Ultrazvuk u trudnoći

0
14900

Ultrazvuk u trudnoći obavlja se na samom početku trudnoće, između 18. i 22. tjedna te još jednom između 32. i 36. tjedna.

Brojni su razlozi zbog kojih se obavlja ultrazvuk tijekom trudnoće: kako bi se dijagnosticirala i potvrdila rana trudnoća, je li trudnoća unutar maternice i sl. U slučaju krvarenja u prva tri mjeseca, jedino se ultrazvukom može dijagnosticirati molarna ili vanmaternična trudnoća.

Ultrazvuk se koristi i u prenatalnoj dijagnostici kako bi se obavile pretrage poput amniocenteze, uzimanje uzorka korionskih resica i sl. Njime se može pouzdano utvrditi lokacija i položaj posteljice. Mogu se odrediti donji rubovi posteljice, ali i dijagnosticirati ili isključiti placentu previju.

U slučaju višeplodne trudnoće ultrazvuk je također značajan u otkrivanju broja fetusa, broja korionskih vrećica, postojanja fetusa itd. Ultrazvukom se mogu utvrditi i dokazati zaostajanje u rastu, fetalne anomalije ili pak postojanje nekih naznaka blizanačke transfuzije. Doppler ultrazvuk koristi se kako bi se vidjeli i detektirali vidljivi otkucaji srca bebe, koji se jasno ocrtavaju u sedmom tjednu. Ujedno, služi i za otkrivanje eventualnih srčanih pogrešaka.

Color doppplerom može se jasno vidjeti protok krvi u krvnim žilama u određenom vremenskom razdoblju, smjer kretanja koje se „obojeno“ različitim bojama te pulsiranja u različitim krvnim žilama fetusa.

Kontrola krvnog protoka od velike je važnosti jer se na taj način procjenjuje količina hranjivih tvari i kisika koja prolazi krvnim žilama. U to su uključena mjerenja u pupčanoj arteriji, fetalnoj aorti, središnjoj moždanoj arteriji i nekim venama.

4 – D i 3 – D ultrazvuk pružaju mogućnost gledanja lica djeteta i njegovih pokreta prije rođenja. Ultrazvučni pregled može se obaviti pomoću nekoliko metoda. Najčešće se koristi transabdominalna metoda, koja je ujedno najstarija metoda izvođenja UZV pregleda. Korištenjem ove metode ginekolog stavlja gel na stomak na koji zatim prislanja sondu. Gel služi za olakšavanje prijenosa zvučnog vala od sonde do kože. Važno je napomenuti da se ova metoda prakticira dok trudnica ima „pun“ mokraćni mjehur. Razlog tome je taj što puni mjehur pomaže da se crijeva „maknu“ s puta, jer ultrazvučni val ne prolazi dobro kroz plinove u crijevima.

Druga metoda kojom se obavlja ultrazvuk u trudnoći je transvaginalni ultrazvuk. Ovoj metodi pristupa se isključivo s praznim mjehurom. Provodi se tako što se posebno oblikovana sonda postavlja u vaginu. Transvaginalni ultrazvuk omogućuje liječniku da jasnije vidi strukturu uz veću rezoluciju jer gleda bliže nego kad gleda preko transabdominalne sonde. Ipak, postoji jedno ograničenje tijekom korištenja ove metode. Ultrazvučni valovi iz ove sonde ne putuju duboko u tijelo kao što je to slučaj kod transabdominalne sonde. Iz tog je razloga transvaginalna metoda ograničena na prva tri mjeseca trudnoće, dok se maternica nije još jako povećala.

Postoji i treća metoda kojom se može obaviti ultrazvučni pregled. Riječ je o transperinealnom ultrazvuku. Uglavnom se izvodi dok je mjehur prazan, a koristi se za pregled grlića maternice te za pregled struktura unutar maternice koje su blizu grlića.

Postoje brojna istraživanja o tome utječu li ultrazvučni pregledi na bilo koji način na fetus ili na roditelje, osobito na majku. Rezultati se razlikuju, no postoje činjenice da nekad rezultati ultrazvuka mogu emotivno, ali i psihološki utjecati na obitelj.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.