Očekujete bebu u lipnju, srpnju ili kolovozu? Evo kakva će biti vaša beba ako se rodi u ljeto

0
2322
beba na plaži

Rođenje, kao i odrastanje svake bebe je vrlo individualna stvar, a svako dijete, kao i svaki odrasli čovjek je osoba za sebe, no upitali smo se postoje li neke razlike u godišnjim dobima, odnosno mjesecima u kojima se bebe rađaju. Ako uskoro trebate roditi sigurno ste se i sami pitali kakva će biti moja beba ako se rodi u lipnju, srpnju ili kolovozu.  Tako su istraživači došli do zaključka da se najviše beba rada upravo ljeti te su se složili da je ljeto odlično razdoblje za roditi.

I to naravno ovisi o svakoj pojedinoj mami i bebi, no činjenica je da ljeti imamo najmanje straha od viroza, ali i najveću količinu sunčanih dana. Ovi uvjeti podrazumijevaju da će mama i beba imati više prilike za provođenje vremena na svježem zraku. Osim toga, ljetni dani su duži pa će oboje više biti izloženi sunčevoj svjetlosti, što znači da će imati više prilike od djece rođene u nepovoljnim vremenskim uvjetima da svoje zajedničko vrijeme provedu aktivno i zdravo.

No, što će činjenica da vam je dijete rođeno u ljetnim mjesecima značiti za njeno, odnosno njegovo odrastanje? Iako statistike uvijek možemo uzeti s rezervom, evo što neke od njih ukazuju:

Prema istraživanjima znanstvenika sa Sveučilišta u Hertfordshire bebe rođene ljeti imaju pozitivniji stav prema životu, odnosno manja je vjerojatnost da će oboljeti od depresije. Istraživanje objavljeno u časopisu Nature Neuroscience također se slaže s ovom tvrdnjom, a polazi od činjenice da sunce pomaže u psihičkom razvoju. Točnije, znanstvenici su proučavali kako ljetno svjetlo utječe na psihički razvoj beba te su otkrili da povećana razina svjetlosti i topline smanjuje rizik od bipolarnog poremećaja i depresije. Drugi istraživači pak tvrde da ljetna djeca imaju veće promjene raspoloženja, no svi se slažu u jednom – bilo da govorimo o psihičkom, ali i fizičkom zdravlju, djeca rođena ljeti imat će veću vjerojatnost da jednog dana odrastu u zdravije odrasle osobe.

Što se tiče promjena raspoloženja, znanstvenici su utvrdili i da su ljetne bebe malo svojevoljnije. Tako su australski istraživači uspoređivali datume rođenja 5 000 djece od četiri i pet godina s njihovim ponašanjem te su došli do zaključka da su ljetne bebe temperamentnije, nestrpljivije i hiperaktivnije. S druge strane jako su društvene te s lakoćom stvaraju nove prijatelje, a neka istraživanja kažu da su ljetna djeca poslušnija i vrjednija od mališana rođenih u hladnijim periodima godine. Međutim, zbog rođenja usred godine, ranije se upisuju u školu pa su mlađa od ostale djece, što znači da bi im moglo trebati više vremena da se uklope.

Ako govorimo o fizičkoj konstituciji, stručnjaci sa Sveučilišta Cambridge tvrde da su bebe rođene u ljeto teže te da će izrasti u više ljude. Oni također tvrde kako su ljetna djeca viša i jačeg zdravlja, nego djeca rođena u hladnijim mjesecima te dodaju kako će u pubertet ući kasnije, a pretpostavljaju da je za sve glavni ‘krivac’vitamin D kojeg ima u izobilju u ljetnim danima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.