Bebe i grčevi

0
5139

Ako vaša beba neutješno plače već duže vrijeme, ponudili ste joj bočicu, promijenili pelenu, ljuljuškali ste ju i ništa nije pomoglo, velika je vjerojatnost da ima grčeve u trbuhu.

Grčevi u trbuhu mogu biti veoma neugodni za bebe, a stresni za roditelje. Bolovi mogu uzrokovati nelagodu koja dovodi do nemira ometajući miran san bebe. Potencijalni uzroci grčeva u trbuhu kod bebe veoma su raznovrsni, no uglavnom se odnose na intoleranciju na laktozu, zatvor, plinove i slično. Dodatni simptomi poput povraćanja i proljeva mogu se, a i ne moraju pojaviti, ovisno o uzrocima bolova u trbuhu. Upravo su glavni uzroci nastanka ovakvih smetnji u bebinom trbuhu ključna informacija koja vam može pomoći na koji način olakšati bol i pomoći joj da se smiri.

Što učiniti ako primijetite da beba najvjerojatnije ima grčeve u trbuhu?

–              Gledajte bebu i provjerite postoje li neki dodatni simptomi poput povraćanja, proljeva i visoke temperature koji bi mogli ukazivati na ozbiljnije stanje. U slučaju postojanja bilo kojih od navedenih simptoma, svakako se javite vašem liječniku.

Na koje načine možete umiriti nelagodu u bebinom trbuhu?

–              Možete joj olakšati bolove tako što ćete ju podići uspravno ili nositi u nosaču. Nekim bebama godi da ih se samo prebaci u sobi u kojoj je sve mirno i tiho, no takve su situacije zaista rijetke.

–              Napravite toplu kupku za bebu te najprije pokušajte s ovakvim načinom smirivanja bolova. Osim tople kupke, u iste svrhe može poslužiti i postavljanje toplog ručnika na bebin trbuh. Napominjemo da nije riječ o vrućoj vodi, već isključivo toploj na dodir.

–              Ako ništa od navedenog dosad nije pomoglo, pokušajte s laganom masažom stomaka. Ovakvo trljanje bebina trbuščića pomaže i u ispuštanju plinova koji mogu biti uzroci grčeva i bolova koje beba osjeti. Podrigivanje bebe netom nakon hranjenja također uvelike smanjuje bolove koji mogu nastati uslijed ispuštanja plinova.

–              Simetikon kapi navode se kao još jedno rješenje za jenjavanje bolova nastalih uslijed grčeva u bebinom trbuhu. Prije upotrebe savjetujte se s liječnikom te slijedite upute navedene na proizvodu.

–              Umotajte bebu u mekanu dekicu. Držite ju blizu sebe i učinite da se osjeća što udobnije. Uzmite ju u naručje i nježno pomičite naprijed nazad kako bi se umirila.

–              Ako sumnjate na zatvor kao uzrok nastanka grčeva, ograničite unos banana, jabuka, mrkve i riže u bebinoj prehrani. Umjesto toga, probajte s hranom za bebe sa šljivama, kruškama i graškom kako biste potaknuli rad crijeva.

–              Grčeve u bebinom trbuhu možete pokušati ublažiti i laganom tjelovježbom, odnosno pokretanjem bebinih nožica naprijed natrag kao da vozi bicikl. Ovo se pokazalo kao izvrstan način za poticanje rada bebine utrobe. Istu aktivnost možete provoditi i kod eventualne boli uslijed plinova.

–              Ako grčevi i bolovi u želucu ne jenjavaju ni nakon par dana, preporučujemo vam da se obratite pedijatru koji će pregledati vašeg mališana i ukazati na učinkovitije rješenje u borbi protiv bolova.

Grčevi se kod beba javljaju uglavnom u dobi do 6 mjeseci starosti. Ponekad ne postoji ni točan uzrok nastanka ove boli. Osim toga, ne može ju se ni u potpunosti riješiti, već je jednostavnim metodama nastojte umanjiti kako bi se vaša beba osjećala što smirenijom i opuštenijom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.