Vaša beba plače bez prestanka? Saznajte kako ju umiriti

1
14291

Bebe u isprekidanim epizodama plaču između dva i tri sata dnevno. Takve situacije često znaju iscrpiti ne samo bebe već i njihove roditelje.

Čak i ako je beba nahranjena te presvučena u čistu i suhu pelenu, ona i dalje ne prestaje plakati. Dok ste joj pjevušili, umirila se, ali samo na par minuta. Ljuljuškanje i guranje u kolicima također je relativno kratkog učinka. Ne preostaje vam ništa drugo nego nastaviti „istraživati“ koji je razlog bebina plača te zadovoljiti njezine potrebe. Možda je željna majčinog dodira, možda joj je prehladno, možda je iritira njezin prekrivač i sl. U nastavku teksta savjetujemo vam što biste mogli poduzeti kada beba ne prestaje plakati te kako umiriti bebu koja plače.

Kako umiriti uplakanu bebu?

Važno je prepoznati i odrediti vrstu bebina plača, odnosno što vam beba pokušava reći. Uzmite u obzir kada se bebi posljednji put promijenila pelena te kada je bilo vrijeme njezina posljednjeg hranjenja. Uočite bebine reakcije na promjenu temperature zraka, na kretanje, zvukove ili svjetlo. Prepoznavši „vrstu“ plača, uklonit ćete uzroke te lakše i jednostavnije smiriti bebu. Nježno dodirivanje bebe izaziva pojavu hormona dobrog raspoloženja te im pomaže u opuštanju. Lagani kružni pokreti na stomačiću s efektima blage masaže također mogu ublažiti različite bebine tegobe koje su uzrokovane grčevima u stomaku, gasovima i sl.

Topla aromatična kupka pomaže vama da se opustite; zašto mislite da kupka ne bi imala isti učinak i na bebu? Beba se u vodi slobodno pokreće, okreće, opušta i jednostavno uživa! Kupanje u toploj kupki zajedno s bebom zasigurno će je razveseliti i umiriti, jer nježni dodiri bebe i majke izazivaju najmilije obostrane osjećaje. Ne reagiraju sve bebe jednako. U slučaju da vaša beba nije oduševljena toplom kupkom, njezin stomačić možete umotati u mekanu flanelsku dekicu. Beba će se umiriti jer će se osjećati zaštićeno, ugodno i sigurno kao kad je bila u vašem stomaku. Pritom joj umotajte i nožice i ručice te ih pridržavajte kako bi se prestale trzati. Bebu stavite na leđa, no isprobajte koji je položaj najviše umiruje.

Dok beba leži, skinite joj pelene. Beba će se tako osjećati puno slobodnije i opuštenije jer ju ništa ne steže oko struka. Bebu stavite na mjesto za previjanje. Nakon što ste joj skinuli pelene pustite ju da mlatara nožicama jer sve bebe više – manje uživaju kada ih ništa ne sputava te kada imaju svu slobodu pokreta.

Beba i dalje plače? Probajte još i ovo…

Pjevušili ste bebi, a ona i dalje ne prestaje plakati? Umjesto pjevanja počnite pričati utješnim i blagim glasom postupno smanjujući glasnoću. Stišavanje vašeg glasa može značiti stišavanje i umirivanje bebe. Ako ni to ne funkcionira, probajte jednostavno ispustiti glas „šššš“. Ovaj je glas sličan zvukovima koje je beba slušala dok je bila u vašem stomaku, a na nju su djelovali smirujuće. Iz tog se razloga preporučuje upravo dugo izgovaranje navedenog glasa kako biste „zavarali“ bebu i postigli isti učinak.

Bebe često plaču jer im je pretoplo ili prehladno. Bez obzira na to ako su bebine ruke i noge hladne, a stomak je topao, beba je dobro i nije joj hladno. U slučaju ako je beba vlažna na stomaku, to jasno ukazuje na to da joj je prevruće. Obavezno vodite računa o tome da ne utoplite previše vašu bebu jer njezin centar za termoregulaciju nije u potpunosti razvijen. Preporučuje se obući bebu onako kako se i vi oblačite, a isto vrijedi i za toplije i hladnije dane.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.