Trudnoća simptomi

0
11312

Nakon što dođe do začeća, tijelo žene prolazi kroz mnoge promjene. Osim onih vidljivih fizičkih promjena, već nakon nekoliko dana dolazi do hormonalnih promjena. To je najveći uzrok svih simptoma koji se javljaju kod trudnica.

Prvi simptomi različiti su kod svake žene jer su i one same različite, a kod nekih se simptomi niti ne pojave. Pojava simptoma prilično je individualne prirode. Na trudnoću može ukazati kućni test, a sa sigurnošću će je potvrditi ginekolog ili nalaz krvi. Drugim riječima, simptomi mogu biti samo indikatori određenim promjenama u tijelu, što ne znači nužno i trudnoću. Što uzrokuje pojavu najčešćih simptoma trudnoće i kada se oni javljaju?


Izostanak ciklusa

Izostanak menstruacije specifičan je simptom trudnoće kada nema drugih fizičkih znakova. Velik broj slučajeva izostanka ciklusa povezan je s trudnoćom. Potaknute tim simptomom žene naprave kućni test ili odu kod ginekologa na pregled. Osim toga, najpouzdaniji način provjere trudnoće je nalaz krvi kojim se određuje vrijednost beta HCG-a. Taj nalaz može dati pozitivan rezultat nakon samo nekoliko dana od začeća, dok iz urina može dati tek nakon izostanka ciklusa.


Osjetljive i bolne grudi

Osjećaj bolnih grudi vrlo je sličan onome pred menstruaciju. Grudi su veće i punije te osjetljive i bolne. Jedina razlika u odnosu na simptom mjesečnice je što dulje traje. Krivac za to je utjecaj hormona estrogena, progesterona i HCG-a koji od začeća cirkuliraju tijelom.


Umor i glavobolja

Ovi simptomi rane trudnoće česta su pojava koja je, također, uzrokovana hormonskim promjenama. Glavobolja koja se javlja može biti različite jačine što je posljedica povećanja volumena krvi pa se stvara pritisak u glavi. Ako je moguće, pokušajte izdržati bez uzimanjalijekova. Umor je posljedica velikih količina progesterona koji potiče proizvodnju majčina mlijeka pa majka osjeća iscrpljenost.

 
Krvarenje

Kako znati radi li se o zakašnjeloj menstruaciji ili trudnoći? Kada je trudnoća u pitanju radi se o implantacijskom krvarenju. Zbunjenost i dvojba prisutni su jer se implantacijsko krvarenje često poklapa s krvarenjem koje očekujemo kao zakašnjeli ciklus. Ipak, kad je trudnoća posrijedi ovo je krvarenje znatno slabije i traje 1 – 2 dana. Uz to se mogu javiti i grčevi u stomaku. Oba simptoma posljedica su smještanja odnosno usađivanja jajne stanice na stijenku maternice. Kako bi se to ostvarilo maternica se grči i izaziva bolne grčeve.


Mučnina i nesvjestica

Mučnina, slabost i povraćanje mogu se javiti kod nekih trudnica i uglavnom su izraženi ujutro. Nekad se oni javljaju u kombinaciji s negodovanjem na određene mirise i okuse. Hormonske promjene točnije hormon kojeg izlučuje posteljica krivac je za osjećaj mučnine. One su izraženije kod žena koje nose više plodova. To je ujedno razlog zašto se mučnina javlja na početku trudnoće. Ponekad se može javiti i vrtoglavica uslijed promjene krvnog tlaka i šećera u krvi, a u nekim slučajevima to može dovesti i do nesvjestice. Ne treba zanemarivati unos tekućine.


Često mokrenje

Simptom nije klasično pražnjenje mjehura nego potreba koju je uzrokovala hormonska promjena. Nakon što se embrio ugnijezdi, on počinje izlučivati hormone koji kod buduće majke stvaraju potrebu čestog odlaska na toalet.


Visoka bazalna temperatura

Ako sumnjate na trudnoću možete redovito provjeravati tjelesnu temperaturu. Temperatura se mjeri ujutro, neposredno nakon buđenja. Ako je vrijednost iznad uobičajene tjelesne temperature tijekom18 dana u kontinuitetu, tada to može upućivati na trudnoću.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.