Prva posjeta novorođenčetu

0
7405

Postati roditelj nešto je najljepše i najuzbudljivije što vam se u životu može dogoditi. Ne samo da ste uzbuđeni vi kao roditelji već i ostatak vaše obitelji te prijatelji koji vam istinski žele čestitati i podijeliti njihovu sreću zbog vas i vašeg novorođenčeta.

To može značiti samo jednu stvar – možete očekivati punu kuću posjetitelja nakon što se vi  i beba vratite kući. 34120173_ba_0m_mybabytouch_2017_stormy_pack.jpgVjerojatno biste se zatekli u situaciji kako vam po kući hodaju i znani i neznani, dok se pokušavate oporaviti od porođaja te zadobiti neko vrijeme samo za sebe i mališana koji je tek došao na svijet.

Postati roditelj zaista je neodoljivo, no ako slijedite savjete koje navodimo u nastavku teksta, svi ovi posjetitelji ne moraju nalaziti svoje mjesto u vašoj kući, bar ne na neko vrijeme dok beba malo ne očvrsne i dok joj se ne razvije imunološki sustav.

  1. Vaša pravila: vaša beba, vi „određujete“ pravila. Vrlo jednostavno rečeno. Pri kraju prvog tromjesečja odlučite kada će beba biti spremna primati posjetitelje. 34120118_ba_0m_mycreativephotoalbum_2017_artyNormalno je da uza se imate majku koja će vam tu i tamo pomagati oko djeteta, osobito ako je vaš odabranik na poslu. No to ne znači da morate napraviti pravu paradu uzvanika. Nemojte se ustručavati reći rodbini i prijateljima da prvih dva mjeseca želite provesti nasamo s vašom bebom, grleći je i ljubeći te napokon uživati u njezinoj prisutnosti.
  2. Govorna pošta: još jedan način izbjegavanja neočekivanih ili možemo reći neželjenih posjeta odnosi se na to da napravite posebnu govornu poštu za vaše mobitele. Ostavite poruku da ste vi i vaša obitelj dobro te da ćete se javiti kada beba i vi budete spremni za posjetitelje. Mislit ćete, možda zvuči malo bezobrazno, no kako biste se osjećali kad bi vam svaki dan dolazila grupica ljudi i „motala“ oko vas i vašeg mališana.
  3. Postavite granice: ne znaju svi posjetitelji, osobito oni koji nemaju djece, da ponekad može biti iscrpljujuće brinuti se za novorođenče. 34120158_ba_0m_magicbox_2017_original_pdtOgraničite broj posjetitelja koje pozovete ili koji se pozovu tijekom dana i obavijestite ih koliko dugo želite da ostanu s vama; vjerojatno ne više od sat ili dva. Na taj način, čak i da vas iznenadi neki neočekivani gost, to vas neće potpuno preplaviti.

Osim navedenih savjeta, i gosti bi se trebali pridržavati određenih pravila kada je u pitanju prvi posjet novorođenčetu:

–              Prije samog dolaska u posjetu, obavezno nazovite majku i najavite se: gdje bi stigla mlada majka kad bi joj svako malo dolazio nemali broj posjetitelja i vrzmao se po kući; oko nje i njezinog mališana. Stavite se, stoga, u majčinu poziciju. Zaista. I vi biste se na njezinom mjestu malo opustili kad biste znali kad će vam točno doći ovaj ili onaj.

–              Pridržavajte se dogovora: ako ste se najavili da ćete doći posjetiti majku i bebu, onda to i uradite. general8_baby-art_2017_lifestNe pojaviti se u dogovoreno vrijeme isto je kao banuti neočekivani pred nečiji prag.

–              Operite ruke prije držanja bebe: svi koji dolaze bebi u posjet trebali bi obavezno oprati ruke. Preporučujemo posjetiteljima da ne unose svoje lice u bebino te da ju ne ljube. Imunitet novorođenčeta nije u potpunosti razvijen, stoga je logično da majka ne želi riskirati da se beba razboli.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.