Zob – magična namirnica koja će vas spriječiti od prejedanja u trudnoći

0
274
zob i teglici i zobena kaša s voćem

Iako je dobro poznata ona ‘kako se u trudnoći jede za dvoje’, prema najnovijim istraživanjima, znanstvenici tvrde da je tek u zadnjem tromjesečju trudnoće, kada se počinje razvijati bebina masa, potrebno unositi više hrane. Naravno da ćete i prije tog perioda početi unositi više hrane ako za tim osjetite potrebu, no ne bi se trebalo prejedati.

Ipak, teško je odoljeti strašnoj želji za hranom ili napadaju žudnje za slatkim. Zato je dobro okrenuti se prirodnim sastojcima koji će nahraniti kako vas, tako i vašu bebu. Jedan od njih je često nepravedno zanemarena zob.

U Engleskoj se još u 18. stoljeću govorilo kako se zob daje konjima, a u Škotskoj ljudima, na što bi im Škoti ponosno odgovarali: ‘To i jest razlog što Englezi imaju dobre konje, a Škoti dobre ljude’. Škoti su već tada znali koliko je zob zdrava i hranjiva.

Naime, zob je puna željeza i kalcija, ali i betaglukana koji je glavni saveznik u borbi za imunitet, a svi znamo koliko je imunitet bitan u trudnoći. Uz to ima visoki indeks sitosti pa nakon unošenja zobi nećete tako brzo osjetiti potrebu za hranom.

Način na koje možete pripremati ovu ukusnu namirnicu je bezbroj – od zobene kaše preko slanih verzija do deserata. Za doručak možete napraviti starinsku zobenu kašu, no ako vam se to čini kao previše posla, jednostavno kupite zobene pahuljice i prelijte ih vrućim mlijekom te ih pustite da malo odstoje, a u njih možete dodati što god vam srce želi – sjemenke, med, suho voće, bananu, orašaste plodove, cimet… Ako stavite sve to skupa dobit ćete pravu energetsku bombu i sukladno k tome bit ćete dugo siti.

Ako preko svega prelijete rastopljenu čokoladu ili dodate kakao, to će već nalikovati desertu, a kad smo kod deserta zobene pahuljice možete samljeti u brašno pa od njega raditi kolače i kekse. Jedino što u tom slučaju treba dodati i malo bijelog brašna kako bi se sastojci bolje povezali, a umjesto šećera u ovim zdravim slatkišima možete koristiti med ili agavin sirup. Domaći zobeni keksi bit će pravi spas kad osjetite navalu žudnje za slatkim i svakako bolja varijanta od kupovnih koji su prepuni šećera i pojačivača okusa.

Ne zaboravite niti na slana jela pa integralnu zob koja izgleda poput krupnih zrna riže, možete koristiti umjesto riže za rižota, a dobro će se snaći i u juhama te gulašima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.