Kada bi se Oscari, i kojekakve prestižne nagrade, davali i za najbolje Instagram profile, ali i žene koje su oličenje savršenih kućanica, supruga i majki, onda bi nagradu za najbolju izvedbu sigurno dobila Nina Mrvica koja se krije iza bloga i Instagram profila zvanog bake_me_by_nina. Malo je reći da nam od fotografija na njezinom profilu rastu zazubice i da nam njezini recepti oduzimaju dah, ali i da su njezini savjeti u svezi kuhanja zlata vrijedni. Iste je Nina velikodušno podijelila s nama u ovom predivnom, bogatom intervjuu koji će vam biti od iznimne pomoći ako se borite s kroničnim nedostatkom vremena, a opet želite provoditi više vremena u kuhinji te svojim najmilijima spravljati zdrave i ukusne recepte koje će uvijek pamtiti.

Odakle crpiš inspiraciju za svoje recepte?
Inspiraciju crpim iz svakodnevnog života, sezonskih namirnica, odlaska na tržnicu. Danas društvene mreže također mogu poslužiti kao divna inspiracija, posebice Pinterest i Instagram. Na njima se mogu pronaći mnoge ideje i različiti smjerovi. I naravno, kuharice. Jako sam vjerna tiskanim kuharicama, uz njih sam savladala mnoge recepte.

Na koja top tri recepta si posebno ponosna?
Na sve svoje recepte sam jako ponosna, ali ako baš moram izdvajati to bi zasigurno bili čokoladna torta jer je mojoj obitelji postala najdraža torta, brzi kruh od pirovog brašna jer je zdravija verzija kruha koju su prepoznale mnoge mame pa je ujedno jedan od najčitanijih recepata na blogu i gingerbread grad torta jer smo s njom obilježili ovaj Božić.

Koje top tri namirnice bi svaka mama po tebi trebala koristiti u izradi slastica, ali i ostalog za svoju obitelj, a koje bi trebala izbjegavati u širokom luku?
Bilo bi poželjno da su namirnice iz provjerenog uzgoja. Posebno jaja, meso i povrće. Kod izrade slastica uvijek savjetujem kvalitetan maslac, jaja iz organskog uzgoja i čokoladu sa što većim udjelom kakaa. Također, vrhnje za šlag bi trebalo biti od mliječne masti. U mom domu nikad ne koristimo margarin, biljna vrhnja i proizvode prepune aditiva i umjetnih bojila.

S obzirom na to da su tvoje torte i ostali deserti strašno vizualno atraktivni, dobivaš li možda upite od drugih mama koje organiziraju posebna slavlja za svoju djecu, poput rođendana, babyshowera, krstitki i sličnog, a koje bi željele da recimo tvoja torta bude na tom slavlju?
Od samih početaka bloga dobivam dosta upita za izradu slastica, ponajviše torti. Ti upiti se povećavaju kako broj pratitelja raste. Uglavnom me kontaktiraju mlade mame ili djevojke koje bi htjele sebi ili drugima pokloniti tortu za neku važnu prigodu. Iako mi je to posebno veseli i daje mi dodatnu potvrdu svega što radim, nažalost za to nemam vremena. Za sada moje torte krase stolove moje obitelji i prijatelja.

Kako uspijevaš ispeći sve te silne slastice koje niču na tvom Instagram profilu?
Prije svega se trudim dobro organizirati. Volim isplanirati tjedan unaprijed, koliko je to moguće uz dvoje male djece. Ali, odredim sebi neke smjernice koje želim ispuniti. Za blog, a time i Instagram jako puno radim i to svaki dan. Vjerujem da samo food blogeri znaju koliko se sati rada krije iza jedne slike i recepta. Često svaki slobodan trenutak posvetim tipkanju ili kuhanju, a i zna mi se dogoditi da idem spavati kasnije nego bi trebala jer sam tipkala recept ili pekla tortu. No, vjerujem da se uz određene kompromise i dobro postavljene prioritete sve može odraditi.
Uzima li ti kuhanje općenito puno vremena i što bi savjetovala mamama koje se bore s kroničnim nedostatkom vremena, a opet se žele više posvetiti kuhanju?
Ovisi o danima i ostalim obavezama koje imam. Kuhanje beskrajno volim pa bi najradije provela u kuhinji cijeli dan, tako da mogu reći da mi oduzima dosta vremena, ali samo jer sam ja tako odabrala. Užurban ritam današnjice i recepti koje smo naslijedile od naših baka i mama se teško mogu uskladiti. Posebice ako se radi o umacima, juhama od mesa i sl. Tome lako možete doskočiti pestom koji možete pripremiti unaprijed, brzim receptima s tjesteninom, krem juhama od sezonskih namirnica i sl. Kuhanje ne mora biti dugotrajno i komplicirano da bi bilo hranjivo i ukusno.

Koji je najlakši i najbrži recept za jednu slasnu čokoladnu tortu?
Ovo je omiljeni recept moje obitelji.
ČOKOLADNA TORTA
SASTOJCI
BISKVIT
- 200 g glatkog brašna
- 250 g šećera
- 50 g kakaa
- 1,5 žličica praška za pecivo
- 0,5 žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 100 g ulja
- 2 jaja L veličine
- 1 žličica arome vanilije
- 190 g mlijeka
- 190 g kipuće vode
DODATNO
- od 9-18 g instant kave – po želji
KREMA
- 300 g čokolade za kuhanje ( za blagi okus koristite čokoladu s 50% udjela kakaa, za intenzivan onu sa 70 % udjela kakaa)
- 300 g vrhnja za šlag
- 40 g maslaca
- 65 g šećera
- prstohvat soli
- 115 g milerama ili kiselog vrhnja
PRIPREMA
BISKVIT
- Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite dva kalupa za tortu promjera 18- 22 centimetara. Kalupe namastite i dno im obložite papirom za pečenje.
- U posudi za miksanje pomiješajte zajedno brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
- Smjesi brašna dodajte ulje i mlijeko pa mikserom sve povežite. Dodajte jaje po jaje i aromu vanilije pa ponovo mikserom izradite smjesu.
- Smjesi dodajte kipuću vodu i mikserom je izradite dok ne postane povezana i sjajna. Smjesa za biskvit će vam biti dosta tekuća, to je u redu. Ako ćete raditi varijantu s kavom, tada pravo instant kavu pomiješajte s kipućom vodom, ostavite po strani 5 minuta pa onda umiješajte u smjesu.
- Smjesu ravnomjerno rasporedite u oba kalupa i pecite 30 minuta ili dok vam čačkalica zabodena u sredinu biskvita ne izađe suha.
- Gotovi biskvit izvadite iz kalupa nakon 10 minuta i pustite da se ohladi na rešetki za hlađenje.
ČOKOLADNA KREMA
- Čokoladu otopite na pari pa je stavite po strani.
- U manjem loncu pomiješajte vrhnje za šlag, maslac, šećer i sol. Stavite na srednje jaku vatru i miješajte dok se maslac i šećer ne otope, a smjesa postane kompaktna.
- Dodajte smjesu s vrhnjem čokoladi u tri intervala, miješajući nakon svakog dodavanja dok se sve ne poveže.
- Kada ste umiješali sve vrhnje i rastopljenu čokoladu i dobili sjajnu i povezanu smjesu, dodajte mileram ili kiselo vrhnje. Umiješajte ga u kremu pjenjačom pa pustite da se krema malo ohladi i stisne. Ohlađenu kremu možete odmah koristiti. Ako vam je krema i dalje rijetka stavite je u hladnjak dok se ne stisne. Ako vam je previše stisnuta samo je mikserom dobro izradite.

SLAGANJE
- Na stalak za torte postavite jedan biskvit. Postavite ga naopako (da je donja strana ona koja je u kalupu bila gornja). Ovako će vam torta biti ravna.
- Stavite 1/3 kreme pa postavite drugi biskvit, neka bude naopako postavljen u odnosu na kalup (kao i donji biskvit).
- Tortu obložite preostalom kremom i ukrasite po želji. Možete koristiti ribanu čokoladu, čokoladne mrvice, puslice, kremu koju ste stavili u slastičarsku vrećicu s nastavkom po želji i sl.
- Tortu ohladite u hladnjaku prije posluživanja.

Kako kreiraš obroke za svoju djecu i supruga? Koje namirnice i jela su vam uvijek na meniju i odakle crpiš ideje za svakodnevne ručkove?
Moja obitelj je prava dalmatinska obitelj koja uživa u mediteranskoj hrani. Svježa riba ili plodovi mora su nam barem dvaput tjedno na stolu. Uz to je i obilje sezonskog povrća, razne juhe i neizostavna tjestenina. Djeca i ja je obožavamo tako da se trudim raditi domaću tjesteninu s različitim umacima. Djeca obožavaju pohano meso, vjerujem kao i sva druga djeca, pa to imamo barem jednom tjedno. Uz to nastojim ubaciti i poneko varivo. S obzirom na to da ja jako volim kuhati, inspiracije mi rijetko kada nedostaje. Ako se to i dogodi onda posegnem za nekim brzim receptom koji svi vole.

Može neki savjet za kraj koji se tiče kuhanja, a koji će spasiti svaku mamu?
Jako je bitno isplanirati dan unaprijed, po mogućnosti tjedan. Za vikend opremiti tržnicu i ostatak namirnica. Tako ćete uštedjeti vrijeme i novac. Kod kuhanja, sve namirnice izvažite i pripremite prije nego krenete s pripremom, vjerujte mi, ovako ćete si puno olakšati posao. Uvijek detaljno pročitajte recept dva puta, tako nećete zastajkivati kod izrade i znat ćete korake unaprijed. U manjku vremena kuhajte jednostavne i brze recepte bazirane na povrću, bijeloj ribi ili bijelom mesu. Nove recepte, isprobavanje ili dugotrajnu pripremu ostavite za dane kada ste odmorne i kada imate dovoljno vremena za sve.