Mama Lana ima odlične savjete za roditelje koji planiraju više djece, pod više mislimo čak i na četvero

0
1260
Lana Novota četvrta trudnoća - naslovna

S mamom i kineziologinjom Lanom Novotom koja na svoj Instagram i YouTube profil Habitus by Lana redovito stavlja video sadržaje za  trudnice i mame koje žele ostati fit, i to ne samo zbog estetskih, već i zdravstvenih razloga, već smo mnogo puta pričali. Kako je ova mama rodila već tri puta, a ima trbuh na kojem bi joj pozavidjele najveće fitness zvijezde, dala nam je odlične savjete na temu kako do ravnog trbuha nakon poroda. U drugom intervjuu nam je pak otkrila dobrobiti masaže beba, a  jednom prilikom latili smo se i teme naših Tiny Love igračaka koje su se ispostavile kao savršen alat ne samo za igru, već i razvoj beba. U svakom slučaju, kad god pričamo s Lanom, ona je prepuna sjajnih savjeta i iskustava. Međutim, povod za ovaj intervju uistinu je bio specijalan! Naime, Lana očekuje četvrto dijete, a kako s ovom grupom mama nemamo baš često priliku razgovarati iz jednostavnog statističkog razloga – mame s četvero djece rjeđa su pojava od onih s dvoje ili troje, ovaj put smo poželjeli doznati kako je doživjela svoju četvrtu trudnoću. 

Vijest da čekaš još jedno dijete iznenadila te. Kako si se osjećala u tom trenutku, možeš li nam malo opisati to? Ipak je to velika stvar biti mama po četvrti put!

Da, četvrta trudnoća je bila za sve nas veliko iznenađenje i u tom trenu su mi prolazile glavom misli takvom brzinom da ih nisam mogla ni percipirati… Možda mi se jako vrtjelo u glavi 😊 Osjećaji su bili pomiješani zbunjenost i strah, ali i istovremeno sreća i veselje. Mislim da smo jednu veliku granicu prošli s odlukom o trećem djetetu, tako da su sada ostale samo pozitivne misli i veselje.

fotografirala: Anja Kukor

Koliko ti se razlikuju prva, druga, treća i sad ova četvrta trudnoća?

Velike fizičke razlike u podnošenju trudnoće i nema, međutim istina je ono što kažu da se najviše uživa u prvoj trunoći, zapravo ste tada maksimalno koncentrirani na trudnoću i sebe kao trudnicu, ali postoji i veliki strah i nesigurnost upravo zbog neiskustva. S drugom, trećom, a posebno četvrtom sam puno ležernija, ne zabrinjavaju me neke normalne stvari koje su me brinule u prvoj, ali fokus je puno manji. Razlog tome je jednostavan, imam dvoje, odnosno troje djece više u odnosnu na prvu trudnoću što mi zaokupljuje pažnju. Lijepo je to što svo troje sudjeluje u ovoj trudnoći, prate kako mi raste trbuh i kako se beba miče u trbuhu, što opet ima svoju draž.

fotografirala: Anja Kukor

Misliš li da ćeš morati uvesti neke nove odgojne mjere tj. promjene u odgoju sada kada dolazi još jedna beba i što ti je najveći izazov u cijeloj ovoj priči, a što te najviše veseli?

Svima koji se čude ili dive što smo se odlučili imati više djece želim poručiti da imati više djece prvenstveno mijenja vas kao roditelje, odnosno način na koji funkcionirate. Praktičniji ste, jednostavniji, ne komplicirate oko nebitnih stvari. Najveća promjena je bila ono kad iz života bez djece uđete u život s jednim djetetom i vaš se život u velikoj mjeri promijeni. Svako sljedeće dijete je sve manja promjena. Morate si jasno posložiti vlastite prioritete, ono što vi smatrate da je važno za kvalitetan život i držati ih se. Neke stvari smo već promijenili rođenjem trećeg djeteta, a prva stvar koju smo uveli kad smo saznali da čekamo četvrto dijete je da Vid i Jakov (12 i 10,5 godina) čitaju priču za laku noć Evi i uspavljuju Evu. Često im govorim da smo mi team, mi kao roditelji smo tu uvijek za njih, međutim oni kao dio tema moraju doprinjeti i pomoći. Moram priznati da to jako dobro funkcionira. Smatram da obaveze čine dobro djeci i da oni mnogo iz toga uče, a što je još važnije njeguju međusobni odnos i nadam se da će biti tu i jedno za drugu kad odrastu, a to se gradi već sad. Najveći izazov mi je zapravo da u životu nisam samo mama, smatram da djeci treba dati jako puno sebe, ali ostaviti dio sebe. Želim imati vremena za sebe, supruga, prijatelje, svoje hobije… srećom uspješno spajam posao i hobi 😊

fotografirala: Anja Kukor

Čitaš li o mamama s četvero djece, odnosno raspituješ li se u svezi savjeta na ovu temu ili ćeš se voditi svojim unutarnjim glasom?

Suprug i ja smo vrlo brzo nakon što smo saznali da će nas biti šestero krenuli u analizu obitelji s četvero ili više djece, od toga kako funkcioniraju do onih materijalnih stvari koje su nužne kod višečlanih obitelji. Sigurno će mi pomoći savjeti roditelja s iskustvom, ali bit će tu i puno improvizacije, odnosno vođenja unutarnjim glasom. Ono što smo zaključili je da nam treba dobra organizacija, razumijevanje i puno strpljenja, dosljednosti i samodiscipline. Mislim da treba zadržati i raditi na zadovoljstvu sa samim sobom i tad možemo biti i dobar roditelj, muž, žena, prijatelj… Roditelji zbog svoje djece moraju raditi na sebi i živjeti zdravim i funkcionalnim načinom života, jer djeca upravo tako najbolje uče.

fotografirala: Anja Kukor

Imaš li neke naše proizvode koje si koristila za prva tri djeteta, a koji će moći poslužiti i četvrtoj prinovi?

Apsolutno, srećom nisam sve podijelila, a i puno toga što sam podijelila mi prijateljice vraćaju. Znate, nekako je simpatično kad uzmete igračku, posteljinu, krevetić i ponovno ga koristite, vrati se mnogo lijepih sjećanja na njih troje kad su bili bebe. Vaši proizvodi su vrlo kvalitetni, što dokazuje to da će ih koristiti i više od četvero djece. Od svevremenskih drvenih igračaka koje jako volimo do opreme kupljene u Magic baby-u. Svakako ćemo se počastiti i kojim novim komadom iz vašeg dućana, posebno onim što je važno za sigurnost bebe koja dolazi.

fotografirala: Anja Kukor

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.