3 koraka do sretne bebe

0
1368

Što je nošenje i kako pravilno odabrati nosiljku?

1. Korak: naučimo što je nošenje

Prirodni refleks

Koliko puta vam se dogodilo kad je beba razdražena i plače da je uzmete u naručje, a ona se smiri? Gotovo uvijek je tako. To nije čudno jer je za bebu, ali i mlađe dijete, prirodno i umirujuće biti u blizini roditelja. To je posebno slučaj tijekom prvog tromjesečja kad se beba nalazi u tranzicijskom periodu kad se prilagođava na život izvan majčine utrobe.

Veza između majke i djeteta/djece

Često se naglašava kako nošenje spaja i jača vezu između majke i djeteta – to je svakako istina i brojna istraživanja tu tezu i potvrđuju. Ono što je dodatna prednost nošenja, a posebno je važno za roditelje s dvoje ili više djece, jest činjenica da se roditelj u istom trenutku može posvetiti djetetu koje nosi kao i djetetu koje uz njega hoda ili se vozi u kolicima.

Zdravije, sretnije ali i pametnije odrastanje!

Istraživanja su pokazala kako nošenje ima brojne prednosti. Od toga da mama dulje doji do toga da su nošene bebe sretnije i manje plaču. Osim što bliskost s majkom ima brojne prednosti, važno je naglasiti kako je i okolina ta koja pozitivno djeluje na djetetov razvoj. Kako? Kad je u nosiljci, beba može iz sigurnog položaja istraživati svijet tj. učiti i razvijati svoje društvene kompetencije i osjetila sluha i vida.

2. Korak: odaberimo pravu nosiljku

Elastična marama ili strukturirana nosiljka?

Elastična marama podržava nošenje isključivo sprijeda u troslojnom vezu. Ona je meka i nježna za bebinu kožu. Marama, za razliku od nosiljke, nema kopče već se jednostavno veže uz označene rubove. Kao i ergonomska nosiljka, dobra marama podržava bebu u ergonomskom “M” položaju kao što je slučaj kod Ergobaby Aura marame. Pri usporedbi s nosiljkama, može se reći da je elastična marama nježnija i laganija od nosiljke, ali ima izdržljivost za nešto manju kilažu nego je to slučaj kod nosiljki. Marama se jednostavno održava tako što je periva u perilici za rublje.

Ergonomske nosiljke omogućavaju više položaja nošenja od elastične marame: ovisno o vrsti nosiljke broj položaja može biti i do sva 4 moguća položaja nošenja: na trbuhu prema sebi, na leđima, na boku i na trbuhu prema naprijed (npr. kod Ergobaby Omni 360 nosiljke). Nosiljke se mogu koristiti od rođenja bebe do 20-ak kilograma ili čak 27 kg kao kod Baby Tula Toddler nosiljke. Za razliku od marame, nosiljke imaju kopče, pa ih je jednostavnije i brže postaviti.  Dobre nosiljke raspoređuju težinu djeteta na trup, kukove i ramena osobe koja nosi, imaju pojastučene naramenice, a neke i lumbalnu podršku radi čega je nošenje ergonomsko i udobno i za osobu koja nosi dijete. Nosiljka treba pružati udoban i ergonomski položaj za dijete u svim položajima nošenja. Također, perive su u perilici za rublje.

3. Korak: uključimo nošenje u naš životni stil

Za kraj, najvažnije je da nošenje uključite u svoju svakodnevnicu i pri odabiru nosiljke u obzir uzmete svoj životni stil. Ako ste primjerice aktivni roditelji i volite vježbati ili planinariti tad su mrežaste nosiljke idealan odabir za vas. Ako ste Vam je važna pouzdanost i sigurnost Ergobaby je uvijek dobar izbor, a ako uz sve to volite i eksperimentirati s dezenima i uzorcima, onda je definitivno Baby Tula nosiljka za vas.

Nosiljke su postale neizostavan dio početne opreme za bebu. U užurbanom svijetu u kakvom danas živimo, one olakšavaju roditeljima da usklade brigu prema djetetu sa svakodnevnim obavezama. Nakon što odaberete svoju nosiljku, možete krenuti stvarati zajedničke trenutke s vašom sretnom bebom!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.