Pretjerujete li s kupanjem bebe? Otkrivamo vam preporuke stručnjaka o učestalosti kupanja!

0
1055

Jedno od prvih pitanja koje vam padne na pamet kada stignete kući s bebom je – kada i kako prati bebu. Prirodno je da se suočite s bezbrojnim pitanjima i neizvjesnostima o pravilnoj njezi. Kako pravilno brinuti o koži vaše bebe u njenim prvim mjesecima života postavlja se kao jedno od temeljnih pitanja. Bez obzira jeste li svježi roditelj koji se suočava s izazovima brige o prvoj bebi ili iskusni stručnjak koji želi osvježiti svoje znanje, ovaj blog će vam pružiti dragocjene smjernice i savjete.

Važno je zapamtiti da umjerenost treba biti vaša glavna smjernica kad razmišljate o ovim pitanjima. Neki stručnjaci preporučuju da novorođenčad ne bi trebala biti kupana čak šest mjeseci nakon rođenja. Iako vam se ovakav savjet može činiti čudnim, bitno je znati da se djete rađa s prirodnom zaštitnom tvari nazvanom verniks. Ovaj premaz počinje nastajati u 18. tjednu trudnoće i pokriva cijelo tijelo bebe. Kod beba koje se rode u predviđenom terminu, verniks nestaje između 36. i 40. tjedna trudnoće. To znači da prerano rođene bebe imaju veću količinu verniksa, dok ga bebe rođene nakon termina gotovo i nemaju.

Spomenimo i da ovaj sirasti premaz, kako bi se zvao kada bismo ga preveli s latinskog,  još unutar vodenjaka štiti kožu ploda od utjecaja plodne vode te kod poroda olakšava prolaz djeteta kroz porođajni kanal. Osim toga ima fantastične antibakterijske, odnosno antiinfekcijske sposobnosti te uvelike utječe na imunitet djeteta.

Nadalje, kako se zbog prilagodbe na okolinu, koža novorođenčeta prvih nekoliko dana nakon poroda suši i ljušti, upravo ova masna bijela sluz vlaži kožu djeteta te je potrebno dopustiti joj da se upije. Naravno, dobro je da dijete nakon poroda obriše, no u isto vrijeme nije dobro da se verniks odstranjuje, a čak i ako se novorođenče okupa, verniks treba zadržati te ga umasirati u kožu.

Ako se ipak odlučite da želite što prije oprati svoje novo novorođenče ili ako je to uobičajena praksa u rodilištu gdje ste se porodili, ne bi trebali trebali kupati bebu najmanje prvih 6 sati nakon rođenja. Treba imati na umu da je koža najveći organ ljudskog tijela i ima ključnu ulogu u zaštiti organizma od različitih vanjskih utjecaja, kao što su hladnoća, pretjerana toplina, bol i dodir. S obzirom na to da je koža novorođenčeta iznimno tanka, treba joj gotovo cijela prva godina da potpuno sazri. Stoga je izuzetno važno pravilno zaštititi kožu vaše bebe.

Kako pravilno njegovati kožu vašeg djeteta u prvoj godini života?

Bez obzira kada odlučiti ukloniti verniks, njegu djeteta uglavnom dijelimo na razdoblje prije i nakon skidanja pupčane ranice. Dok pupčani batrljak ne otpadne, a pupčana ranica ne zacijeli te se pretvori u pupak svakako ne kupajte bebu, nego ju samo brišite vlažnom tkaninom umočenom u toplu vodu te pazite da se budući pupak vaše bebice ne smoči kako ne bi došlo do infekcije. Ovo suho pranje na podlozi prakticirajte do oko tri tjedna od rođenja, kada možete započeti s kupanjem u kadici.

Novorođenče ionako nema razvijene mehanizme za regulaciju tjelesne temperature pa se ne može ni znojiti. Stoga, pogotovo kada provodite suho pranje zaista nema potrebe koristiti sapune i šampone. Ono što možete je da nakon kupanja svoju bebu lagano izmasirate s par kapi prirodnog ulja prethodno utrljanog u ruke, dok pelensku regiju možete namazati zaštitnom kremom.

Kako nakon trećeg tjedna života započinje intenzivniji rad žlijezda lojnica i znojnica, možete započeti s kupanjem u kadici, a negdje u tom periodu ćete lagano početi zamjećivati je li koža vaše bebe masna, suha ili osjetljiva. Ako je koža vaše bebe normalna do masna možete ju kupati svakodnevno, no i dalje ne pretjerujte sa sapunima i šamponima, bar ih ne koristite svakodnevno. Za osjetljivu kožu preporučuju se sindenti – sredstva za pranje bez sapuna i parabena koja čiste kožu, a ne uništavaju njezinu zaštitu, dok bebe sa suhom kožom treba prati maksimalno dva do tri puta tjedno u nešto hladnijoj vodi čija je temperatura oko 35 stupnjeva. 

Također, važno je istaknuti da je savjetovanje s liječnikom neophodno pri upotrebi kozmetičkih proizvoda za bebe. Kada je riječ o sezonskim uvjetima, medicinski stručnjaci sugeriraju da je zimi dovoljno bebu kupati dva do tri puta tjedno, dok je ljeti čak preporučljivo to činiti dva do tri puta dnevno, prilagođavajući se potrebama djeteta. Ono što je apsolutno ključno je smanjiti uporabu kozmetike na minimum, izbjegavati proizvode koji sadrže potencijalno štetne sastojke za bebu te izbjegavati naglašeno kupanje ako vi ili beba imate znakove prehlade, posebno u hladnijim uvjetima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.