Ma kakva karantena! Uredite balkon po principu mame Tee i zaboravit ćete da uopće morate ostati doma! Nećete se htjeti maknuti s istog!

0
2723

Ako imate balkon ili terasu onda ste jedni od sretnika koji u svježem zraku, cvijeću i ostalom bilju, ali i ugodnom društvu, mogu uživati bez obzira na karantenu, i to tijekom čitavog dana. U ova nestabilna vremena treba znati stati i uživati, a provođenje vremena na terasi ili balkonu najbolji je način za to. No, preduvjet je da na terasi ili balkonu bude ugodno. Ipak, za takvo što vam je potrebno samo malo truda i koja dobra ideja.

U potrazi za dobrim idejama, odnosno inspiracijom kako ‘podići’ spomenute prostore, javili smo se mami Tei koja se krije iza Instagram profila @tee_teeo, koji nas je osvojio ne samo prekrasnim vizualima, već i odličnim idejama kako za iznimno malo novaca svaki kutak svog doma pretvoriti u prizor s Pinteresta. S Teom smo već radili intervju jer su nas njezini savjeti na temu kako pametno, a opet s malo novaca iskoristiti sav prostor u domu, oduševili, dok smo se ovaj put fokusirali na to kako terasu ili balkon učiniti privlačnijima te kako od istih napraviti pravu malu oazu, u kojoj ćete zaboraviti da se vani išta uopće događa. 

Kako urediti balkon ili terasu da nam je na istima ugodnije boraviti?

Svako uređenje ovisi naravno i o samoj veličini prostora. Idealno bi bilo imati ugodno mjesto za opustiti se. Dakle udobnost je jako bitna , a odmah uz to bilo bi super staviti nekakve biljke da malo ukrase terasu ili balkon.

Misliš li da ljudi dovoljno iskorištavaju potencijale svojih balkona i terasa? Mnogi ih naime  zatvaraju kako bi dobili dodatan prostor za odlaganje stvari, no nije li uživanje na svježem zraku ipak bitnije?

Svatko se naravno vodi svojim osobnim potrebama, a ukoliko je potreba za dodatnim skladištem bilo bi dobro zatvoriti prostor velikim prozorima koji se mogu otvarati i tako se opet dobije dovoljno “zraka” za uživanje u toplijim danima te koristiti namještaj koji u sebi ima prostor za pohranu.

Što sve možemo raditi na balkonu ili terasi? Kao da ih svodimo na prostore koji su tu samo za ispijanje kave i eventualno sušenje rublja … a gdje je doručak na terasi, sadnja cvijeća ili pak povrća i ostalo…!?

Kada dođe razdoblje za terasu mi koristimo maksimalno dan na njoj. Ujutro ispijamo kave, ručamo na njoj, odmaramo i igramo društvene igre. Nekako se s toplijim danima sva obiteljska druženja presele na terasu i uživamo na zraku. Sad dok traje karantena svi smo doma i koristimo svaku priliku za druženje.

Ti si na svojoj terasi napravila DIY garnituru. Kako napraviti takvo što?

Naša terasa je jako velika i trebalo ju je dobro popuniti s obzirom na to da nas u obiteljskoj kući živi više. Jedan kraj terase čini veliki stol s 12 stolica, dok je drugi dio terase garnitura napravljena od paleta. Za izradu sam koristila: sedam paleta, dvanaest kotačića (za lakše pomicanje garniture prilikom čišćenja) , tri madraca za bebe, šest prekrivača od kojih su sašivene navlake za madrace i osam jastučnica za jastuke. Velika je 2×2,5m i ukupni trošak je bio oko 1000kn bez paleta( njih smo dobili kako smo kupovali materijal za neke radove oko kuće). Još ima puno posla oko uređenja naše terase i tome se baš veselim.

Koji DIY predmet bi se osim garniture još odlično snašao na svakom balkonu ili terasi?

Za manje balkone ili manje terase preporučila bih izradu namještaja po mjeri. Klupe sa skladišnim prostorom ispod sjedećih mjesta , stolić koji je montiran na zid pa se po potrebi može sklopiti, mali sanduci u kojima se mogu posaditi biljke odnosno neko povrće ili voće.

Paleta se može iskoristiti i na zidu kao stalak za biljke, kao stolić ili kao ljuljačka. Ideja i kombinacija ima zbilja puno.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.