Vježbanje s bebom

0
4411

Kao novopečena majka zauzeta si od jutra do sutra, ali to ne bi trebalo značiti da ne možeš izdvojiti malo vremena za učinkovito vježbanje s tvojim malim puzavcem.

Kako bismo ti to i dokazali, u nastavku teksta navodimo nekoliko vježbi u trajanju od par minuta koje možeš izvoditi u udobnosti svoga doma. Ove jednostavne vježbe idealne su za cijelo tijelo, a što je najvažnije, ne iziskuju napor bebe.

kangy-kangarooNastojte, stoga,  drage majke, stvoriti rutinu vježbanja s bebom kako biste ga uključili u vaše svakodnevne aktivnosti. Možete vježbati odvojeno ili zajedno. Uz odobrenje liječnika, ovakve vježbe možete početi raditi već šest tjedana nakon poroda; ako je u pitanu carski rez, naravno da ćete pričekati malo duže.

Vježbanje s bebom započnite blagom masažom bebe, kako bi se ona opustila i smirila, a preporučujemo vam da vježbate ujutro. Započnite s laganim dodirivanjem bebinih ručica te ih u laganim potezima izmasirajte od dlanova pa sve do ramena. Možete masirati i bebine nožice. Laganim pokretima i dodirima milujte dijete  od stopala prema bedrima. Ne samo što će se dijete osjećati bolje već se tako potiče i cirkulacija tijela.crib-sleeves

Osim masaže, preporučeno je i razgibavanje djetetovih nožica. Za to je potrebno pridržavati bebu ispod ruku tako da je njeno lice okrenuto prema vama. Približite vrhove bebinih stopala prema svojim koljenima, a beba će refleksno savijati i ispružati nožice.

Svakodnevna vježba koju roditelji rade s bebom odnosi se usmjeravanje/ poticanje bebe ucrib-toy sjedeći položaj. To je izvrstan način na koji se jačaju mišići ramena, leđa i ruku kod vaših mališana. Iako se radi o povlačenju bebe u sjedeći položaj, ona će refleksno koristiti stomačić te pokušati zadrži glavu u liniji s tijelom, što ujedno predstavlja izvrsnu aktivnost i za stvaranje osjećaja ravnoteže. Vježbu izvodite tako da je beba na leđima. Uhvatite joj podlaktice i nježno povucite prema sebi.

Ove vježbe možete početi raditi već oko osmog tjedna bebina života. Ako vidite da beba  ne može samostalno držati glavu, uhvatite je rukama iza ramena, iza glave. U početku je dovoljno podići bebu tek 2 -3 centimetra, a kasnije će se dijete samo od sebe automatski podizati u sjedeći položaj. Učinite ovu vježbu još zabavnijom te na kraju svakog podizanja bebu animirajte i dajte joj poljubac.

Je li vam nekad vaša majka spominjala da je imitiranje vožnje bicikla (pomicanje bebinih nožica kao da vozi bicikl) idealan način za otpuštanje plinova iz tijela? Pa osim toga, to nije samo prirodna metoda  spin-n-kick-discoverkojom se potiče navedena radnja već je i izvrsna vježba za rad nogu, kukova i koljena. Ova vježba bicikliranja pomaže u povećanju fleksibilnosti bebe, kao i raspone njezinih pokreta.

Za vježbu bicikliranja postavite bebu na leđa i nježno pomaknite noge gore imitirajući pokrete vožnje bicikla. Osluškujte bebu i njezinu reakciju, osmjehnite joj se ili proizvodite dodatne zvukova kako biste ju animirali. Vježbu ponovite tri do pet puta, uzmite malu pauzu pa sve ispočetka.tiny-love-ed-madrac-3u1-cozy-gymini-3

Dokle god vidite da beba smiješkom potvrđuje ugodan i udoban položaj u kojem se nalazi, vježba ima svoju svrhu. Čim beba prestane iskazivati zanimaciju, odmorite se od vježbanja ili ponovite laganu masažu kako bi se beba opustila.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.