Ni ne slutite kakve sve čudnovate stvari vaša djeca mogu postići s drvenim igračkama! Evo zašto ih naprosto moraju posjedovati!

0
1527
goki šarene igračke

Drvene igračke vratile su se na velika vrata, a dolaze u toliko formi da im je nemoguće odoljeti. Osim guralica i bicikala od drveta koji su trenutačno pravi hit, jednako su popularni mnogi oblici za slaganje ili predmeti poput zveckalica i ksilofona Drvo je općenito u trendu i uvijek je najbolji odabir, ne samo zato što je ekološki najprihvatljivija opcija, već i zato što je najzdravije za našu djecu, bilo da govorimo o njihovom fizičkom zdravlju, bilo da govorimo o njihovom intelektualnom i motoričkom razvitku. Stoga, svakako treba naglasiti da drvene igračke nisu tu samo za zabavu.

One potiču motoričke sposobnosti, poboljšavaju osjećaj ritma i koncentracije, uče djecu brojevima, bojama i oblicima, pomažu istražiti svijet koji okružuje dijete te potiču razvijanje raznih vještina koje će mu kasnije trebati. Sve ovo i kako zapravo drvene igračke funkcioniraju, objasnila nam je mama bebice Eve i dvojice školaraca Vida i Jakova, kineziologinja Lana Novota. Ona, odnosno njezini klinci posjeduju nekoliko igračaka brenda Goki koji definitivno nudi najbolji izbor drvenih igračaka,  a zašto su igračke ovog brenda odlične ne samo za igru kao takvu, već i za razvijanje bebinih sposobnosti  i vještina saznajte u tekstu koji slijedi.

Odabrala si dosta Goki igračaka. Što ti se posebno svidjelo kod ovih igračaka?

Imamo nekoliko Goki drvenih igračaka, ksilofon, toranj, zveckalicu i kutiju za slaganje po oblicima. Igračke sam, naravno, ja birala, međutim birane su prema onome čime se Eva voli igrati i ono što smatram dobrim za djetetov razvoj. Njezin odabir igračaka kojima se vraća i često  njima igra,

Te sklonosti određenim igračkama govore nam nešto o budućim interesima i sklonostima našeg djeteta. Da li voli glazbu, je li sklono analitičkom razmišljanju ili je više maštovito, kaotično ili uredno, je li sklonije tjelesnoj aktivnosti ili više voli igre koje zahtijevaju koncentraciju. Primjećujem razliku između Eve, Jakova i Vida. Vid je uvijek rastavljao igračke i jako bučio i lupao, dok je Jakov bio odličan u penjanju, puzanju, pjevanju i govoru. Eva najviše voli slagati, premještati stvari iz kutijice u kutijicu. Ono što mi se sviđa kod Goki igračaka je, osim što su drvene, a preferiram drvene igračke, što biraju sigurne boje, dok mi iskustvo govori da su otporne na udarce i trajne.

Koristi li ih samo tvoja Eva ili ih i dečki koriste i kako se najviše vole igrati s njima?

Kad Eva dobije neku novu igračku prvo ide na pregled kod braće. Bez obzira na to što su imali kao bebe slične igračke, uvijek se poigraju. Odlična mi je priča oko ksilofona. Muž mi svira gitaru, pa zna odsvirati i ponešto dječjih pjesmica. Prvo je on počeo svirati dječje pjesmice na ksilofonu, nakon toga naučio dečke, a Eva kako je sklona oponašanju vrlo rado uzima palicu i lupa po ksilofonu. Radi se o stvaranju zvukova što bebe jako vole, ali i o učenju uzroka i posljedice.

Misliš li da su drvene igračke nepravedno izbačene s top liste trendy igračaka za djecu i kako objašnjavaš njihov veliki povratak na scenu?

Meni je jako drago da su se ponovno vratile na police i kako ste rekli na scenu. Mislim da je drvena igračka, odnosno izbor drvene igračke stvar pristupa prema svemu. Isto tako kao što je nekome važno da jede zdravo i domaće, da ne kupuje plastičnu vrećicu kad za to ne postoji potreba. Tako je i s izborom drvene igračke, stvar principa i pristupa. To je prirodan materijal i može biti vrlo didaktičan i odličan za razvoj djece. Plastične igračke mogu isto tako biti didaktičke i odlične za razvoj djece, ali su plastične 😊 Ne možemo pobjeći od plastike, ali je možemo smanjiti. Izbor drvene igračke je jedan od načina.

Zašto su drvene igračke posebno korisne?

Svakako su trajnije od plastičnih. Kod djece je normalno da im igračke padaju i da ih bacaju, pa tako je drvenu igračku puno teže slomiti nego plastičnu. Često se kupuju drvene kockice koje djeca mogu dugo koristiti. Naši oblici su malo Evina igračka za slaganje po obliku, malo garaža dečkima za male autiće. Drvene igračke mogu biti oblikovane, kao vozila, hrana, kućice, ali vrlo često dolaze u osnovnim oblicima, kao blokovi, lukovi, kugle, kocke i slično. Takav oblik dozvoljava djeci da istražuju načine kako ih mogu koristiti i time potiču maštu i kreativnost, uče o geometriji i izgradnji željenog oblika. Isto tako obična crvena kugla može postati rajčica ili jabuka. Drvene igračke ne sviraju i ne pričaju i djeca kad se s njima igraju sama stvaraju zvukove i imaju kontrolu nad onim što igračka „radi“. Kad igračka sama stvara zvuk može ponekad prekinuti proces razmišljanja djeteta i ograničiti njegovu maštu te suziti upotrebu igračke.

U igri drvenim igračkama potiče se rješavanje problema na kreativniji način. Recimo žele sagraditi toranj. Kada imate plastičnu igračku s unaprijed definiranim dijelovima, odnosno definiranim načinom kako ih morate složiti ne postoji potreba za upoznavanjem različitih sila koje djeluju na kockice. A obične kockice će se rušiti tako dugo dok ne dijete (i vi) ne dođete do zaključka kako moraju biti složene.

Potiču koordinaciju oko – ruka, razvoj fine motorike, a posebno razvija taktilnu percepciju. Drvene igračke su nešto teže od plastičnih, pa tako su djeca svjesnija u igri svojih pokreta. Djeca trebaju više snage za igru, primjerice drveni autić slabije klizi od plastičnog, pa je potreba za snažnijim pokretima, odnosno aktivacijom mišića.

Zadnja stvar koju ću ovdje nabrojiti je da osim što ne zagađuju okoliš su i tihe 😊 Dok to što ne sviraju odvlači pažnju od maštovite igre za djecu, pruža tišinu i za nas roditelje. Neke igračke proizvode zvukove koji s vremenom nakon milijun ponavljanja postaju poprilično iritantne, posebno kad svira iz kutije u ponoć.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.