Kupanje bebe

0
8807

Kad su male bebe u pitanju, često čujemo da je manje zapravo više. Što to točni znači? Da je dovoljno tek površno okupati bebu i to jednom do dvaput tjedno? Mladim roditeljima to možda zvuči čudno, no u nastavku teksta ukazat ćemo vam na neke savjete.

Prilikom kupanja bebe treba biti veoma oprezan jer beba ne može sama pridržavati svoju glavu, a osim toga, krhka je i osjetljiva. Možda će vam kupanje bebe biti lakše ako to činite s partnerom.

Prije samog kupanja pripremite sve što bi vam moglo zatrebati: kremicu, ručnik, pelene i odjeću. Važno je napomenuti da se drugačije pristupa kupanju bebe prije i nakon što otpadne pupkovina. Prije nego što otpadne bebu operite površno. Možete ju prebrisati vlažnom mekanom krpicom ili ručnikom kako biste izbjegli da se okolno područje oko pupka vlaži koje zapravo treba ostati suho. Pritom vam ne trebaju nikakvi sapuni ili pjene koje samo još više suše kožu. Bebe nisu prljave, stoga će ovo biti dovoljno. U slučaju da vaša beba ima suhu kožu, u vodu za kupanje slobodno dodajte dvije do tri kapi ulja pšeničnih klica ili ulja za kupanje posebne namjene.

Tek nakon što pupkovina otpadne možete slobodno normalno kupati vašu bebu. Za to će vam trebati odgovarajuća kadica.

Prije kupanja bebe obavezno provjerite temperaturu vode jer  ne bi smjela biti toplija od 36 stupnjeva. Vodu jednostavno možete provjeriti laktom ili posebnim termometrom. Temperatura zraka također treba biti oko 24 stupnja.

Koža bebe jako je osjetljiva, stoga se za kupanje bebe preporučuje vrijeme od 10 – 12 minuta. Dok još pupak nije u potpunosti zacijelio bebu ne treba kupati više od dva puta tjedno. U slučaju da se na koži glave stvara ljepljivi sloj peruti, ne treba paničariti. Ovo je potpuno bezazlena pojava koja će biti prisutna sve dok žlijezde lojnice pravilno rade. Ipak, na zahvaćeno područje slobodno možete nanijeti ulje za bebe. Ostavite da sat vremena stoji na glavi, a zatim oprezno uz pomoć češlja uklonite slojeve. Nakon toga isperite glavu bebe mlakom vodom.

Za njegu bebine kose nije uopće potreban šampon. Jednostavno im kosicu operite s toplom vodom koja je dovoljna za njihove tanke slojeve. Tek kada bebe porastu, kad im kosa postane gušća, tek tada možete početi koristiti blagi dječji šampon. Za prvo pranje kose preporučujemo vam da koristite bokal ili čašu; većini beba prva kupanja ne sjednu najbolje. Uz korištenje čaše optimalno koristite vodu, bez previše prskanja ili izlijevanja.

Neka djeca obožavaju kada ih se nakon kupanja ne briše ručnikom već ih se suši fenom. Iako djeca u tome uživaju, fen još više isušuje kožu, stoga ova metoda nije baš preporučljiva za svaki dan. Bebina guza je dio tijela koji je kod beba često izložen osipu zbog nošenja pelena. Nadraženu guzu jednostavno isperite pod mlazom tople vode, a zatim namažite kremom od nevena. Osim toga, probajte bebu češće puštati bez pelena kako bi joj se guza malo oporavila.

U slučaju da ste na putu, nadraženu bebinu guzu prebrišite vlažnim maramicama. Ako na rubu guze primijetite manja crvenila poput čvorića, potražite liječnički savjet jer je u pitanju vjerojatno gljivična infekcija.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.