Mama Sara: ‘Majčinstvo me naučilo kako da se izborim za sebe i svoju djecu’

0
413
mama sara majdak naslovna

Mama Sara Majdak, poznatija je pod Instagram nadimkom @ovo.smo.mi, a mnogu ju znaju i kao blogericu te kolumnisticu Supermama. O čemu sve piše ova mama, kako svojim tekstovima pomaže drugim ženama i što ju općenito najviše intrigira kada govorimo o majčinstvu, saznat ćete u intervju koji slijedi, a u kojem ćete se sigurno pronaći.

Može za početak više o sebi i svom Insta profilu?

Moje ime je Sara, živim u Umagu i imam 32 godine. Ovih dana slavim desetu godišnjicu braka sa svojim suprugom Damirom. Mama sam dvojice dječaka. Stariji sin ima 9 godina, a mlađi će uskoro 2 godine. Učiteljica sam razredne nastave u jednoj maloj područnoj školi. Svoj profil na Instagramu @ovo.smo.mi otvorila sam za javnost prije otprilike 3 godine kada sam počela pisati za portal Supermame. Na mom profilu naći ćete kaos majčinstva, obaveza, kave, kuhanja, pečenja kolača, smijeha, veselja i pozitivne energije. Pišem najčešće o majčinstvu i o pričama iz našeg života. Sve zgode i nezgode jedne četveročlane obitelji. Pišem realne i svakodnevne situacije s kojima se susreće svaka mama jer želim da se zna da svi prolazimo kroz bolje ili lošije dane.

Autorica si kolumni za razne portale, a vodiš i blog ovosmomii.blogspot.com. Kojim temama se najviše baviš? Također nas zanima koje teme kojima si se do sada bavila su izazvale najviše reakcija i što misliš zašto su baš one ‘pogodile’ čitatelje/čitateljice baš takvim intenzitetom?

Kako sam već rekla sasvim slučajno sam napisala jedan tekst na temu “Stalan posao ili drugo dijete” još 2018. godine i poslala portalu Supermame. Taj tekst je izazvao mnoštvo komentara, i tako je krenula moja avantura pisanja kolumni za Supermame. Od tada napisala sam preko 40 tekstova, zato sam napokon prošle godine otvorila svoj blog https://ovosmomii.blogspot.com/ na kojem objavljujem sve svoje tekstove. Teme o kojima pišem su raznolike, pišem o stvarima /problemima/nedoumicama s kojima se trenutno susrećem. Pišem o: dojenju, o ulozi oca, o tome koliko je važno da svaka mama ima malo vremena za sebe, o porodu, o odrastanju svoje djece, o braku i ljubavi, o trudnoći, o godišnjem umoru ili odmoru… Tekstove i naslove smišljam u hodu, najčešće dok obavljam neke kućanske poslove, onda mi se razna pitanja sama od sebe nameću.

Teme koje su se najviše čitale i komentirale su zasigurno teme o dojenju, o dohrani, o ulozi oca i majke. Posljednja tema u kojoj sam opisala naše iskustvo privikavanja jaslica s tatom izazvala je pozitivne komentare. Što me posebno razveselio, jer sam mislila da je to još uvijek tabu tema u našem društvu.

Postoji li neka majčinska tema koja te trenutačno baš jako zaokuplja i zašto je po tebi ona važna?

Majčinska tema koja me zaokuplja svaki dan je budućnost moje djece. Najviše se brinem o životu moje djece i kako ih odgojiti u dobre ljude. Svakodnevno se trudim naučiti ih kako da odrastu u kvalitetne ljude koji će svojim trudom i radom uspjeti u životu. Trudim se svakodnevno imati vrijeme samo za njih, posvetiti se njima, biti prisutna s njima i slušati ih. Važno je da znaju i osjećaju kako ih uvažavamo jednako, da ih jednako volimo i poštujemo. Osim toga uvijek se brinem o tome jesam li dobra mama i jesam li napravila sve što najviše mogu. Nije to lagan posao, biti i mama, ali zaista je nemjerljiv i poseban, u kojem radno vrijeme ne postoji. Kao i svakom poslu, pa i u majčinskom, imam loše i bolje dane, i to je sasvim u redu. Trebalo mi je neko vrijeme da prihvatim kako neću uvijek sve stići, kako moram ponekad birati hoću li stići sve pospremiti ili odvesti djecu u park. I tu je najvažniji balans, kako bih mogla ispuniti sve što nas čeka tijekom dana.

Što je po tebi najveći izazov majčinstva, što je najljepša stvar kod istog?

Najveći izazov majčinstva je baš kako sam već spomenula, shvatiti da je u redu imati loše dane, shvatiti da ne možeš sve sama, da ti je potrebna pomoć ponekad i drugih, da ne treba sve biti obavljeno kako bi imala uspješan dan. Majčinstvo me naučilo kako da se izborim za sebe i svoju djecu, naučila sam reći što mislim i postala sam samouvjerenija osoba. Majčinstvo me svaki dan uči nešto novo, iako me ponekad dovodi do ruba svojih granica. Majčinstvo je izazovni posao u kojem je svaki dan dinamičan i drugačiji, posao s kojim rasteš iz dana u dan. I koliko god bilo teško, jer da majčinstvo je teško, isto toliko koliko je i lijepo. I da treba i to reći, treba naglas reći stvari koje stoje ponekad tiho u kutu neke sobe. Najljepši trenutci majčinstva su baš one male svakodnevne sitnice, osmijesi moje djece, nove riječi, šale, zagrljaji, poljupci i slično. Jer zaista uživam u svim tim trenutcima, jer svi oni daju mi motiv za dalje čak i kada imam neki loš dan.

Javljaju li ti se druge mame s dojmovima/pitanjima? Na koji način im pomažeš?

Kada napišem tekst na svom blogu ili na portalu Supermame javljaju mi se mame koji mi imaju potrebu najčešće reći kako su se i one pronašle u tom tekstu. Svaki put kada mi se javi barem jedna mama, to me posebno razveseli, jer onda znam da ono što pišem ima smisla. Iako sve tekstove koje pišem sebi za dušu, važno mi je da se i drugima svide odnosno da shvate što sam htjela reći, jer onda znam da sam napisala dobar tekst. Nije mi važno hoće li se svidjeti većini, ako i jednoj mami pomognem mojim tekstom tako da ju utješim ili ohrabrim, to mi je najvažnije. S pojedinim mamama sam se na ovaj način blisko povezala preko društvenih mreža, jer smo si baš kliknule oko zajedničkih tema i problematika. Jer na kraju sve smo mi samo mame i sve se nalazimo ili smo se nalazile u istoj situaciji, spoznaja da nisi sama je utjeha na kraju dana.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.