Priprema torbe za rodilišta

0
10464

Svakoj budućoj mami preporučujemo da torbu za rodilište ne priprema u zadnji tren, već da to učini oko 37. tjedna trudnoće jer dijete može malo uraniti, a osim toga na vrijeme ćete ju moći nadopuniti ili eventualno izbaciti neke stvari.

Boravak u rodilištu obuhvaća vrijeme prije poroda te vrijeme nakon poroda, stoga će vam trebati dosta stvari koje su namijenjene za različite svrhe. Kako bismo vam pomogli da opušteno pripremite torbu za rodilište te da uz što manje brige provedete najsretnije dane u vašem životu, u nastavku teksta pripremili smo vam popis najvažnijih stvari koje biste svakako trebali imate uza se.

S obzirom na to da u rađaonici nema previše mjesta za velike torbe, u manju torbu odvojite stvari koje će vam trebati isključivo tijekom porođaja. Osim toga, manja torba podrazumijeva manje stvari, odnosno brži pronalazak potrepština.

U torbi za rađaonicu spremite osobne dokumente (zdravstvenu i osobnu iskaznicu!), trudničku knjižicu, plan poroda te nalaz o krvnoj grupi i ostale eventualne važne nalaze. Ako je na porodu prisutna pratnja, tada svakako ponesite potvrdu o pohađanju trudničkog tečaja.

Od higijenskih potrepština u rađaonici bi vam trebao gel za tuširanje, šampon, pasta i četkica za zube te gumice ili rajf za kosu. Češalj za kosu, balzam za usnice i krema za ruke također nije na odmet. Ipak, ponesite samo mala pakiranja koja koristite i na putovanjima. Od odjeće potreban vam je topao kućni ogrtač te spavaćica za rađaonicu, iako u nekim bolnicama dobijete bolničke spavaćice na korištenje.

Nikako ne zaboravite vlažne maramice i toaletni papir. Ponesite si bocu vode, čokoladicu ili krekere da imate što za prigristi u večernjim satima nakon poroda. Svakako neka se u torbi nađe i mobitel te bon i punjač. Za eventualnu pratnju također morate ponijeti rezervnu odjeću i vodu za piće.

Nakon što ste na svijet donijeli prekrasnu bebicu i oboje vas smjestili u sobu, trebat će vam nešto drugačije stvari koje spremite u drugu torbu. Neka vam pelene, vlažne maramice i kremica budu na dohvatu ruke, a sve ostale potrepštine za bebe osigurava bolnica. Za sebe ponesite prikladnu odjeću i obuću poput laganijeg kućnog ogrtača, dvije pidžame na kopčanje ili s dubljim izrezom zbog lakšeg dojenja, čarape, grudnjake za dojenje, jednokratne gaćice te papuče (za sobu i za tuširanje). Od higijenskih potrepština svakako ponesite vatene i obične higijenske uloške, jastučiće za dojenje, toaletni papir, dezinfekcijsko sredstvo za wc dasku, vlažne maramice, sapun, blagi gel za tuširanje, četkicu i pastu za zube te najbolje dva manja i jedan veći ručnik.

U torbu svakako ubacite mobitel i odgovarajući punjač da možete uslikati vašeg mališana dok bezbrižno spava pokraj vas.

Za sami izlazak iz rodilišta, ovisno o vremenskim prilikama, pripremite odjeću za sebe i bebu te toplu dekicu. Najbolje da uzmete ono što ste nosili oko petog ili šestog mjeseca trudnoće. Za bebu pripremite bodi, jednodijelno odijelo i kapicu.

Za sami početak vaše nove životne avanture nemojte nositi previše stvari jer u bolnicama su ionako uglavnom mali ormarići. Ne morate odmah sve stvari ponijeti sa sobom u bolnicu; najbitnije je da imate torbu za rađaonicu. Ostale stvari jednostavno ostavite na vidnom mjestu kako bi je vaša obitelj ili partner mogao donijeti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.