Roditeljstvo s blizancima – savjeti

0
5723

Što učiniti kada vam obje bebe plaču u isto vrijeme? Kako ih smiriti? Trebate li dojiti blizance u isto vrijeme? Kako ih oblačiti? Trebaju li spavati zajedno? Odgovore na ova i na slična pitanja donosimo u nastavku koji slijedi.

Iste igračke za blizance? Da ili ne?

Samo zato što je riječ o blizancima, ne znači da moraju imati iste igračke. Djeca su se uvijek najčešće svađala oko igračaka, stoga bez obzira na to kupovali vi iste igračke ili ne, ona će opet naći neku sitnicu oko koje će se posvađati. Osim toga, ako vašim bebama osigurate različite i raznovrsne igračke, poticat ćete međusobno dijeljenje i dogovaranje.

Dojenje blizanaca:

Nakon što su saznale da nose blizance, mnoge buduće majke počnu strahovati da će imati malo mlijeka te da neće moći dojiti. No, ako majka trojki uspijeva u tome, onda vjerojatno možete i vi.

Blizance možete dojiti u isto vrijeme ili pojedinačno, ovisno o prilikama, navikama i ostalim čimbenicima. Istovremenim dojenjem blizanaca možete uskladiti njihove ritmove te stvarati zajedničke navike hranjenja. Iako na tržištu postoje jastuci za dojenje koji olakšavaju majci da sjedi/ leži u određenom položaju, nedostatci istovremenog dojenja blizanaca odnose se na činjenicu da nije lako pronaći ritam koji bi zadovoljio potrebe za gladi oba djeteta. Osim toga, ako su majci ovo prva djeca, može biti malo nezgodno pravilno postaviti oba djeteta na prsa.

Pojedinačno dojenje blizanaca idealno je u slučaju da djeca sama to zahtijevaju. To nekad i majkama može biti lakše jer se mogu bolje skoncentrirati na jedno dijete. Poznata je činjenica da snažnije dijete pojačava proizvodnju mlijeka za ono drugo dijete u slučaju da slabije sisa, što čini važnu prednost pojedinačnog dojenja blizanaca. Nedostatak ovakvog načina dojenja odnosi se na to da bi mlada majka mogla dosta vremena provoditi samo u dojenju djece. Zato je najbolje kombinirati obje načine dojenja, iako tijekom istovremenog hranjenja imate više vremena za druge stvari.

Spavanje blizanaca:

Sva novorođenčad voli spavati u društvu, sa svojim bratom ili sestrom. Isto vrijedi i za blizance, pogotovo jer su devet mjeseci proveli na udaljenosti malog prsta. Navikli su jedno na drugo, stoga vam preporučujemo da ih ne odvajate. Na početku, dok su još mali i dok se ne okreću i ne remete san jedno drugom, mogu spavati zajedno u krevetiću koji ste postavili u vašu sobu. Kad malo odrastu i zatrebaju više prostora, morat ćete im nabaviti odvojene krevetiće.

Ista odjeća za blizance? Da ili ne?

Vjerojatno vam je slatko oblačiti blizance u istu robicu, osobito dok su još mali. Nemojte se povoditi za tuđim mišljenjima; tu su vaše bebe. Kad malo narastu, djeci možda neće biti drago što ih tako odijevate i što uvijek izgledaju isto. Djeci je potrebno samopouzdanje i vlastiti identitet. Ako im ne odgovara da ih tako oblačite, poštujte njihovo mišljenje.

Što učiniti ako blizanci plaču u isto vrijeme?

Imate sreću ako je jedno dijete manje uzrujano od drugoga. Kako biste ih smirili oboje, pristupite manje uplakanom djetetu te počnite pjevušiti neku melodiju. Ubrzo ćete vidjeti da se dijete skoro u potpunosti smirilo, a kad se jedno umiri, uglavnom se umiri i drugo. Pjevanje je idealan način za smirivanje djeteta i opuštanje od stresa.

popust_blizanci

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.