Mama Matea: ‘Mame danas pomiču granice! Pišu i o onoj težoj strani majčinstva…

0
1499
mama matea naslovna

Iako naše sugovornice često pitamo koliko im je Instagram od pomoći u majčinstvu, mama Matea Bagavac nam je dala stvarno lijep osvrt na ovu temu. Naime, ona smatra kako i knjige na temu majčinstva jako pomažu, no kako kod njih manjka primjera iz pravog života, dok su društvene mreže s druge strane prepune ‘pravih’ majki, odnosno kako se ona izrazila: ‘Instagram je ipak mjesto gdje vidiš tu mamu i to njeno malo biće kako se bore s istim problemima koje imaš i ti i bude ti lakše. Svi znamo da život nije Instagram i da ima i onih profila gdje je sve savršeno, no mislim da možemo sami procijeniti tko je iskren, a tko ne’. Nemamo što dodati na ovu kratku i jasnu izjavu pa ćemo vas samo pozvati da se prepustite čitanju intervjua koji slijedi, a u kojem ćete saznati što mama Matea još ima za reći na temu majčinstva….

 Može prvo par riječi o sebi…

Zovem se Matea Bagavac, imam (još malooo) 29 godina i dolazim iz Svetog Ivana Zeline. Radim u domu zdravlja u medicinsko-biokemijskom laboratoriju kao bacc.med.lab.dijagnostike.

Mama sam dvojice dječaka, Jakov (7) i Roko (3). U slobodno vrijeme volim biti kreativna, volim trenirati i družiti se s prijateljima, planirati izlete i boraviti u prirodi.

Kako bi opisala iskustvo majčinstva, kako pronalaziš vrijeme za sebe, kako se nosiš s umorom i nespavanjem, i što ti je najljepša, a što najteža stvar kod majčinstva?

 Majčinstvo je stvarno jedan veliki izazov.

Volim biti mama svojih dječaka, iako taj “posao” ponekad uzima popriličnu količinu energije. Na kraju dana ipak zadovoljna i sretna legnem u krevet. Najsretnija sam kad su zdravi, a ostale sitnice se lako riješe. Obično kada riješimo jedan problem, tj.određenu fazu djetetovog života uvijek dođe neka nova faza i samo se s njom moramo naučiti nositi i što bezbolnije ju prerasti, bilo to zubići, nespavanje, tantrumi. Oni stvarno brzo odrastaju i sa svakom novom fazom shvatimo da je ono prethodno bilo mačji kašalj. Ali ipak majčinstvo je najljepši “posao” plaćen srećom i zagrljajima djece, a to stvarno nema cijenu.

Kad smo kod slobodnog vremena, suprug je uvijek tu, nikad nisam imala problem s time da odem na trening ili s prijateljicama na kavu. Također imamo i bake i djedove s kojima dečki vole provoditi vrijeme. Smatram da svaka mama mora imati neki slobodan trenutak samo za sebe kako bi bolje funkcionirala.

Je li Instagram od pomoći u trudnoći i majčinstvu i misliš li da je ovo tema koja je dovoljno zastupljena na društvenim mrežama?

Kada sam rodila Jakova prije 7 godina, više sam čitala knjige koje pomognu i pokažu kako se nositi određenim situacijama i što bebi treba, ali imaju malo primjera iz stvarnog života. Instagram je ipak mjesto gdje vidiš tu mamu i to njeno malo biće kako se bore s istim problemima koje imaš i ti i bude ti lakše. Svi znamo da život nije Instagram i da ima i onih profila gdje je sve savršeno,  no mislim da možemo sami procijeniti tko je iskren, a tko ne. Također, dobro dođu preporuke i recenzije određenih proizvoda, lakše procijeniš što bi ti moglo odgovarati, a što ne, te prednosti i mane istog proizvoda. Mislim da je tema majčinstva na Instagramu stvarno zastupljena, mame pomiču granice i pišu i o onoj težoj strani majčinstva.

Imaš li možda neke naše proizvode i kako si zadovoljna  s istima?

 Iz vašeg dućana je krenula nabavka prvih stvari za bebu, već tada prije 7 godina ste imali jako velik izbor dječjih stvari. Bočice, izdajalica, kadica, higijenske potrepštine za bebu, dječji tekstil. Kod vas smo kupili prvi madrac za krevetić kojeg je napravio suprug, posteljinu i najmekše Baby Mink deke koju smo kasnije morali kupiti i za veliki krevet. Brendovi koje držite su jako kvalitetni. Također imate jako uslužne i ljubazne djelatnice 🙂

 Neki savjet svim mamama za kraj koji se tebi pokazao zlata vrijednim?

Uživajte, prebrzo odrastu. Rečenica koja je najistinitija. Dan prolazi sporo, ali godine lete. Vrijeme je nepovratno i iskoristite ga što više možete. Djeci jednog dana ništa neće značiti čista kuća ili opeglani veš, ali vrijeme provedeno s roditeljem hoće.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.