Manjka vam ideja za igru s djecom? Mama Mihaela Jakovac ima sjajne savjete na ovu temu!

0
386
mihaela jakovac - playandlearn naslovna

Igra s bebom, odnosno djetetom ne služi samo za zabavu, već i kao vježba za jačanje djetetovih motoričkih sposobnosti, mašte, pamćenja i koncentracije, a navedeni pojmovi samo su vrh sante leda kada govorimo o popisu dobrobiti koje igra s djetetom nudi. Ovo sigurno i sami već dobro znate, no moguće je da vam nedostaje ideja, ali i iskustava drugih mama na ovu temu. Zato smo sigurni da će vam razgovor s mamom Mihaelom Jakovac odlično poslužiti jer ova mama nam je detaljno objasnila na koje se sve načine možemo igrati sa svojom djecom, a da ona pritom izvuku najveći maksimum iz ove aktivnosti.

Može prvo par riječi o sebi i svojim Instagram profilima?

Bok, ja sam Mihaela, mama dvije djevojčice: Ene, koja ima 5 i Nine, koja ima 3 i pol godine. Po struci sam profesorica hrvatskog i engleskog, a profil @playandlearnmama pokrenula sam dok sam bila na porodiljnom. Kad sam postala mama počela me zanimati Montessori pedagogija, a kasnije sam otkrila Waldorf i učenje kroz projekte Reggio Emilia. Htjela sam svojoj djeci omogućiti da uče kroz iskustvo, prirodu i igru i počela sam dijeliti naše aktivnosti na Instagramu kako bi pomogla drugim mamama koje možda baš trebaju neku ideju ili poticaj. Ako @playandlearnmama profil uvrstimo kao profil za aktivnosti za djecu, onda je moj drugi profil, @playandlearn.home profil za mame. Iako me jako usrećilo kad sam postala mama, definitivno sam imala puno manje vremena za sebe, što nakon nekog vremena može dovesti do “burnouta”. Odlučila sam na bilo koji način stvoriti minute za sebe u danu i stvoriti koliko toliko dan prema mom dizajnu. Na profilu @playandlearn.home s drugim mamama dijelim vlastito iskustvo upravljanjem energijom i zdravljem, što mi je omogućilo ostati povezana sama sa sobom, iako imam malu djecu.

Prakticiraš odgoj koji se bazira na učenju kroz igru. Možeš li pojasniti ovaj koncept?

Pročitala sam da djeca razvijaju svoju sposobnost za učenje do pete godine. A ono što je prirodno i što je djetetova svakodnevica je svakako igra. Pod igrom smatram sve od početne interakcije s bebama pa sve do poticaja na učenje kroz raznorazne pozive na igru i stvaranje. Ono što sam željela omogućiti svojoj djeci je što više različitih interakcija: s igračkama otvorenog tipa, različitim materijalima, knjigama, zatim multisenzornu interakciju s prirodom, s ciljem da se kod njih izgrade temelji za buduće učenje o svijetu. Igra potiče kreativnost, maštu i komunikaciju. Učenje kroz igru prakticira se kroz svakodnevnu djetetovu rutinu, a uključuje heurističku igru ( sa svakodnevnim predmetima koje koristimo u kućanstvu), zatim senzoričku igru ( koja ponekad zna biti i neuredna , ali je vrlo korisna za malu djecu jer na taj način kroz osjetila uče o svijetu koji ih okružuje), igru uloga i malog svijeta (imitacija svijeta oko sebe), igru na otvorenom koja uključuje i razvoj grube motorike kod djece, kreativnu igru ( likovnu umjetnost i glazbenu) i čitanje slikovnica i pričanje priča.

Također nas zanima na koje svoje projekte/ideje vezane uz odgoj koji se bazira na učenju kroz igru si posebno ponosna?

Ono što me najviše veseli i na što sam ponosna je kada vidim da je takav način odgoja rezultirao neovisnim, kreativnim, znatiželjnim i sretnim djetetom. Takvo dijete je sposobno za samostalnu igru, koristi maštu kako bi stvorilo igru kakvu želi.

Na koje sve načine možemo jačati djetetovu kreativnost, zašto je ovo od primarne važnosti i postoje li neke naizgled nekreativne situacije/predmeti i pomagala/ igračke koje roditelji zanemaruju, a mogu se lako iskoristiti u pozitivne svrhe?

Kada govorimo o kreativnosti, ja svoje cure prvenstveno potičem različitim pozivima na stvaranje. Pritom mislim na aktivnosti koje su orijentirane na proces, a ne na krajnji rezultat. Na primjer kod različitih likovnih aktivnosti često se orijentiramo na neki završni proizvod, primjerice izrađuje se kućica od kutije ili Božićni ukras. U tom slučaju roditelj vodi cijeli proces korak po korak. Ne kažem da je to samo po sebi loše, i ja vrlo rado s curama izrađujem tako nešto, ali primarni cilj bi trebao biti proces. Zato ćete na mom profilu pronaći različite pozive na stvaranje koji uključuju različite materijale, ali dijete odlučuje kako će ih koristiti. Tada je naglasak na samom procesu i na tome da je djetetu dana sloboda da se kreativno izrazi.

Dakle, ono što roditelj može napraviti je potaknuti aktivnosti orijentirane na proces različitim pozivima na igru, učenje i stvaranje u koje će uključiti različite nestrukturirane materijale i igračke otvorenog tipa. Kada govorim o igračkama otvorenog tipa, njihova glavna funkcija je da se mogu koristiti za mnoštvo različitih situacija, primjerice jedna obična drvena kućica može u jednoj igri biti dvorac, u drugoj farma, u trećoj, škola, bolnica….tako da bi roditeljima preporučila da obrate pažnju pri odabiru igračaka koje kupuju da nemaju samo jednu funkciju.

Isto tako, važno je djetetu omogućiti prostor za igru u kojem se može sigurno i nesmetano samostalno igrati. O prostorima za igru sam također pisala u postovima na svom profilu. I dosta toga sam stavila u naglaske na profilu, tako da u naglascima možete pronaći korisne informacije vezane uz materijale za igru, prostore, rotaciju igračaka, razvojne sheme u dječjoj igri, pozive na igru, učenje i stvaranje i slično.

Koja je najveća dobrobit odgoja kakav ti prakticiraš, a koju si primijetila u vlastite djece?

Kao što sam već ranije rekla, ono što sam primijetila, pogotovo sada kod starije kćeri je, da je ovakav način odgoja rezultirao njenom kreativnošću, samopouzdanjem i neovisnošću tako da znam da sam na dobrom putu.

U opisu tvog drugog Insta profila stoji kako pomažeš zaposlenim mamama da budu proaktivne sa svojim vremenom, zdravljem i energijom kako bi se osjećale više usklađene sa sobom. Što to točno znači, na koji način im pomažeš, s kakvim upitima ti se najviše javljaju i imaš li neki savjet općenito svim mamama za kraj?

Da, u principu sam se dosta bavila organizacijom vremena u svom životu, sve dok nisam shvatila da je bolje upravljati vlastitom energijom, a ne vremenom. Za žene bi to značilo upoznati se sa svojim tijelom, vidjeti na što im odlazi najviše energije, koje stvari mogu prepustiti nekom drugome da im pomogne, delegirati ih, a koje u potpunosti izbaciti iz svog rasporeda. Osim toga, eliminacija ili barem smanjenje stresa uvelike utječe na naše sveopće stanje, a time i na naš imunitet i zdravlje. Kao prirodnu podršku svom organizmu, a i svojoj obitelji, nastojim koristiti prirodne proizvode bez štetnih kemikalija, a u svoj dnevni ritam uvela sam i korištenje eteričnih ulja koja mi pomažu nositi se sa stresnim situacijama i pronaći trenutke opuštanja u danu koji su itekako važni za mame. Jedna od stvari koje prakticiram je „habit stacking“: kada želim uvesti neku bolju i zdraviju rutinu za mene, povežem tu novu radnju s nekom navikom koju već imam ustaljenu. Primjerice ako želim ujutro popiti vitamine i čašu vode, a znam da svako jutro pijem kavu, ostavit ću bocu vode i vitamine kraj aparata ili šalice za kavu. Ključno je odlučiti i postati proaktivan oko nekih stvari kako bismo ostvarili najbolju verziju sebe u sadašnjem trenutku.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.