Osnivačica portala Supermame.hr i prekul Insta mama Sonja Švajhler: ‘Mislim da je era mama koje otvoreno pišu o majčinstvu tek počela’

0
4079
Sonja Švajhler Supermame Intervju Naslovna

Ako pratite portal Supermame.hr onda ste sigurno čuli za njegovu pokretačicu, urednicu i kolumnisticu Sonju Švajhler. Ako pak kojim slučajem niste čuli za ovu mamu, onda je krajnje vrijeme da se upoznate s njom jer Sonja će vam biti strašna inspiracija. Ne samo da je pokrenula, slobodno možemo reći, najbolji portal za mame u Hrvatskoj, već svojim primjerom živi ideal mame kakve sve želimo biti. Dala nam je toliko divne odgovore na pitanja koja smo joj postavili u ovom intervjuu, da ćete isti s guštom ‘progutati’.

Može prvo par riječi o sebi ? Tko je ta supermama Sonja?

Supermama Sonja je mama dvojice dječaka, supruga talentiranog sportskog komentatora, pravnica, ljubiteljica kave i Instagrama i suosnivačica portala Supermame.

Kada i kako si došla na ideju osnivanja portala Supermame?

Na ideju pokretanja portala došla sam sa svojom prijateljicom i partnericom Martinom Friganović. Nas dvije smo se upoznale preko Instagrama, povezala su nas naša djeca i kako doslovno nije prošao dan, a da se nismo čule porukom vezanom uz našu djecu, došle smo do zaključka kako bi trebale pokrenuti jedan mali virtualni svijet za sve mame s jednakim upitnicima nad glavom kao i mi, s kojima ćemo doći do odgovora na ono vječno pitanje – postaje li lakše i kako biti supermama 🙂

Kako nastaje sadržaj za Supermame? Imate li kolegij na početku tjedna pa se dogovarate s mamama blogericama/kolumnisticama što ćete pisati taj tjedan ili? Što vas općenito inspirira u radu, koje teme i slično?

Sadržaj za Supermame nastaje isključivo spontanošću i inspiracijom naše vlastite djece. Naše kolumnistice pišu o onome što ih muči i u tome imaju potpunu slobodu. Jedina stavka na koju jako pazimo je da svojim tekstovima ne uvrijede druge. Tolerancija i otvorenost su načela Supermama. Nema osude, nema tabu tema. Piše se o svemu. Martina i ja, osim što pišemo i vlastite kolumne, radimo i kampanje za naše suradnike. Recenziramo proizvode i informiramo naše čitateljice o raznim novitetima u mama i beba svijetu. Nadalje, ono što nas ističe je da podržavamo mame poduzetnice, tako da njihove priče o radu, probijanju na tržište i uspjehu dijelimo s našim čitateljicama kako bi inspirirale svaku mamu koja ima ideju i kreativna je, a ne zna odakle krenuti.

Po čemu se Supermame.hr razlikuju od ostalih portala namijenjenih majkama i misliš li da se uopće dovoljno piše u našim medijima na ovu temu?

Mislim da sam prethodnim odgovorom odgovorila i na ovo pitanje. Supermame pišu stvarne žene, mame, nema tabua, temeljna načela portala su otvorenost, podrška i solidarnost među mamama. Mislim da je era mama koje otvoreno pišu o majčinstvu tek počela.

Na koji si projekt vezan u Supermame posebno ponosna?

Najdraži mi je projekt bila izložba Supermame u Laubi održana na Majčin dan 2017.godine s ciljem da se prikaže čarolija promjene ženskog tijela koja se događa kroz trudnoću i nakon. Osim toga, jako sam ponosna na prošlogodišnju humanitarnu akciju koju smo radile, u koju su se uključile sve naše mame blogerice, a koju ćemo nastaviti i ove godine u nešto većem obujmu.

Koji je po tebi najveći problem/izazov s kojim se mame nose?

Osuda društva. Grižnja savjesti. Nerazumijevanje okoline.

Bez koja tri proizvoda ne možeš zamisliti dan? (tu spada sve od ruža do nekog baby proizvoda J)

Mobitel, velike naušnice, kava.

Kako izgleda jedan tvoj dan i kako se nosiš s brojnim obavezama i umorom?

Nema uobičajenog dana kod mene. Ako sve ide po planu i djeca su u vrtiću, onda sam po sastancima s klijentima, na raznim eventima ili u svojoj oazi mira pišem tekstove. Popodneva nastojim iskoristiti samo za svoju obitelj i prijatelje. Večeri provodim s mužem gledajući serije.

Ako su klinci bolesni, e tada sam izrazito umorna i suočavam se s grižnjom savjesti jer posao tada pati, a teško je kada se sam boriš i nema tko drugi odraditi tvoj dio. A ako i uhvatim vrijeme za posao, na brzinu odrađujem sve što moram kako bih mogla biti sa svojom djecom. Nije jednostavno. Ali je dinamično i ne bih se mijenjala za išta drugo.

Osjećaš li se uspješnom i što uopće smatraš uspjehom?

Dugo vremena mi je trebalo da sebi dam priznanje i kažem – smatram se uspješnom. Ali da, smatram da sam nadišla svoja očekivanja i sretna sam zbog toga. Nastojim ostati svoja i raditi dobre i društveno korisne projekte, nastojim biti dobra mama i žena, nastojim biti dobra prijateljica. Nekada mi ide od ruke, nekada sam očajna. Ali to je život. A uspjeh – definitivno da ste same zadovoljne sobom.

Savjet svim mamama za kraj?

Budite blage prema sebi. Dajete najbolje od sebe. A našim klincima ne trebaju savršene mame, njima trebaju zadovoljne mame.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.