Baby gym, plišanci ili zvečke? Kakvu igračku kupiti svojoj bebi ili onoj kojoj idete u posjet?

0
2349
beba se igra sa raznim igračkama

Bilo da idete prijateljima u posjetu pa želite kupiti igračku njihovoj bebi ili sami tražite nešto za svoje dijete, u moru onog što se nudi postavlja se pitanje kakvu igračku kupiti. Na pamet vam pada čitav niz ideja: zvečke, igračke na klip i ostale viseće igračke, plišanci, ribice ili patkice za kupanje, puzzle, razni oblici za slaganje, autići, kamiončići, lutkice, kućice, vibrirajuće igračke, igračke koje ispuštaju zvukove, glazbene igračke, igračke za nosiljku ili kolica, a možda i mini fotelja pa čak i dječja ljuljačka… Ovom popisu kao da nema kraja, a čovjeku se zavrti u glavi samo dok pobroji ove ideje koje na prvu padaju iz glave.

Stoga je možda najbolje donijeti svoju odluku na temelju dobi djeteta, kao i na temelju neke nepisane podjele koja je igračka dobra za koju dob. Tako djecu od nultog do trećeg mjeseca života najviše inspiriraju lica, boje i glazba. S obzirom na to da tada još ne mogu sjediti niti držati igračke, posebno su im zanimljivije stvari koje mogu gledati i slušati. Stoga odaberite igračku koja proizvodi zvukove ili knjigu u kojoj se nalaze jarke boje i kontrastni uzorci ili jednostavno odaberite nešto što je ujedno i šareno i proizvodi zvukove, poput šarenog mobila koji svira. Mobil koji se može montirati i na bebin krevetić i na strop je zapravo vrlo često prva igračka koja dočeka dijete kada dođe kući iz rodilišta.

Ako govorimo o bebama između tri i šest mjeseci života, onda su zvečke, a pogotovo grickalice – zvečke pravi izbor jer beba tada već siše prste i hvata te stavlja stvari u usta. Tu treba spomenuti i kolutove za zubiće koji su spas za bolne desni, a ono što posebno oduševaljava bebe je takozvani baby gym – interaktivna prostrika na kojoj se nalazi luk s kojeg vise igračke. U svakom slučaju kada govorimo o visećim igračkama tu dajte mašti na volju jer sve što se da zakačiti negdje, od kreveta do kolica i autosjedalice, pogotovo ako na sebi ima nanizane igračke koje se mogu vrtiti, povlačiti i stiskati, pravi je odabir u ovom period. Bebe će tada biti lude i za gumenim igračkama koje će vam posebno dobro doći pri kupanju, a pred kraj ovog perioda već možete posegnuti i za nježnim, mekanim plišancima

Od šestog do devetog mjeseca života beba je već puno življa, udara stvarima, sve se više kreće, sjedi, okreće se, podiže se na koljena i dlanove, puže, a razvija i takozvani pincetni hvat, odnosno hvat između palca i kažiprsta, što znači da može podići stvari s poda. Tu će vam odlično doći razni vrtići i putni krevetići kako bi uvijek imali svoju bebu na oku, a što se tiče samih igračaka koje bi mogle prevladavati u vrtiću to su lagane, platnene lopte, igračke koje se guraju te razni oblici za slaganje, bilo da su gumeni ili drveni. Možete ih zajedno slagati i rušiti sa svojom bebom, pokazati joj kako se slažu ti oblici pa ju pustiti da sama istražuje.

I konačno kada govorimo o bebaba od devetog do dvanaestog mjeseca života, treba imati na umu da se većina beba već može kretati po sobi pa će guralice na koje se beba može osloniti fantastično poslužiti prvi savladavanju prvih koraka. Osim kockica i puzzli, djeca tad obožavaju kopirati svoje roditelje pa će recimo biti oduševljena plastičnim telefonom na koji baš kao i mama i tata mogu pričati.

Kao što vidite izbor je ogroman, a ako djetetu slučajno neka igračka ne bude zanimljiva, sklonite ju na tjedan, dva, probajte s nečim novim pa ju opet vratite u igru. U svakom slučaju dajte mašti na volju i isprobavajte.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.