Nova ste mama i borite se s umorom? 10 jednostavnih savjeta kako da se lakše nosite s ovim iskustvom

0
1754
umorna mama s djetetom

Nedostatak sna postaje realnost kada postanete mama, a istraživanja kažu da samo u prvoj godini života svoje bebe novi roditelji gube čak 970 sati sna, što je ukupno 40 dana! Nažalost mame su posebno ‘na udaru’ nesanice jer one svake noći spavaju čak 23 minute manje nego novi tate. Dakle, umor, podočnjaci, glavobolje, promjene raspoloženja, problemi s koncentracijom, nespretnosti, burne reakcije, glad ili gubitak teka pa bolovi i tuga sasvim su za očekivati, dok će vam look bez šminke i neuredan rep postati svakodnevica. Nedostatak sna narušava i imunološki sustav pa su mame samim time i podložnije bolestima.

Ali majčinstvo jednostavno tako izgleda i ujedno je najljepša stvar koju neko ljudsko biće može iskusiti, bez obzira na to kako izgledao često nedostižan ideal mame s Instagrama. Uostalom, sve vam je to novo i naravno da je neobično, intenzivno i prilično iscrpljujuće. No, evo nekoliko savjeta kako se boriti s ovim prekrasnim, ali zahtjevnim iskustvom.

1. Nemojte se kriviti zbog promjena

Suprug vam se umoran vratio s posla, a vi ste mu nešto odbrusili i kasnije vam je bilo žao.  U redu je da vam je bilo žao, ali nemojte se kriviti zbog toga. Majčinstvo je također posao i to nimalo lak.

2. Nemojte se kriviti zbog neispavanog izgleda

Ni mame s Instagrama ne izgledaju kao mame s Instagram dok se ne ‘namontiraju’.

3. Nemojte se brinuti hoćete li čuti bebu ako zaspete

Bez brige, svaka majka čuje svoje novorođenče.

4. Spavajte kad spava beba, ali ako ne možete i to je u redu

Sigurno ste sto puta čuli ovaj savjet i sigurno vam već ide na živce, pogotovo ako slučajno ne može zaspati onda kada vam spava beba. I to je uredu, ali svakako nemojte trčati za kućanskim poslovima čim beba zaspe kako bi uštedjeli dragocjeno vrijeme. Radije samo lezite i opuštajte se. Bolje da vam je kuća neuredna, a kućanski poslovi neobavljeni jer ćete ionako morati biti budni i koliko toliko odmorni kada se beba probudi. Uostalom, nova ste mama. Što onda ako vam dom ne izgleda besprijekorno i ako niste skuhali ručak danas.

5. Probajte se malo prilagoditi i svojim potrebama

Probajte recimo prilagoditi noćno hranjenje svojim potrebama. Ako dojite, možda će vam biti zgodno dojiti u ležećem položaju. Naime, mnoge mame to smatraju  opuštajućim položajem. Ako vam je beba pak na adaptiranom mlijeku, imajte spremne bočice s vodom zagrijanom na sobnoj temperaturi i  potrebnom količinom formule za hranjenje. U tom ćete slučaju smanjiti noćna dizanja i samim time gubit ćete manje energije.

6. Ako možete vježbajte

Kada smo kod gubitka energije i očuvanja iste, probajte vježbati ako za to naravno imate snage, uvjeta i vremena. Vježbanje podiže razinu energije, kao i bolje raspoloženje, a internet je istodobno prepun videa s vježbama od 10 do 30 minuta koje su praktične, a učinkovite.

7. Zdravije i bolje se hranite

S jedne strane niste ni svjesni koliko energije gubite, s druge vam je ionako najbitnije da vam je beba namirena, ali imajte na umu i vlastiti menu. Obogatite ga maksimalno i jedite zdravije te redovitije. Tijelo će vam biti zahvalno.

8. Nemojte se sramiti tražiti pomoć

Bilo da se radi o prijateljici, kumi, sestrični, mami, svekrvi ili mužu, nemojte se sramiti pitati za pomoć. Jednom vam je najbolja prijateljica bila glavna partnerica u izlascima pa zašto sada jednako tako ne bi bila uz vas kada imate bebu. Slobodno ju pitajte može li vam doći opeglati veš, oprati kupaonu ili usisati. Njoj to ne mora uzeti puno vremena, a vama će neizmjerno pomoći. Naravno, ne mora to biti prijateljica, ali svakako pitajte nekog da vam uskoči s kućanskim poslovima pa čak i prilikom odlaska kod doktora.

9. Ignorirajte mobitel

Nismo ni svjesni koliko nam vremena, ali i nepotrebnog stresa može priuštiti jedan aparat kao što je mobitel. Neka vam bude na vibraciji, a i ne morate reagirati baš na svaku poruku ili notifikaciju isti tren. Treba vam mir i svi mogući načini da očuvate preostalu energiju koju imate.

10. Imajte na umu da će i ovome doći kraj

Možda vam se iz ove perspektive to čini kao znanstvena fantastika, ali  neprospavane noći neće zauvijek trajati. Jedno jutro ćete se probuditi i shvatiti da je vaša beba prespavala cijelu noć. Da, možda će nastaviti s buđenjem sve do treće godine, ali intenzitet istih će se svakako smanjivati  – to je sigurno.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.