Tata Petar ima tri savršena savjeta koji će spasiti glavu svakom tati!

0
1855
tata petar naslovna

Iako u intervjuima na našem blogu obično ugošćavamo mame, shvatili smo da nije u redu zaobići tate, pogotovo kada nam se obratio tata Petar koji se na Instagramu krije pod nadimkom ‘pk_gintonic_daddy’. On je jedan od rijetkih tata blogera, a kako su tate koji se bave ovom tematikom izrazito rijetka pojava, zanimalo nas je sve što nam Petar ima za reći. Posebno smo se oduševili njegovim savjetima, no sigurni smo da će vas i ostali odgovori u ovom iskrenom intervjuu oduševiti.

Može prvo par riječi o sebi…

Moje ime je Petar i roditelj sam malene Nasje koja je stara malo više od 3 mjeseca.

Po struci sam komercijalist, ali cijeli sam život proveo u ugostiteljstvu. Od prije dvije  godine sam i samozaposlen u svom malom obrtu koji se bavi organizacijom evenata te također u ponudi imam i mobilni bar za sve vrste proslava s najmodernijom tehnologijom i opremom. Kako sam dobar dio vlastitog života proveo u inozemstvu, uvijek sam težio prema drugačijim trendovima i načinu poslovanja.

Jedan si od rijetkih, ali baš rijetkih tata blogera. Što misliš zašto je tako malo očeva odlučno pričati otvoreno o roditeljstvu i što je tebe ponukalo da počneš otvoreno pričati o istom?

Ja sam i inače vrlo otvorena osoba, sa suprugom sam zajedno u roditeljstvu tako da kod nas ni nema razlike mama-tata. Čak sam ja i više pričljiviji kada sam sam s Nasjom u šetnji pa upoznajem druge mame. Vjerojatno nema toliko tata blogera iz razloga jer smatraju da to nije vrijedno pažnje ili ženski posao.

Ponukalo me što želim biti primjer da je s velikom voljom i željom lako postići rezultate, odnosno biti uspješan u poslovnom i roditeljskom putu.

Što je po tebi najveći izazov bivanja ocem, a što najveći blagoslov?

Najveći izazovi u početku bio mi je kako promijeniti pelenu, kako staviti svoje dijete u nosiljku, kako ju uspavati, ali to su sve slatke brige. Majka će uvijek biti majka svome djetetu i dijete uvijek pamti mamu po mirisu majčinog mlijeka, dok s ocem treba stvoriti odnos. Izazova ima i u svakodnevnom životu, ali hvala Bogu da kada živiš u zajedništvu, onda su izazovi puno lakši pa postanu u blagoslovi.

Kada bih mogao birati koji je moj najveći blagoslov, to bi bilo ono svako jutarnje buđenje i  kada sa suprugom ispijam jutarnju kavu, dok gledam svoje (naše) dijete kako svakim danom odrasta, kako se smije, kako plače i proživljavamo zajedničke trenutke.

Što je za tebe savršen otac i suprug i postoji li uopće takav?

Svaki otac i suprug je savršen na svoj način. Biti savršen otac je onaj otac koji ne kupuje svoje dijete sa stvarima već mu posvećuje pažnju i u postupnosti je posvećen djetetu kao i majka.  Ni otac ni suprug na prvu i u početku nisu savršeni, ali taj ideal se stvara i sa suprugom i s djetetom.

Koja top tri savjeta će spasiti glavu svakom tati?

Prvi i glavni savjet je nakon poroda posvetiti se mami kako bi se stvorio taj krug ljubavi dok se svi zajedno snalazite u novim ulogama.

Drugi savjet je kad god si u mogućnosti nakon dolaska na noge nakon poroda i cijele nove organizacije provesti čim više vremena sa svojom bebom jer više nikada neće biti tako mala, a stvaraju se temelji za cjelokupan odnos.

Zadnji savjet je da nabave nosiljku, izađu van i sa srcem na srcu provedu vrijeme sa svojim djetetom, a mamu ostavite da uživa.

 Imaš li ti neke daddy uzore koji ti pomažu u odgoju svoje djevojčice, u vidu  muškaraca koje poznaješ ili autora koje čitaš i pratiš?

Najveći uzor je moja djevojčica za koju želim da mojim primjerom vidi kakav suprug i otac trebaju biti i ne pristajati na ništa manje.

Kako odgojiti hrabru, snažnu, a opet nježnu, suosjećajnu djevojčicu koja će rasturiti u životu? 🙂

Zagrljajima, poljupcima, gnjavljenjem u početku, a kasnije otvorenim odnosom u kojem niti jedna tema nije tabu tema i u kojem se o svemu razgovara točno kakve stvari jesu, bez prikrivanja. I kao što sam i ranije spomenuo, primjerom, što je najveći i najsnažniji aspekt odgoja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.