Kada bismo morali opisati chefa kuhinje i uskoro novopečenu mamu Anu Grgić jednom riječju, onda bi to bilo – snažna. Već u prvom pitanju ovog intervjua uvjerit ćete se u to koliko je Ana sposobna žena, dok će vam ostali odgovori samo to potvrditi, i sigurni smo, inspirirati vas da i vi postanete još više i još snažnije takvom. Kako je Ana chef, logično smo se koncentrirali i na savjete zlata vrijedne vezane uz prehranu trudnica, kao i na važnost kuhanja i hrane općenito, a Ana nam je otkrila i zašto ju je oduševilo naše Babymoov Nutribaby kuhalo koje se pokazalo idealnih alatom za svaku mamu, bio da je trudna, bilo da je tek rodila.
Već 20 godina radiš u prestižnom zagrebačkom hotelu Esplanade, a 2012. godine postala si glavni chef i prva žena na čelu Esplanadine kuhinje. Radila si i u prestižnim svjetskim restoranima, a tijekom karijere pripremala si jela za brojna slavna imena poput Hillary Clinton, talijanskog predsjednika Napolitana, austrijskog predsjednika Fischera te za članove kraljevskih obitelji poput princa Alberta od Monaca, princeze Anne, kralja i kraljice Švedske, japanskog princa i princeze, kraljevske obitelji iz Danske, princa Saudijske Arabije, kao i za Davida Beckhama, Cristiana Ronalda, Shakiru, Sade, Stinga, Joséa Carrerasa, Boba Geldofa, Bona Voxa, Robbie Williamsa i drugih.Osjećaš li se uspješno i što tebi osobno predstavljaju svi ovi uspjesi?
Ova i mnoga druga imena poznatih osoba za koje sam imala prilike kuhati zvuče uistinu impresivno, međutim, raditi ono što istinski voliš i u čemu zaista uživaš to je pravi uspjeh, ovo su popratna mala zadovoljstva koja uvijek uljepšaju dan. No, doći do toga nije lako, bilo je potrebno krenuti od samog početka, oguliti puno krumpira, očistiti puno ribe, biti jako strpljiv i uporan te spreman na predan i naporan rad, ali nakon godina učenja i stjecanja iskustva sve se isplatilo. Ono što me čini sretnom je moj tim s kojim svakodnevno provedem mnogo sati u kuhinji. Ovaj posao je jako zahtjevan i stresan, pa je velika sreća imati oko sebe kvalitetne ljude koji te prate. S druge strane raditi u hotelu poput zagrebačke Esplanade jedinstveno je iskustvo jer ovo je poseban hotel koji ima nevjerojatnu povijest, neiscrpnu energiju i specijalan šarm. Ovdje dolaze gosti iz svih dijelova svijeta i neizmjerno me usrećuje kada dođu u restoran samo zato jer su čuli za mene ili me požele upoznati nakon što su dobro jeli u našem restoranu, ili čak ukrasti pokoju tajnu iz mojih recepata.Uspjeh je kada se gosti vraćaju i kada su zadovoljni.

Koje su po tebi top tri vještine koje svaka žena žedna uspjeha treba posjedovati?
Iz vlastitog iskustva mogu reći da je za uspjeh potrebno konstantno ulaganje u znanje i želja za učenjem. Prošlo je vrijeme kada se učilo samo u školi, danas se stvari brzo mijenjaju i potrebno je konstantno razvijati nove vještine. Imamo sreće da živimo u digitalno doba i da nam je mnogo toga dostupno na samo jedan klik. Predanost poslu je ono što će vas dovesti do uspjeha. Samo ako ste usredotočeni na ono što radite i dajete maksimum – rezultati neće izostati. Za uspjeh je nužna emocionalna inteligencija kojom savladavate prepreke, imate moć dobre komunikacije, određenu empatiju, mogućnost prilagodbe promjenama i sl. Posjedujete li potrebnu energiju, strast i ustrajnost u poslu, vjerujem da je uspjeh zagarantiran.
Kuhaš li svaki dan i kod kuće, kakvu hranu obično spremaš i na temelju čega se bazira tvoja vlastita prehrana?
I prije nego sam zatrudnjela pazila sam na prehranu, ali sada je to svakodnevni ritual i moja obaveza prema bebici kako bi se pravilno i zdravo razvijala. Ono što je ključno za prehranu jest da su namirnice nutritivno bogate, da su proizvodi lokalnog podrijetla i proizvedeni prema ekološkim normama, odnosno što prirodniji bez dodataka i pesticida. Imam sreće da i moja majka i ja živimo u kući, pa na taj način konzumiram mnogo domaćih plodova poput jabuka, krušaka, šljiva, rajčica, kukuruze, luka, češnjaka i sl. Kako nemam nekih posebnih trudničkih želja, sve to što uberemo svježe iz vrta s veseljem odmah konzumiram, a vjerujem i da je moja bebica sretna jer se lijepo razvija. Nastojim da je prehrana uravnotežena, a uglavnom se bazira na povrću, voću,domaćim jajima, orašastim plodovima, ribi koja ne sadrži živu, bijelom mesu, maslinovom ulju, a ono na što posebno pazim je dovoljan unos vode u organizam.

Koliko se razlikuje tvoja prehrana sada kada si trudna i inače?
Budući da sam chef, to podrazumijeva da sam istinski gurman i da beskrajno uživam u kušanju različitih svjetskih kuhinja.Primjerice, prije trudnoće sam obožavala jesti sushi, carpaccio, svježu ribu, tatarski biftek, školjke,ljutu hranu i slične delikatese, a sada sve to izbjegavam kako ne bi trudnoću dovela u opasnost. No, nije to nešto bez čega se ne može, tih devet mjeseci i period dojenja prilagodit ću maksimalno svoju prehranu, jer najvažnije je da moja bebica i ja budemo zdrave.
Koji savjet bi dala ženama koje se bore s nedostatkom vremena, a voljele bi više kuhati?
Planiranje je pola kuhanja. Inspirirajte se jednostavnim idejama na internetu, u nabavku krenite s konkretnim planom, a u pripremu jela uključite ukućane. Kuhanje je zabavna i kreativna vještina, zašto ne uključiti sve i na taj način provesti vrijeme zajedno. Za jednostavna jela ne treba vam puno vremena, a s vježbom sve postaje lakše i brže. Ljudi se iznenade kako se neke stvari brzo pripreme. Samo treba volje.
Misliš li da je homemade hrana izuzetno bitna ne samo zbog zdravlja, već i kao ritual koji povezuje obitelj?
Mirisi mamine kuhinje i smijeh moje braće i sestara za stolom uspomene su koje ću zauvijek čuvati i cijeniti. Srećom, odrasla sam uz domaću seosku kuhinju koja bi nas okupila svaki dan, a tu sam tradiciju nastavila sa svojim ukućanima i nećakinjama. Domaćoj hrani uvijek dajem prednost, prvenstveno zbog toga što je pripremljena od namirnica uzgojenih u vlastitom vrtu za koje sam sigurna da su najkvalitetnije.

Kakvu prehranu bi preporučila trudnicama, a kakvu novopečenim majkama i koje namirnice?
Za trudnice je posebno važno da unose dovoljno folne kiseline koja pomaže razvoju djeteta, prevenira anemiju i potiče apsorpciju hranjivih tvari. Namirnice koje su bogate folnom kiselinom su grahorice, špinat, avokado, šparoge, jaja i brokula. Sve ove namirnice bogate su vitaminima i mineralima koji su neophodni u trudnoći za bebu, ali i za majku. Svakako preporučam trudnicama i novopečenim majkama da potraže u svojoj lokalnoj zajednici kvalitetne OPG-ove koji danas dostavljaju voće, povrće, jaja, meso, orašaste plodove … na kućni prag i da prehranu temelje domaćim namirnicama ekološkog podrijetla koje su sezonske. Ono što je uzgojeno na ekološki način i u vašoj blizini svakako je najzdravije. Namirnice kojima nije sezona ili nisu iz našeg podneblja one se redovito tretiraju da bi održale svježinu, pa to svakako treba izbjegavati. Uz to, smatram da iz prehrane treba izbaciti rafinirani šećer te umjesto toga uzeti svježu voćku ili komad suhog voća, treba izbaciti konzerviranu i bilo kakvu industrijski obrađenu hranu,kao i alkohol i cigarete. Samo zamislite kako se vaša bebica razvija i raste u vama, svakodnevno se stvara tisuće novih stanica, a za njihov pravilan razvoj nužni ste vi da osigurate zdravu prehranu, da budete opušteni, veseli i da se svaki dan dovoljno krećete. U trudnoći, ali i nakon poroda više ne možemo misliti samo na vlastita zadovoljstva nego prvenstveno na zdravlje i dobrobit djeteta.

Isprobala si naše Babymoov NutriBaby kuhalo. Što se posebno oduševilo kod ovog proizvoda?
NutriBaby kuhalo prvenstveno me oduševilo nizom mogućnosti koje ima i koje dodatno olakšavaju pripremu zdravih obroka. U njemu možete sterilizirati bočice, odmrzavati, na pari kuhati sve vrste hrane i pasirati ovisno o starosti djeteta uz to čuvajući sve vitamine, minerale i hranjive tvari potrebne za prehranu vas i vaše bebe. Čudo! Posebno mi se sviđa onaj mali spremnik koji sakuplja tekućinu od kuhanja koju možete kasnije koristiti za pripremu finih i hranjivih krema i kašica. Kuhanje je na ovaj način svakako je brže i zdravije i definitivno imate manje suđa za oprati što znači i uštedu vremena. Priprema hrane za trudnice i mame je dosta lakša. Odabere se program i potrebno je maksimalno pola sata da bi se skuhao kvalitetan ručak. Jednostavan je i funkcionalan, idealan za pripremu zdrave hrane za trudnice te nakon poroda za mame i bebe.Sigurna sam da ćemo u kašicama podjednako uživati i beba i ja. Jako se veselim.
Kada planiraš krenuti s dohranom svoje bebice i s kojim namirnicama i receptima?
Za sada sam fokusirana na trudnoću, a kada se beba rodi i polako napreduje počet ću razmišljati o dohrani. Fokus će na početku zasigurno biti na povrću primjerenom za tu dob bebe s kojim planiram započeti dohranu (mrkva, tikvica i sl.), zatim postepeno uvođenje voća, kako se ne bi naviklo na okus slatkog, a s vremenom ću uvoditi i druge namirnice ovisno o starosti bebe. Jako se veselim svemu što me očekuje. Nadam se da će moja malena biti gurman kao i ja te da neće biti problema s hranjenjem.

Za koje top tri namirnice misliš da su must u prehrani svakog djeteta?
Za razvoj djeteta važno je da se hrani uravnoteženo i raznovrsno. Teško je fokusirati se samo na tri namirnice jer svaka ima neke druge nutritivno dobre sastojke, vitamine, minerale ili vlakna po kojima je zdrava I kvalitetna. Tako da uvijek preporučam one koje su lokalno uzgojene i rastu u sezoni. Meni su jako drage namirnice batat, banane i mrkva – nadam se da će i mojoj bebi postati omiljene.