zamislite, jedan je istraživač 1891. proveo istraživanje za potrebe kojeg je 60 beba njihao na štapu za hodanje, a većina beba je izdržala držati se za štap 10 sekundi i to samo svojim prstićima. Naime, stisak novorođenčeta je toliko jak da može čvrsto nositi cijelu težinu bebe.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.